Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод практ 2010.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Практичне заняття № 4 Тема: організація облікового процесу Ключові поняття

Технологія облікового процесу– це сукупність методів, прийомів та способів, що забезпечують збирання, обробку, інтерпретацію та узагальнення облікової інформації.

Етапи облікового процесу– первинний, поточний, підсумковий облік.

Об’єкти організації облікового процесу- облікові номенклатури, носії інформації, рух носіїв інформації та технологія облікового процесу.

Облікова номенклатура– це детальний перелік об’єктів обліку, необхідних для одержання вихідної результативної інформації.

Робочий план рахунків – це систематизований перелік синтетичних рахунків, субрахунків та рахунків аналітичного обліку, який використовується підприємством для нагромадження та групування облікової інформації про господарську діяльність з метою задоволення інформаційних потреб різних груп користувачів.

Носій інформації– це спосіб відображення облікової інформації, що проявляється у складанні документів, регістрів, форм звітності.

Документце письмово зафіксоване на спеціальному носії інформаційне повідомлення, що засвідчує факт здійснення господарської операції.

Регістробліку - це таблиці різної форми, до яких записують показники з первинних документів.

Документообіг – це процес просування первинних документів як носіїв інформації з моменту їх складання (або отримання ззовні) до передачі до архіву підприємства.

Графік - це таблиця, за підметом якої наводять назви документів, що використовуються підприємством в обліковому процесі, за присудком вказують структурні підрозділи або осіб, що працюють з документами; терміни виконання робіт та передавання документів між виконавцями; види робіт, що виконуються з документами.

Мета

Засвоєння порядку розробки облікових номенклатур, вибору носіїв інформації, організації документообігу та технології облікового процесу.

Завдання.

  1. Засвоїти методику і техніку розробки номенклатур.

  2. Ознайомитись з порядком і технікою вибору носіїв облікової інформації.

  3. Вивчити систему організації документування господарських операцій.

  4. Ознайомитись з порядком формування робочих альбомів.

  5. Ознайомитись зі змістом і порядком складання замовлення підприємства на бланки первинних документів та облікових регістрів.

  6. Засвоїти порядок організації й опрацювання первинних, зведених та нагромаджуваних документів.

  7. Ознайомитись зі змістом і порядком складання графіків і робочих інструкцій до первинних документів, а також графіків документообігу.

  8. Вивчити призначення та порядок роботи архіву бухгалтерії.

Методичні вказівки

Вивчивши законодавчі та нормативні документи, навчальну літературу з організації бухгалтерського обліку опрацювати практичну роботу у такій послідовності:

Практичні завдання:

1. Розробити перелік номенклатур з обліку розрахунків із підзвітними особами (табл. 4.1).

Таблиця 4.1

Перелік номенклатур з обліку розрахунків із підзвітними особами

Назва номенклатур

Призначення номенклатур

Носії інформації

2. Скласти графік надходження до бухгалтерії первинних документів з окремих ділянок облікової роботи (табл. 4.2).

Таблиця 4.2