Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ЗАП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
499.71 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ

Кафедра господарсько-правових дисциплін

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної та методичної роботи

_______________ М.М Касьяненко

«___» _______ 2011 р.

методичні рекомендації

до проведення семінарських та індивідуальних занять,

організації самостійної роботи студентів,

виконання практичних завдань з курсу

«Земельне та аграрне право»

для підготовки фахівців

освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

галузі знань «Право»,

спеціальність 6.060101 «Правознавство»,

денної форми навчання

Ірпінь 2011

методичні рекомендації до проведення самостійної роботи студентів, виконання практичних завдань з курсу «Земельне та аграрне право» складена на основі робочої навчальної програми, затвердженої у 2010 році.

Автори: Мілімко Л.В., к.ю.н., доцент кафедри господарсько-правових дисциплін;

Яфонкін А.О., ст. викладач кафедри господарсько-правових дисциплін;

Кінзерська О.О., ст. викладач кафедри господарсько-правових дисциплін.

Рецензент Гаврилишин А.П., к.ю.н.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри господарсько-правових дисциплін протокол №___ від «___»___________20_ р.

Завідувач кафедри ____________________Т.О. Мацелик, к.ю.н., доцент

Розглянуто і схвалено на засіданні вченої ради юридичного факультету, протокол № ____ від «____» _______2010р.

Голова вченої ради

юридичного факультету________________М.О. Мацелик к.ю.н., доцент

Завідувач навчально-методичного відділу_______________О.О.Бойко

РЕЦЕНЗІЯ

на методичні вказівки до проведення семінарських та індивідуальних занять, організації самостійної роботи студентів, з курсу «Земельне та аграрне право» для підготовки фахівців освітньо - кваліфікаційного рівня «Бакалавр» та в галузі знань 0601 «Право», спеціальність 6.060101 «Правознавство», денної форми навчання Національного університету державної податкової служби України

Методичні вказівки до проведення самостійної роботи студентів з курсу «Земельне та аграрне право» є придатною для проведення семінарів, практичних, індивідуально - консультаційних та самостійних робіт.

Плани семінарських занять, самостійна та індивідуальна робота студентів розроблені таким чином, щоб студенти мали змогу добре вивчити та застосувати на практиці діючі закони та інші нормативно-правові акти, які регулюють правову роботу в державних органах та суб'єктах господарювання.

В цілому Методичні вказівки до проведення самостійної роботи студентів є завершеним методичним забезпеченням курсу «Земельне та аграрне право»

На виявлені недоліки автору вказано під час рецензування.

к.ю.н., доцент доцент кафедри

господарсько-правових дисциплін А.П. Гаврилішин

ЗМІСТ

Передмова 4

І. Опис дисципліни 7

ІІ. Структура навчальної дисципліни 8

ІII. Зміст дисципліни 10

IY. Індивідуальні завдання 19

5.1. Тематика рефератів 19

5.2. Тестові завдання 21

Y. Методи оцінювання знань та розподіл балів за кредитно-модульною системою 25

YI. Контрольні питання з дисципліни 29

YII. Тестові завдання та задачі для самоконтролю 32

7.1. Тестові завдання для самоконтролю 32

7.2. Задачі для самоконтролю 35

YIII. Перелік питань з курсу для підготовки до модульного контролю 41

IХ. Рекомендована література 44

Передмова

Земля належить до найбільш важливих об’єктів матеріального світу. Її неможливо адекватно оцінити так як неможливо припустити факт її відсутності. Цінність землі, її важливість для розвитку людства зумовили той факт, що земля є предметом правового регулювання багатьох галузей права, основною з яких є, безперечно, земельне право.

Водночас, одним із напрямів аграрної реформи в Україні є зміна суті й характеру відносин власності на землю та майно, реформування трудових відносин у сільськогосподарських підприємствах недержавної форми власності, що потребує адекватного правового оформлення та врегулювання зазначених суспільних відносин з метою створення належних юридичних гарантій реформування недержавних сільськогосподарських підприємств і створення нових суб'єктів підприємництва у сільському господарстві та агропромисловому комплексі.

Вивчення курсу «Земельне та аграрне право», яке значною мірою базується на багатьох законодавчих положеннях адміністративного, цивільного, господарського права і певною мірою доповнює їх, побудовано за таким змістом, щоб дати можливість студентам:

- сформулювати визначення понять «земельне право», «аграрне право», «право власності на землі», «право землекористування», «правова охорона земель» «недержавні суб’єкти господарювання»та ін., предмет, об’єкти, методи земельного та аграрного права;

- визначити нормативно-правову базу, що регулює відносини в сфері виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг і торгівлі, які виникають між підприємствами різних форм власності га селі;

- проаналізувати податкову та фінансово-кредитну політику, включаючи встановлення ставок податків, податкових пільг, цін і правил ціноутворення, розмірів економічних санкцій у сільськогосподарському виробництві.

- дослідити права та обов’язки власників землі та землекористувачів, закріплені вітчизняним законодавством;

- засвоїти основні положення управління земельними та аграрними відносинами;

- дослідити норми, якими встановлюється юридична відповідальність за порушення земельного законодавства та законодавства у сфері аграрних відносин.

Основною метою вивчення курсу є оволодіння теорією і методологією земельного та аграрного права, вивчення законодавства у даній галузі, формування навиків його застосування на практиці, вироблення у студентів нового якісного стану правового мислення, формування культури особистості, яка проявляється в правовій свідомості, мисленні, поведінці та практичній діяльності. Розгляд зазначених у програмі тем має на меті також виховання у студентів бережливого ставлення до земельних ресурсів.

Завдання курсу «Земельне та аграрне право»:

1. Дати студентам загальне уявлення про земельні та аграрні відносини в Україні.

2. Ознайомити студентів з основами курсу і системою нормативно-правових актів, якими регулюються земельні та аграрні правовідносини, розкрити значення окремих правових інститутів.

3. Виховувати у студентів правову свідомість, яка є невід’ємною частиною національної свідомості.

«Земельне та аграрне право» є вибірковою дисципліною, знання і навички, отримані в процесі її вивчення, можуть бути корисними як в подальшій професійній діяльності, так і життєвому досвіді.

Організація навчального процесу передбачає застосування інтерактивних технологій навчання в рамках кредитно-модульної системи підготовки фахівців.

Методи та форми викладання дисципліни:

- вивчення теоретичних аспектів дисципліни у тісному зв’язку з практикою;

- ігрове (імітаційне) планування діяльності студентів на семінарських заняттях, яке є різновидом рольової гри, що стимулює активність студентів, привчає їх до праці у групі фахівців;

- налагодження міжпредметних зв’язків;

- метод стратегічного навчання, суть якого полягає у постановці перед студентами етапних завдань та опрацюванні широкого кола спеціальної інформації;

- метод розвитку системного мислення – формування у студентів уміння і навичок виявляти взаємозв’язки між окремими факторами проблеми та знаходити оптимальне рішення;

- метод конструктивного навчання – це метод що спрямований на прищеплення студентам практичних навичок усунення конкретних помилок на певній ділянці роботи.

Застосування даних методів у ході навчального процесу дає змогу реалізувати такі концептуальні принципи викладання, що випливають із вимог Болонського процесу:

- проблемність (у процесі навчання розглядаються проблеми реального життя, пов’язані з інтересами і потребами тих, хто навчається);

- узгодженість та системність цілей навчання;

- орієнтованість на життєвий досвід студентів;

- навчання за принципом поступового ускладнення завдань – «від простого до складного», «від відомого - до невідомого»;

- націленість на самонавчання (викладач лише допомагає студентові вчитися);

- професійний вишкіл (уміння застосовувати на практиці отримані знання є ключовим елементом концепції навчання);

- зворотний зв’язок (студенти постійно отримують оцінку своїм зусиллям у навчанні).

В процесі вивчення курсу «Земельне та аграрне право» у студентів формується системне мислення, розуміння явищ, процесів, відносин у сфері використання, відтворення та охорони земельних ресурсів. Отримані знання та навички дадуть змогу майбутнім фахівця опанувати інструментарій вирішення правових проблем в процесі здійснення адміністративної, господарської, побутової та інших видів діяльності, допоможе стати активними суб’єктами природоохоронної діяльності.

Взаємозв’язок з іншими дисциплінами.

Вивчення даного курсу неможливе без знань норм Конституції України, загальної і особливої частин адміністративного, цивільного, фінансового господарського та кримінального права, а також навчальної дисципліни «Безпека життєдіяльності», які являються основою для вивчення курсу «Земельне та аграрне право».

Студенти повинні керуватися робочою навчальною програмою дисципліни під час виконання самостійної роботи (в тому числі індивідуальної роботи під керівництвом викладача), підготовки до колоквіумів, виконання залікових контрольних робіт та індивідуальних завдань під час поточних модульних контролів та при підготовці до семестрового заліку. При організації самостійної роботи студентам слід враховувати міжпредметні зв’язки «Земельного та аграрного права» з перерахованими вище навчальними дисциплінами.

Організація поточного та підсумкового контролю знань з дисципліни здійснюється в рамках кредитно-модульної системи підготовки фахівців, що регламентується відповідними нормативно-правовими документами та інструкціями МОН України, НУДПСУ в т.ч. безпосередньо «Положенням про юридичний факультет». Оцінювання рівня знань студентів здійснюється за результатами іспиту, завдання поточного контролю оцінюються в діапазоні від 0 до 50 балів (включно).

Оцінювання результатів навчальної діяльності студентів заочної форми навчання здійснюється такими засобами: усне опитування, опитування за допомогою тестів, складання іспиту.

При усному та письмовому (написання контрольної роботи та рефератів) опитуваннях оцінювання знань студентів навчальної дисципліни проводиться наступним чином:

"5" - виставляється студенту, який безпомилково викладає навчальний матеріал, показує глибоке розуміння суті поставлених запитань;

"4" - виставляється студенту, який грамотно розкриває суть поставлених запитань, добре володіє термінами дисципліни, але припускає несуттєві помилки;

"З" - виставляється студенту, який поверхнево викладає суть навчального матеріалу, припускає багато помилок при відповідях на поставлені запитання;

"2" - виставляється студенту, який не знає суті поставлених запитань, при викладенні матеріалу допускає грубі помилки.

Оцінювання знань та вмінь студентів при застосуванні тестів здійснюється, виходячи із співвідношення між кількістю правильних відповідей і всією кількістю завдань, що входять до тесту:

"5"- правильних відповідей не менше 95%;

"4" - правильних відповідей не менше 90%;

"З" - правильних відповідей не менше 80%;

"2" - правильних відповідей менше 65%.

В кінці вивчення спецкурсу «Земельне та аграрне право», студенти складають іспит. Допускаються до іспиту ті студенти, які брали участь у семінарських заняттях, написали реферати, пройшли тестування з окремих тем, написали контрольну роботу.