Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод самост заочка ВФД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

КАФЕДРА ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної

та методичної роботи

М.М. Касьяненко

«____» _____________ 20__ р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

З КУРСУ «ВВЕДЕННЯ У ФІНАНСОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ»

для підготовки бакалаврів заочної форми навчання

галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

варіативна компонента «Фінансова діяльність»

Ірпінь – 2012

Методичні рекомендації до організації самостійної роботи складено на основі робочої навчальної програми з дисципліни «Введення у фінансову діяльність», затвердженої у 2010 році.

Автор Л.В. Діденко, к.е.н., доцент кафедри

фінансових ринків та фінансових послуг

Рецензент М.І.Рудая, к.е.н., доцент кафедри

фінансових ринків та фінансових послуг

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри фінансових ринків та фінансових послуг протокол №____ від «____»_______­­­_____ 20__ р.

Завідувач кафедри В.П. Унинець-Ходаківська

Декан заочного факультету В.В. Бриштіна

Завідувач навчально-методичного відділу О.О.Бойко

Реєстраційний №__________

Рецензія

на методичні рекомендації

до організації самостійної роботи

з курсу «Введення в фінансову діяльність»

для підготовки бакалаврів заочної форм навчання

галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

варіативна компонента «Фінансова діяльність»

Важливим напрямом вивчення курсу «Введення в фінансову діяльність» є отримання студентами базових знань з питань визначення сутності фінансової діяльності суб’єктів фінансового ринку, визначення сучасних стратегій економічного розвитку фінансових посередників на ринку, вміння орієнтуватись у напрямах фінансової діяльності різних видів фінансових посередників, оцінки управління фінансовою діяльністю посередників на фінансовому ринку.

Засвоєння основних положень дисципліни дає можливість студентам підготуватись до поглибленого вивчення різних напрямів та форм фінансової діяльності посередників на фінансовому ринку та оцінки управління ними.

Отже, студенти повинні знати: сутність та форми фінансової діяльності, об’єкти та суб’єкти фінансової діяльності, сутність та види фінансових посередників, основні та допоміжні послуги у сфері фінансового посередництва, основні та допоміжні послуги у сфері страхування та недержавного пенсійного забезпечення.

Методичні рекомендації до організації самостійної роботи студентів заочної форми навчання включають основні теоретичні поняття та положення тем курсу, короткий опорний конспект по кожній темі, завдання для самостійної та індивідуальної роботи студентів, тестові завдання для самоперевірки, список рекомендованих літературних джерел, періодичних видань та електронних ресурсів.

Розроблені методичні рекомендації до організації самостійної роботи студентів з курсу «Введення в фінансову діяльність» для підготовки бакалаврів заочної форми навчання галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» варіативна компонента «Фінансова діяльність» за структурою та змістом відповідають сучасним вимогам до вивчення дисципліни та можуть використовуватися в навчальному процесі.

К.е.н, доцент кафедри М.І. Рудая

фінансових ринків та

фінансових послуг

Передмова

«Введення у фінансову діяльність» є дисципліною за вибором професійної підготовки бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» за напрямом підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит» варіативної компоненти «Фінансова діяльність», предметом вивчення якої є діяльність учасників фінансового ринку з метою надання та споживання фінансових послуг. Розширення спектру фінансових послуг і зростання ролі фінансових інститутів в економічному житті країни, привертають увагу сучасників до проблем фінансової діяльності.

На сьогодні у кожній державі з розвиненою економікою існує розгалужена мережа фінансових посередників, які виконують роль інституційних інвесторів. В Україні протягом останніх років спостерігається зростання фінансових установ, основним завданням яких є створення сприятливого середовища для нагромадження фінансових ресурсів суб’єктами економіки і забезпечення функціонування ефективного механізму їх трансформації в інвестиції. Швидкими темпами розвивається ринок банківських та страхових послуг, набирає обертів сектор недержавного пенсійного забезпечення ринку фінансових послуг України.

Посилення ролі та значення фінансових посередників та фінансових послуг для економічного розвитку вимагає особливої уваги до вивчення теоретичних аспектів фінансової діяльності, що включає грошове та фінансове посередництво, страхування, а також допоміжну діяльність у сфері фінансів та страхування.

Саме таке міркування визначило структуру програми курсу «Введення у фінансову діяльність», де викладені концептуальні позиції щодо сутності фінансової діяльності, фінансового посередництва, розглянуто основні та допоміжні послуги у сфері страхування та недержавного пенсійного забезпечення.

Відтак мета курсу «Введення у фінансову діяльність» - надати можливість студентам засвоїти теоретичні та практичні знання щодо сутності та форм фінансової діяльності.

Завдання курсу:

  • ознайомлення з історією виникнення та розвитку фінансової діяльності;

  • з’ясування сутності та форм фінансової діяльності;

  • ознайомлення з основними об’єктами та суб’єктами фінансової діяльності;

  • розглянути фінансову діяльність в Інтернеті;

  • ознайомлення із діяльністю фінансових посередників;

  • висвітлення основних та допоміжних послуг страхування;

  • ознайомлення з фінансовою діяльністю на ринку цінних паперів;

  • розглянути надання допоміжних послуг у сфері фінансового посередництва;

  • ознайомлення з фінансовою діяльністю у сфері недержавного пенсійного забезпечення.

Отже, студенти повинні знати: сутність та форми фінансової діяльності, об’єкти та суб’єкти фінансової діяльності, сутність та види фінансових посередників, основні та допоміжні послуги у сфері фінансового посередництва, основні та допоміжні послуги у сфері страхування та недержавного пенсійного забезпечення.

Знання та навички, отримані в процесі вивчення курсу «Введення у фінансову діяльність», є базовими як при подальшому вивченні дисциплін «Ринок фінансових послуг» і т.д., написанні курсових робіт студентами, так і в майбутній професійній діяльності.

Логіка курсу витримана у відповідності до розділів секції J «Фінансова діяльність» національного класифікатора видів економічної діяльності. У процесі викладання дисципліни використовується кредитно-модульна система організації навчального процесу, яка відповідає вимогам ECTS. Організація навчального процесу передбачає застосування інтерактивних технологій навчання в рамках кредитно-модульної системи підготовки фахівців.

Навчальний процес здійснюється у таких формах, як класичні лекції, лекції-бесіди, лекції-консультації, тестові завдання, доповіді, усні та письмові відповіді на теоретичні запитання, ситуаційні запитання, запитання понятійного апарату, складання конспекту по завданнях, які винесені на самостійну роботу, обговорення наукових публікацій.

Студенти повинні керуватися навчально-методичним комплексом дисципліни під час самостійної роботи з навчальним матеріалом, підготовки до колоквіумів, виконання залікових контрольних робіт та індивідуальних завдань під час поточних модульних контролів, а також при підготовці до підсумкового модульного контролю.

Організація поточного та підсумкового контролю знань з дисципліни здійснюється в рамках кредитно-модульної системи підготовки фахівців, що регламентується відповідними нормативно-правовими документами та інструкціями МОН України, НУДПСУ. Формою семестрового контролю є залік з курсу. Під час навчання студенти здають індивідуальну роботу (огляд актуального проблемного питання за тематикою курсу у вигляді реферативного повідомлення), пишуть аудиторну контрольну роботу та складають письмовий залік з курсу. При формуванні сумарної оцінки з курсу в межах 100-бальної шкали в кінці семестру враховується оцінювання цих видів роботи.