Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ЗАП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Тема 1.3. Право власності на землі. Набуття, перехід та припинення права власності на земельні ділянки

Семінарське заняття – 2 години

1. Поняття права власності на землі.

2. Особливості змісту права власності на землі

3. Форми права власності на землі.

4. Особливості права спільної власності на землі.

5. Приватизація земельних ділянок.

6. Набуття права власності на землі в процесі паювання.

7. Набуття права власності на земельні ділянки за цивільно-правовими угодами.

8. Припинення права приватної власності.

Самостійна робота – 3 години

1. Приватизація земельних ділянок.

2. Набуття права власності на землі в процесі паювання.

3. Набуття права власності на земельні ділянки за цивільно-правовими угодами.

4. Припинення права приватної власності.

Індивідуально-консультативна робота – 2 години

1. Особливості набуття у власність земельних ділянок державної та комунальної власності за цивільно-правовими угодами.

До даної теми вказано ряд питань, які студенти повинні опрацювати відповідно до викладеного лекційного матеріалу та питань, які задані на самостійну та індивідуально-консультаційну роботу.

Питання теми складні, тому вимагають від студента вміння вірно скласти план підготовки до даної теми.

Готуючись до питань зазначеної теми " Право власності на землі. Набуття, перехід та припинення права власності на земельні ділянки" потрібно опрацювати розділ 3 Земельного кодексу України та літературу дану на лекції. Юристи мають з’ясувати поняття права власності на землю(стаття 78 ЗКУ), ознаки правовідносин власності, які притаманні для будь-якого об’єкта права власності:

1 – виникає у зв’язку з придбанням чи передачею у власність землі;

2 – вони є абсолютними, тобто суб’єкту права власності на землі кореспондує (протистоїть) необмежене коло осіб, зобов’язаних утримуватися від вчинення дій, що порушують права власника чи перешкоджають йому у здійсненні правомочностей по володінню, користуванню чи розпорядженню землями.

Водночас право власності на землі на сучасному етапі розвитку суспільства не є абсолютним. Межі здійснення права власності на землі визначаються колом покладених законодавством на власників земель обов’язків щодо раціонального використання та охорони земель.

3 – посвідчується державним актом на право власності або цивільно-правовою угодою про придбання (купівлю, продаж, обмін тощо). Студентам необхідно звернути свою увагу на форми власності на землі (частина 3 статті 78 визначає такі форми власності на землі в Україні: приватна; комунальна та державна (як публічна власність)), суб’єкти та об’єкти права власності на природні ресурси (які землі належать до державної, комунальної та приватної форм власності), необхідно з’ясувати особливості права спільної власності на землі(стаття 86 ЗКУ, дати характеристику суб’єктів права спільної власності, підстави виникнення, види).

Література: Земельне право [1; 2; 3; 20; 36].

Тема 1.4. Право землекористування

Семінарське заняття – 2 години

1. Поняття права землекористування.

2. Види права землекористування, їх характеристика.

3.Особливості права постійного землекористування.

4. Право орендного землекористування.

5. Загальна характеристика земельного сервітуту, емфітевзису, суперфіцію.

6. Підстави виникнення та припинення права землекористування.

7. Захист права землекористування.

Самостійна робота – 4 години

1. Підстави виникнення та припинення права землекористування.

2. Захист права землекористування.

Перехід до ринкових умов господарювання в процесі здійснення земельної реформи суттєво вплинуло на сферу землекористування. Проблема земельних правовідносин, залишаючись актуальною останніми роками, саме зараз, в умовах ринкових перетворень, ще більш загострилась, досягнувши апогею.

Як і раніше, питання землекористування залишається найвагомішим чинником суперечок, судових процесів, а подекуди і прямих протистоянь. Це викликано, з одного боку, недосконалістю окремих норм національного законодавства, з другого - корисливою зацікавленістю, а нерідко і зловживаннями державних чиновників різного рівня.

Традиційно земля використовується для задоволення найрізноманітніших потреб суспільства шляхом вилучення її корисних властивостей. Всі ці властивості зведені у три основні групи, це – поєднання особливостей використання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництва, що знайшло своє закріплення у статті 5 Земельного кодексу України , у вигляді основного принципу земельного законодавства.

Дана тема є складною і важливою, тому студенти мають особливо загострити свою увагу на понятті права землекористування, визначити на яких принципах воно базується, його види, необхідно звернути увагу на нормативно-правове регулювання даної теми. Потрібно приділити увагу підставам виникнення та припинення права землекористування, з’ясувати коло суб’єктів права землекористування, розібратися як здійснюється захист права землекористування.

Література: Земельне право [3; 4; 5; 9; 32; 35].