Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод._Кур_р.(ПСУ) 2011.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
334.34 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВA СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕPЖАBНОЇ ПОДАТКОВОЇ

СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної та методичної роботи

_________ М.М. Касьяненко

___”______________ 2011 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

з курсу “Податкова система”

для підготовки фахівців за ОКР «бакалавр»

галузь знань 0305 “Економіка і підприємництво”

напрям підготовки 6.030508 “Фінанси і кредит”

для підготовки фахівців за ОКР «спеціаліст»

галузь знань 0305 “Економіка та підприємництво”

спеціальність 7.03050801 “Фінанси і кредит”

денної та заочної форми навчання

Ірпінь 2011

Методичні вказівки до виконання курсової роботи складені на основі робочої навчальної програми курсу “Податкова система”, затвердженої у 2010 році.

Автор _____________ О.С. Іванишина, ст. викладач

Рецензент _____________ В.Л. Андрущенко, д.е.н., професор

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри податків та оподаткування,

протокол № ___ від “__”_________2011 р.

В.о. завідувача кафедри ______________ П.В. Мельник, д.е.н., професор

Розглянуто і схвалено на засіданні вченої ради факультету економіки та оподаткування, протокол №___ від “___”________2011 р.

Голова вченої ради факультету _______________ Г.М. Калач, к.е.н., доцент

В.о. завідувача навчально-

методичного відділу _______________ Є.В. Козятинська

ВСТУП

Одним з важливих етапів процесу підготовки висококваліфікованих фахівців з оподаткування, фінансів, економіки і підприємництва є написання та захист курсових робіт. Виконання курсової роботи є обов’язковим етапом навчання студентів, а її захист дозволяє продемонструвати весь спектр вмінь та навичок, здобутих студентами у процесі вивчення дисципліни.

Курсова робота – самостійне, завершене, цілісне дослідження що розкриває на відповідному теоретичному та методологічному рівні вибрану автором проблему. Це творчий екзамен, завдяки якому перевіряється рівень самостійного мислення автора, його вміння систематизації та правильного використання літературного й статистичного матеріалу, правильно аналізувати зібрані матеріали, робити узагальнюючі висновки, тобто практично застосовувати знання, набуті в процесі вивчення дисципліни “Податкова система”.

В процесі виконання курсових робіт у студентів поступово формується та розвивається наукове мислення, виробляються навички самостійного письмового викладання та оформлення результатів науково-дослідної роботи. Велике значення має вміння автора працювати на широкому полі історико-правового матеріалу, орієнтуватися у розмаїтті думок та наукових підходів, порівнювати й аналізувати різні погляди, висловлювати своє бачення щодо обговорюваної теми. Основна цінність курсової роботи визначається її науковим значенням, а також логічністю, обґрунтованістю, чітким, ясним викладенням матеріалу.

Підготовка та захист курсової роботи проводиться у декілька етапів:

  • вибір теми та затвердження її на кафедрі;

  • збір, обробка, критичний аналіз наукової інформації, літературних джерел, теоретичних розробок;

  • складання та погодження плану роботи;

  • добір та опрацювання літератури;

  • написання роботи;

  • оформлення курсової роботи;

  • підготовка до захисту;

  • захист курсової роботи на комісії.

Перераховані етапи не обмежують студента жорсткою послідовністю їхнього виконання. Окремі етапи можуть виконуватися паралельно з урахуванням конкретних умов написання курсової роботи.

І. Мета та завдання курсової роботи

Метою курсової роботи є виявлення теоретичних і практичних знань студента, отриманих ним в процесі вивчення курсу «Податкова система», а також розвитку у студентів здібностей до самостійного наукового дослідження.

Для реалізації цієї мети необхідно вирішити такі основні завдання:

  • глибоко опрацювати спеціальну наукову та методологічну літературу;

  • проаналізувати й осмислити фактичні дані;

  • систематизувати та правильно використати статистичний матеріал;

  • логічно та послідовно викласти свої думки;

  • правильно оформити науковий апарат;

  • зуміти коротко та чітко доповісти на захисті про результати своїх досліджень.

Курсова робота повинна включати в себе елементи наукового дослідження, показати вміння використовувати надбані теоретичні знання, творчу ініціативу й активність студента.

Іі. Послідовність етапів виконання курсової роботи

2.1. Вибір теми та затвердження її на кафедрі

Першим етапом підготовки курсової роботи є вибір теми, її узгодження із науковим керівником та затвердження кафедрою.

Тематика курсових робіт розробляється кафедрою податків та оподаткування і періодично уточнюється з урахуванням змін, що відбуваються у законодавстві, практиці господарювання і оподаткування (додаток А).

Вибір теми здійснюється у процесі активної участі студента на практичних заняттях, діалогу із науковим керівником. Тема повинна бути актуальною, значимою, такою, що дає можливість максимально застосувати знання та навички студента. Студенту надається право самостійно вибрати тему із запропонованого переліку курсових робіт. Перед тим, як обрати тему, майбутній автор повинен урахувати: власний інтерес до певної наукової проблеми; ступінь особистого ознайомлення з обраною для дослідження темою; характер та обсяг практично доступних для використання науково-методичних джерел і матеріалів. Бажано, якщо це можливо, встановлення зв’язку із профілем майбутньої кваліфікаційної роботи студента (дипломної або магістерської).

Вибір теми курсової роботи оформлюється заявою на ім’я завідуючого кафедрою (додаток Б).

Після затвердження теми науковий керівник видає завдання (додаток В) на підготовку курсової роботи. Завдання передбачає план, і календарний графік написання окремих розділів роботи. Терміни виконання, подання та захист курсової роботи встановлює кафедра згідно з навчальним планом підготовки бакалаврів.

    1. Збір, обробка, критичний аналіз наукової інформації, літературних джерел, теоретичних розробок

Інформаційною базою наукового дослідження студента є державні нормативні документи, законодавчі акти з оподаткування, офіційні статистичні матеріали, дані діяльності підприємств, організацій, а також податкових органів.

Як джерела інформації мають бути вивчені та критично проаналізовані теоретичні і методичні розробки вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем оподаткування, матеріали науково-практичних конференцій, наукових форумів, симпозіумів, «круглих столів» тощо.

    1. Складання та погодження плану роботи

Початковим етапом у підготовці курсової роботи є створення студентом її плану, який готується на підставі попереднього вивчення основних джерел та осмислення матеріалу за темою.

План, який погоджується із науковим керівником, має репрезентувати комплексний, системний підхід до вирішення базової проблематики і складатися із 3-4 чітко сформульованих найбільш важливих питань, які розкрили б сутність обраної теми, її основний зміст. Якісно підготовлений, добре продуманий, ясно і лаконічно сформульований план є одним із показників розуміння студентом обраної для вивчення проблеми і відіграє важливу роль у організації роботи. Формулювання розділів курсової роботи не повинні повторювати назву самої роботи. План курсової роботи в обов’язковому порядку має бути складним.

До оформлення структури та плану роботи з курсу “Податкова система” висувається ряд вимог. Як правило, робота мусить містити аналіз стану проблеми, виділення задач дослідження. Враховуючи дану обставину, у курсовій роботі головні питання – це діюча система оподаткування та можливі шляхи вирішення поставлених задач дослідження.

Після вивчення джерел план коригується, відшліфовуються формулювання питань. У вищій школі не існує обов’язкових норм для розробки плану, все залежить від теми, що досліджується. Важливо, щоб план курсової роботи був логічним і послідовним.