Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек Офіційне оприлюднення та набуття чинн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник начальника

Головного управління юстиції

у Донецькій області

_____________ А.В. Шаповалов

____” ________________ 2010

Методичні рекомендації «Офіційне оприлюднення та набуття чинності нормативно-правовими актами»

2010 рік

ЗМІСТ

Вступ

1. Види офіційних друкованих видань.

2. Порядок набуття чинності актами, виданими різними суб’єктами нормотворення.

3. Порядок оприлюднення та набуття чинності іншими документами.

Перелік використаних джерел

Вступ

Оприлюднення нормативно-правових актів - це доведення текстів відповідних актів до відома населення, а також державних органів, підприємств, установ і організацій. Воно є обов`язковою умовою початку дії зазначених актів.

Статтею 57 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти, які визначають права і обов`язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов`язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

Питання офіційного оприлюднення та набуття чинності окремими видами нормативно-правових актів регулюється низкою документів, зокрема, Законами України від 10 лютого 2010 року № 1861-VІ «Про Регламент Верховної Ради України», від 16 травня 2008 року № 279-VІ «Про Кабінет Міністрів України», від 20 травня 1999 року № 679-ХІV «Про Національний банк України» тощо. Основним документом, що встановлює порядок доведення до відома населення законодавчих актів, є Указ Президента України від 10 червня 1997 року № 503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Відповідно до статті 3 зазначеного Указу громадяни, державні органи, підприємства, установи та організації під час здійснення своїх прав і обов`язків повинні застосовувати закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України і Кабінету Міністрів України, опубліковані в офіційних друкованих виданнях або одержані у встановленому порядку від органу, який їх видав.

Офіційне оприлюднення нормативно-правових актів здійснюється після включення їх до Єдиного державного реєстру нормативних актів і із зазначенням присвоєного їм реєстраційного коду.

Відповідно до частини третьої статті 22 Закону України від 2 жовтня 1992 року № 2657-XII «Про інформацію» з метою забезпечення доступу до законодавчих та інших нормативних актів всім громадянам держава забезпечує видання цих актів масовими тиражами у найкоротші строки після набрання ними чинності.

Види офіційних друкованих видань

Відповідно до частини 3 статті 94 Конституції України, закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Виходячи з норм цієї статті можна зробити висновок, що поняття «офіційне оприлюднення» не є тотожнім з поняттям «опублікування».

З метою впорядкування офіційного оприлюднення нормативно-правових актів, що їх приймають Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, забезпечення регулювання суспільних правовідносин на основі чинних актів, запобігання перекрученням їх змісту, визначення порядку набрання ними чинності, Указом Президента України від 10 червня 1997 року № 503/97 було установлено, що закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України не пізніш як у п'ятнадцятиденний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях.

У якості офіційних визначені: журнал «Офіційний вісник України» та газета «Урядовий кур'єр». Ці видання є офіційними для оприлюднення всіх актів зазначених органів влади.

Окремо Указом визначено, що офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється офіційне оприлюднення законів та інших актів Верховної Ради України, є також газета «Голос України» та журнал «Відомості Верховної Ради України»

Відповідно до частин 1-3 статті 139 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» підписані Президентом України закони та закони, які офіційно оприлюднені Головою Верховної Ради України, публікуються в газеті «Голос України» та у «Відомостях Верховної Ради України». Публікація законів у цих друкованих засобах масової інформації вважається офіційною. Підписані Головою Верховної Ради України постанови та інші акти Верховної Ради не пізніше наступного дня після їх підписання передаються Апаратом Верховної Ради для опублікування в газеті «Голос України» та у «Відомостях Верховної Ради України». У разі виявлення невідповідності опублікованого закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради оригіналу такого акта не пізніш як через 10 днів з дня виявлення невідповідності публікується в газеті «Голос України» та в черговому номері Відомостей Верховної Ради України уточнений текст закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради.

Повертаючись до норм Указу Президента України слід звернути особливу увагу на частину 4 статті 1 цього Указу, згідно з якою офіційним друкованим виданням, в якому здійснюється офіційне оприлюднення законів, актів Президента України, є також інформаційний бюлетень «Офіційний вісник Президента України».

Як виняток, цим же документом визначено, що акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України можуть бути в окремих випадках офіційно оприлюднені через телебачення і радіо.

Частиною четвертою статті 55 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» передбачено, що постанови Кабінету Міністрів України публікуються в «Офіційному віснику України», акти Кабінету Міністрів України також оприлюднюються шляхом їх розміщення на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України.

Таким чином, можна зробити висновок, що офіційними друкованими виданнями для:

законів України є журнал «Офіційний вісник України», газета «Урядовий кур'єр», газета «Голос України», журнал «Відомості Верховної Ради України», а також інформаційний бюлетень «Офіційний вісник Президента України»;

інших актів Верховної Ради України ті самі видання, окрім «Офіційного вісника Президента України»;

актів Президента України є журнал «Офіційний вісник України», газета «Урядовий кур'єр», а також інформаційний бюлетень «Офіційний вісник Президента України»;

постанов Кабінету Міністрів України є «Офіційний вісник України», газета «Урядовий кур'єр».

Нормативно-правові акти можуть бути опубліковані в інших друкованих виданнях лише після їх офіційного оприлюднення відповідно до вимог цього Указу. Нормативно-правові акти, опубліковані в інших друкованих виданнях, мають інформаційний характер і не можуть бути використані для офіційного застосування.

Крім того, відповідно до статті 7 Указу Президента України акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, які не мають загального значення чи нормативного характеру, можуть не публікуватися за рішенням відповідного органу. Ці акти та акти з обмежувальними грифами офіційно оприлюднюються шляхом надіслання відповідним державним органам та органам місцевого самоврядування і доведення ними до відома підприємств, установ, організацій та осіб, на яких поширюється їх чинність.

Окремо слід відзначити, що відповідно до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» є такий різновид офіційних друкованих видань, як офіційні друковані видання органів державної влади та органів місцевого самоврядування, тобто видання, які спеціально видаються органами державної влади та органами місцевого самоврядування (відомості, бюлетені, збірники, інформаційні листки тощо) для інформування про свою діяльність.

Крім того, пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 року № 150 «Про офіційне оприлюднення регуляторних актів, прийнятих місцевими органами виконавчої влади, територіальними органами центральних органів виконавчої влади та їх посадовими особами, і внесення змін до Порядку оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади» встановлено, що регуляторні акти, прийняті Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними, районними у мм. Києві та Севастополі державними адміністраціями, а також територіальними органами центральних органів виконавчої влади в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, районах, районах у мм. Києві та Севастополі та їх посадовими особами, офіційно оприлюднюються в офіційних друкованих виданнях або друкованих засобах масової інформації відповідно Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністрацій.