Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек Офіційне оприлюднення та набуття чинн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Порядок набуття чинності іншими документами

Окрім актів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Президента України, нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, існують й інші документи, необхідні для використання в практичній діяльності. Момент набуття ними чинності також є важливим.

Так, міжнародні договори України відповідно до статті 14 Закону України «Про міжнародні договори України» та Положення про порядок укладення, виконання та денонсації міжнародних договорів України міжвідомчого характеру, затверджене постановою Кабміну від 17 червня 1994 року № 422 набувають чинності після надання Україною згоди на обов`язковість для неї міжнародного договору відповідно до зазначеного Закону в порядку та строки, передбачені договором, або в інший узгоджений сторонами спосіб.

Рішення, постанови господарського суду відповідно до статей 85, 93, 105, 11111 Господарського процесуального кодексу України ці документи набувають чинності після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення судом першої інстанції та якщо воно не розглядатиметься іншою інстанцією. А ухвали – після закінчення п’ятиденного строку з дня їх оголошення місцевим господарським судом. Постанова касаційної або апеляційної інстанції набуває чинності з дня її прийняття.

Рішення і висновки Конституційного Суду України згідно зі статтею 152 Конституції України та статтями 67, 73 Закону України «Про Конституційний Суд України» набувають чинності з дня підписання. Вони підписуються не пізніше семи днів після прийняття рішення, дачі висновку. Офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання у «Віснику Конституційного Суду України» та в інших офіційних виданнях України. Закони, інші правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність. У разі якщо закони та інші правові акти Верховної Ради України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України, правові акти Верховної Ради Автономної Республіки Крим або їх окремі положення визнаються неконституційними, вони оголошуються нечинними і втрачають чинність від дня прийняття Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність.

Податкові роз’яснення відповідно до пункту 5 Порядку надання податкових роз’яснень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2001 року № 494 повинні бути оприлюднені в десятиденний термін з моменту їх прийняття і набирають чинності з дня оприлюднення у засобах масової інформації.

На теперішній час не врегульовано діючим законодавством, а тому викликає багато запитань момент набуття чинності розпорядчих та інших документів органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, що не підлягають реєстрації в Міністерстві юстиції України та його територіальних органах. Виходячи з практики, що склалася, можна вважати, що зазначені документи набувають чинності з дня їх прийняття.

Перелік використаних джерел

  1. Конституція України від 28.06.1996

  2. Указ Президента України від 10.06.1997 № 503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності»

  3. Закон України від 10.02.2010 № 1861-VІ «Про Регламент Верховної Ради України»

  4. Закон України від 16.05.2008 № 279-VІ «Про Кабінет Міністрів України»

  5. Закон України від 20.05.1999 № 679-ХІV «Про Національний банк України»

  6. Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р. № 1906-IV

  7. Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації»  від 23 вересня 1997 року № 539/97-ВР

  8. Митний кодекс України від 11 липня 2002 року № 92-IV

  9. Порядок подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2005 р. № 34/5

  10. Лист Міністерства юстиції України від 08.07.2008 р. N 5928-0-33-08-34 «Про набрання чинності нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України»

відділ систематизації законодавства

правової роботи та правової інформації

Головного управління юстиції у Донецькій області

10