Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод практ 2010.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

“____” __________ 2011 р.

Методичні вказівки і завдання

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

з курсу “Організація обліку”

для підготовки магістрів

за напрямом “Економіка і підприємство”

спеціальності 8.050106 “Облік і аудит”;

для підготовки спеціалістів

за напрямом “Економіка і підприємство”

спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”

денної і заочної форм навчання

ІРПІНЬ – 2011

Методичні вказівки і завдання для проведення практичних занять та організації самостійної роботи студентів з курсу “Організація обліку” розроблені на основі освітньо-професійної програми підготовки магістрів спеціальності 8.050106 «Облік і аудит» та спеціалістів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”.

Укладач Островерха Р.Е., к.е.н., доцент

Рецензент Жидєєва Л.І., к.е.н., доцент

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри бухгалтерського обліку,

протокол №___ від ”___”_______ 2011р.

Зав. кафедри Є.Ю.Шара

Розглянуто і схвалено на засіданні науково-методичної ради університету

протокол №___ від ”___”_______ 2011р.

ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

Надання Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” суб’єктам підприємницької діяльності самостійності у питаннях організації обліку зумовлює необхідність детального вивчення майбутніми спеціалістами з обліку та аудиту сучасних методів, способів і прийомів ведення обліку, тому дисципліна “Організація обліку” є однією з профілюючих дисциплін, що завершують курс професійної підготовки студентів спеціальності “Облік і аудит”.

Змістом дисципліни є закріплення та систематизація теоретичних знань з наукової організації праці персоналу бухгалтерії та організації облікового процесу, а також набуття практичних навичок з їх використання в управлінні підприємством.

Метою дисципліни є формування у студентів системи теоретичних знань і практичних навичок з організації облікового процесу, організації праці персоналу бухгалтерії, організації нормативно-правового, технічного, інформаційного, соціального та ергономічного забезпечення обліку та організації його розвитку.

Предметом дисципліни є обліковий процес, робота апарату бухгалтерії та забезпечення обліку.

Значення дисципліни полягає у наданні студентам теоретичного підґрунтя з організації обліку, що дозволить їм оволодіти сучасними методичними і технічними способами і прийомами проектування, моделювання, впровадження та організації облікового процесу та роботи апарату бухгалтерії на підприємствах України.

У змісті курсу викладаються і обґрунтовуються основні принципи і методи організації обліку на підприємстві; розкриваються сутність, завдання, передумови і методи раціональної організації облікового процесу, документування господарських операцій та документообігу; створення апарату бухгалтерії та його функціонування; планування заходів з удосконалення способів ведення обліку.

Для опанування практичними навичками організації облікового процесу та роботи апарату бухгалтерії студенти, крім лекцій і практичних занять, повинні самостійно виконувати завдання з різних виробничих ситуацій, максимально наближених до реальних за програмою навчального плану. Конкретний обсяг завдання, терміни виконання, а також задачі та форми контролю визначаються керівником курсу на початок семестру і повідомляються кожному магістранту, спеціалісту.

Протягом навчального року магістранти повинні виконати індивідуальну роботу, а спеціалісти - курсову роботу з організації обліку та скласти іспит. Самостійна робота студентів включає повторення матеріалу попередньої лекції за навчальним посібником або конспектом, ознайомлення зі змістом наступної лекції, підготовку відповідей на контрольні питання, у тому числі тести. Підготовка студентів до лекції контролюється шляхом вибіркового опитування, а підготовка до практичних занять - методом повторення теоретичного матеріалу, проведення тестового контролю та виконання практичних завдань. Індивідуальна робота включає розробку організаційних регламентів роботи апарату бухгалтерії (Положення про бухгалтерію, положення про сектор бухгалтерії, посадових інструкцій, графіків роботи апарату бухгалтерії), а також Наказу про облікову політику, робочих інструкцій зі складання документів, графіків руху документів, що регламентують обліковий процес.

Практичні завдання розроблені для усіх тем курсу. Кожне завдання складається з декількох вправ з організації облікового процесу, організації нормативно-правового, технічного і інформаційного забезпечення, а також організації роботи облікового апарату підприємства. У кожному завданні вказано тему, мету заняття, основні поняття, наведено навчальний матеріал і методичні вказівки для виконання завдань, питання та вправи для самостійного опрацювання матеріалу.

Об’єктом дослідження є умовне підприємство, діяльність якого характеризують показники табл. 1:

Таблиця 1