Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом укр.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
9.88 Mб
Скачать

1.3 Вплив натури на процес Фотозйомки

Зрозуміло, що вплив природного освітлення і умов місця зйомок на фотографічний процес різноманітно. А якщо врахувати зміни погоди, пори року, відмінності технічних характеристик знімальних камер, фотоматеріалів і об'єктів фотозйомки, то перед фотографом відкриваються широкі можливості. Але є ряд загальних факторів, про які повинен знати кожен кваліфікований фотограф.

Для початку розглянемо види природного освітлення, і його залежність від часу доби. При цьому будемо пам'ятати, що в даному випадку ми розглядаємо світло з точки зору його рисующей здібності, а не з точки зору експозиції. Це різні речі.

Пряме сонячне світло. Він характеризується найбільшою яскравістю і жорсткістю освітлення. Контрасти при ньому максимальні.

Світло неба - це "тьмяне світло", він виникає тоді, коли сонце на майже безхмарному небі заходить за щільна хмара. При цьому переважають блакитний колір і повністю розсіяне освітлення. У цих умовах всі об'єкти втрачають свою візуальну об'ємність.

Світло при суцільній хмарності виходить від повністю сірого, непробивного для сонця неба. Оскільки світло неба розсіяний і позбавлений блакиті, він, по суті, є ідеальним для проведення зйомок.

Розсіяний сонячне світло виникає при яскравою хмарності, зазвичай з купчастими або пір'ястими хмарами, коли замість сонця спостерігається велика яскрава розмита область. Розсіяний сонячне світло може бути викликаний хмарністю або серпанком. Також підходить для всіх видів фоторобіт без обмежень.

При мінливою хмарності, коли в низьких хмарах утворюються великі світлові просвіти, світло непередбачуваний і залежить від того, яке місце хмарності знаходиться над цим місцем фотозйомки.

Ранок. Протягом перших двох годин після сходу сонця світло швидко змінюється. Сонце може розсіяти серпанок або туман в теплі місяці, або створити їх внаслідок випаровування інею у холодні місяці. Наприкінці літа прозорість повітря найбільша. Слабкі випаровування від вологих полів, річок і водойм можуть бути дуже ефектні. Якщо вночі йшов дощ, то вранці в променях світла заблищать вологі рослини і вулиці, які зазвичай тьмяні і непривабливі. Повітряна перспектива виявляється серпанком. Деталі можуть бути ще досить ясно видно, але зі збільшенням відстані пейзаж стає все світліше і розмивається. "Блакитне" вплив неба на фотографії мінімально.

Полудень. Хороше освітлення зберігається протягом декількох годин, але при цьому положення сонця змінюється. Взимку сонце може перебувати низько весь день і протягом чотирьох годин в середині дня давати найбільшу яскравість. Влітку теж існують чотири "ідеальних" години - дві години вранці і дві години після полудня з "мертвим" періодом між ними.

Вечір. Оскільки повітря вбирає вологу від землі або води при нагріванні протягом дня, у другій половині дня відбуваються зміни кольору світла. При русі до заходу сонця волога конденсується, і при різкому зниженні температури, викликаної заходом сонця, утворюється туман, особливо над морем. Більшу частину часу туман настільки слабкий, що утворює щось на зразок легкої серпанку. Це призводить до того, що насиченість кольорів пропадає.

Захід Сонця. Це специфічний вид освітлення при низькому положенні сонця, коли атмосфера переломлює і відображає короткохвильове ультрафіолетове випромінювання і пропускає довгохвильове інфрачервоне випромінювання. На заході можна спостерігати і плавні переходи тонів від червоних в районі сонця до синіх і чорних на небі. У цей час сонце поступово набуває все більш теплу забарвлення (меншу колірну температуру), що безпосередньо впливає на фотографіях, які набувають теплий червоно коричневий відтінок.

Сутінки. У міру згущення сутінків наші очі починають втрачати чутливість до кольору (ефект сутінкового зору), а зняті в цей час фотографії можуть виявитися більш насиченими за кольором, ніж видається візуально. Природні джерела світла: ліхтарі, фари, вітрини - гармоніюють з сутінковим освітленням і виглядають у цей час значно краще, ніж у повній темряві.

Напівтемрява. Камера в цей час фіксує такі кольори, які бувають у похмурий день.

Місячне світло. Щоб домогтися на фотознімку ефекту місячного освітлення, застосовують блакитні світлофільтри в поєднанні з недотримуванням. Це відповідає нашому візуальному сприйняттю місячного світла, який ми вважаємо блакитним і темним. На кольоровому фотознімку, отриманий при місячному світлі з повною розрахункової експозицією, можна побачити такі фарби і тону, як на фотографії, зробленій при денному світлі. Місячне світло - це просто відбитий сонячне світло, а блакитний відтінок - лише продукт зорового сприйняття, а не об'єктивне якість світла.

Також при фотографуванні на природі треба враховувати природні відбивачі, які впливають на рівень освітлення.

Пісок на пляжі є малоефективним відбивачем. Він забезпечує підсвічування тіней при будь-якому верхньому освітленні, і в той же час надає відбитому світлі теплу забарвлення.

Підсвічування зображення піском

Сніг. Найбільш ефективний нейтральний природний відбивач, не доповідаючий відбитому світлі ніяких колірних відтінків. Завдяки цій властивості світло блакитного неба, відбитий від снігу, може надати зображенню надмірну блакить.

Сніг як природний відбивач

Вода. Діє як відбивач, якщо світло падає на її поверхню під кутом 42 градуси і менше, але тільки в тих випадках, коли поверхня води розташована між джерелом світла і об'єктивом фотоапарата. Якщо при цьому поверхня води гладка, то вона відбиває світло подібно дзеркалу; будь-яке обурення на водній гладі змінює розподіл відбитого світла.

Хмари. Вони, звичайно діють як величезні розсіювачі, стають відбивачами, коли їх бічна поверхня звернена до сонця. Це трапляється досить часто, оскільки купчаста хмара зазвичай досить протяженно по висоті. Величезні білі купчасті хмари виглядають білими, оскільки вони висвітлені сонцем, а не тому, що сонячне світло проникає крізь них. Вони, так само як і сніг, є нейтральними відбивачами. Хмари звичайно нейтралізують надлишок блакитного кольору, оскільки відбиває сонячне світло, а світло не блакитного неба.

1.4 "Природні" джерела світла.

До "природним" штучних джерел світла відносяться будь-які побутові і промислові джерела світла: звичайне електричне освітлення приміщень, світло гасової лампи, автомобільних фар, вогонь багаття, сірники, свічки, цигарки, світло промислового обладнання, потік розливає стали...

Хоча ці джерела і не є зручними для потреб фотозйомки, так як практично не підлягають зміні, на них поширюються всі закони фотографії, що стосуються мистецтві іншого освітлення. І їх треба вміти застосовувати, особливо при зйомці репортажу і художньої фотографії.

Штучний джерело світла

До штучних джерел світла, які активно застосовуються у фотографії, відносяться: електричні лампи розжарювання (нормальні освітлювальні лампи і призначені для зйомок фотолампы), люмінесцентні лампи (використовуються рідко), спалаху.

Дію електричних ламп розжарювання засноване на тому, що вольфрамова нитка, поміщена в безповітряну або наповнену інертним газом скляну колбу, під дією електричного струму розжарюється і випромінює світло.

Світловіддача підвищується з збільшенням потужності ламп. Але і тут є невеликі нюанси. Наприклад, 100 ламп по 10 ват споживають таку ж потужність, як одна лампа в 1000 ватт, але так як їх світловіддача мала, вони дадуть світловий потік майже втричі менший, ніж одна лампа в 1000 ватт. Хоча для потреб фотозйомки, про що буде сказано далі, перший варіант краще.

Також треба не забувати, що по мірі експлуатації лампи її світловіддача поступово зменшується, іноді на чверть від початкової величини. Коливання напруги в електричній мережі впливає на спектральний склад світлового потоку. Наприклад, підвищення нормального напруги мережі на 10 відсотків збільшує світловіддачу лампи майже в півтора рази, при цьому колірна температура випромінювання зростає. Падіння напруги на 16 відсотків вдвічі зменшує світловіддачу, а колірна температура падає.

Люмінесцентні лампи як фотографічні джерела світла використовуються мало, так як дуже складно підібрати для них збалансовану по колірній температурі плівку або светофильтр.

Про спалаху уже говорилося, що їх світло можна віднести до природного освітлення, але закон зворотних квадратів і залежність освітленості від потужності діє і для них.