Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ЗАП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Зміст дисципліни за зміСтОвиМи модулями загальна частина (теми 1.1.-1.8)

Тема 1.1. Загальні положення земельного та аграрного права як галузей права. Земельне та аграрне законодавство

Семінарське заняття-2 години

1. Предмет і методи земельного та аграрного права.

2. Земельні та аграрні відносини, їх загальна характеристика.

3. Об’єкти і суб’єкти земельних та аграрних відносин.

4. Система земельного та аграрного права як галузей права.

5. Принципи земельного та аграрного права.

6. Земельне та аграрне законодавство.

Самостійна робота – 4 години

1. Система земельного та аграрного права як галузей права.

2. Земельне та аграрне законодавство.

Індивідуально-консультативна робота - 2 години

1. Принципи земельного та аграрного права.

Земля належить до найбільш важливих об’єктів матеріального світу. Її неможливо адекватно оцінити так як неможливо припустити факт її відсутності. Цінність землі, її важливість для розвитку людства зумовили той факт, що земля є предметом правового регулювання багатьох галузей права, основною з яких є, безперечно, земельне право.

Водночас, одним із напрямів аграрної реформи в Україні є зміна суті й характеру відносин власності на землю та майно, реформування трудових відносин у сільськогосподарських підприємствах недержавної форми власності, що потребує адекватного правового оформлення та врегулювання зазначених суспільних відносин з метою створення належних юридичних гарантій реформування недержавних сільськогосподарських підприємств і створення нових суб'єктів підприємництва у сільському господарстві та агропромисловому комплексі.

Вивчаючи зазначену тему та при підготовці самостійної та індивідуально-консультаційної роботи студенти повинні ознайомитися з предметом і методами земельного та аграрного права, дослідити, відповідно до розділу 1 Земельного кодексу України, земельні та аграрні правовідносини, їх взаємопов’язаність, об’єкти та суб’єкти даних відносин, дослідити принципи на яких базуються земельне та аграрне право(необхідно звернути більшу увагу на спеціальні принципи). Студенти мають ознайомитися з системою аграрного та земельного права, слід звернути увагу на інститути, які регулює особлива частина системи земельного права та спеціальна – аграрного права. В процесі підготовки, юристи повинні звернути особливу увагу на земельне та аграрне законодавство(на основні нормативно-правові акти, якими керуються в своїй діяльності суб’єкти земельних та аграрних правовідносин та на яких базується земельне та аграрне право).

Література: [1; 3; 8; 33; 34; 35].

Тема 1.2. Розвиток земельних та аграрних відносин в Україні

Самостійна робота - 2 години

1. Розвиток земельних правовідносин в Україні до 1917 року.

2. Розвиток земельних правовідносин за часів СРСР.

3. Загальна характеристика земельної реформи в Україні.

Готуючись до вивчення зазначених питань студенти повинні опрацювати історичну літературу та нормативно-правові акти до 1917 року, за часів СРСР у сфері земельних та аграрних відносин, законодавство України з моменту незалежності. Повинні дати характеристику земельної реформи в Україні, розкрити основні етапи реформи та нормативно-правову базу стосовно кожного етапу.

Література: [1; 3; 8; 33; 34; 35].