Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ЗАП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
499.71 Кб
Скачать

Тема 2.8. Правове регулювання використання земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення

Індивідуально-консультативна робота

1. Загальна характеристика правового режиму земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Самостійна робота

1. Правовий режим земель промисловості.

2. Правове регулювання використання земель транспорту.

3. Правовий режим земель зв’язку та енергетичної системи.

4. Правовий режим земель, наданих для потреб оборони та іншого призначення.

Дана тема виноситься виключно на самостійне опрацювання студентів. Відповідно, передбачена індивідуально-консультативна робота по темі та самостійна. Для того, щоб опрацювати дану тему на належному рівні, студенти мають розібратися, яке коло нормативно-правових актів регулює правовідносини у сфері використання земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. До цих нормативно-правових актів належать: Земельний кодекс України; ЗУ «Про державний матеріальний резерв»; ЗУ «Про мисливське господарство та полювання»; ЗУ «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи»; ДБН В.2.4.-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів. Основні положення проектування»; Кодекс України про надра; ЗУ «Про транспорт»; Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів, затв. Наказом МОЗ України від 19.06.1996 №173; ЗУ «Про залізничний транспорт»; Статут залізниць України, затв. ПКМ від 06.04.1998 №457; Наказ Міністерства транспорту України № 411 від 20.12.1996 «Про затвердження Правил технічної експлуатації залізниць України»; Кодекс торговельного мореплавства України; ЗУ «Про автомобільні дороги»; ЗУ «Про трубопровідний транспорт»; Повітряний кодекс України; ЗУ «Про телекомунікації»; ДБН Д.2.2. – 34 – 99 «Споруди зв’язку, телебачення та радіомовлення»; Правила охорони ліній електрозв’язку, що затв. ПКМ від 29.01.1996 №135; ЗУ «Про електроенергетику»; ЗУ «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів»; ЗУ «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»; ЗУ «Про використання земель оборони». Студенти повинні навчитися користуватися законодавчою базою, вміти аналізувати її та давати характеристику.

Література: Земельне право [3; 12; 14; 15; 16; 34; 35; 36].

Змістовний модуль 3. Аграрне право (т. 3.1. -3.4)

Тема 3.1. Правове становище господарських товариств в апк

Семінарське заняття

  1. Поняття, види, правила створення і діяльності господарських товариств.

  2. Ознаки сільськогосподарських акціонерних товариств

  3. Права і обов’язки засновників і учасників господарських товариств.

  4. Правовий статус найманих працівників.

Самостійна робота

  1. Особливості правового статусу найманих працівників у сільськогосподарських акціонерних товариствах і товариствах з обмеженою відповідальністю.

  2. Особливості ліквідації сільськогосподарських акціонерних товариств і товариств з обмеженою відповідальністю.

Дана тема є досить складною, так як вимагає від студентів достатніх знань з господарського права та опрацювання нормативно-правових актів, які стосуються теми: «Правове становище господарських товариств в АПК».

Студентам необхідно ознайомитися з законами України «Про господарські товариства», «Про акціонерні товариства», «Про сільськогосподарську кооперацію», «Про фермерське господарство», Господарським кодексом України тощо. Студенти мають ознайомитися з поняттям, видами господарських товариств, з правилами створення і діяльності господарських товариств, опрацювавши для цього ЗУ « Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»; ознаками сільськогосподарських акціонерних товариств, правами і обов’язками засновників і учасників господарських товариств. При підготовці до даної теми необхідно розібратися в установчих документах товариств, з їх статутами.

Література: Аграрне право [2; 3; 7; 8; 10; 11; 12; 16; 17; 18; 19].