Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод самост заочка ВФД.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансова діяльність недержавних пенсійних фондів

Поняття державного та недержавного пенсійного забезпечення. Реформування пенсійної системи України.

Сутність та специфіка недержавного песійного фонду. Типи недержавних пенсійних фондів. Основні послуги недержавних пенсійних фондів. Класифікація пенсійних схем. Роль недержавних пенсійних фондів у процесах інвестування.

Допоміжна діяльність недержавних пенсійних фондів. Структура доходів та витрат недержавних пенсійних фондів.

Студент повинен знати:

Поняття державного та недержавного пенсійного забезпечення; сутність пенсійної системи; сутність та значення недержавного пенсійного фонда; типи недержавних пенсійних фондів; сутність та види пенсійних схем; структуру доходів та витрат недержавного пенсійного фонду.

Студент повинен вміти:

Характеризувати реформування пенсійної системи України; визначати специфіку недержавного пенсійного фонда; дати характеристику діяльності відкритих, корпоративних та професійних пенсійних фондів; виявляти роль недержавних пенсійних фондів у процесах інвестування; характеризувати допоміжну діяльність недержавних пенсійних фондів.

Недержавний пенсійний фонд (НПФ) — юридична особа, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду.

Учасник недержавного пенсійного забезпечення — фізична особа, на користь якої сплачуються пенсійні внески до пенсійного фонду, страхової організації або на пенсійний депозитний рахунок до банківської установи і яка має право на недержавне пенсійне забезпечення на умовах і в порядку, визначених пенсійним контрактом, договором страхування або договором про відкриття пенсійного депозитного рахунку та цим законом.

Специфіка недержавного пенсійного фонду як економічної категорії полягає у тому, що в системі економічних відносин суб’єктів недержавного пенсійного фонду відбувається процес перетворення частини заробітної плати працівника та валових витрат роботодавця на інвестиційний ресурс. І саме з позиції системних взаємовідносин суб’єктів таких фондів необхідно розглядати цей вид діяльності.

Недержавні пенсійні фонди в Україні можуть бути трьох типів: відкриті, корпоративні та професійні пенсійні фонди. Тип фонду зазначається в його статуті. Змінювати тип фонду, визначений у статуті на день реєстрації, забороняється.

За умовами фінансування пенсійні схеми, що практикуються у світі та в Україні, поділяються на:

•  нефондовані (передбачається виплата пенсій з поточних надходжень); ці схеми не представляють великого інтересу у відношенні застосування кількісного фінансового аналізу;

•  фондовані, або накопичувальні (для забезпечення виплати пенсій створюються цільові фонди);

•  частково фондовані (цільові фонди створюються не для всіх учасників; наприклад, тільки для осіб, що виходять на пенсію).

Структура майна недержавного пенсійного фонду складається з двох елементів: власне майна фонду та активів фонду.

У процесі своєї діяльності недержавний пенсійний фонд отримує доходи, за рахунок яких він покриває свої витрати. Доходи фонду складаються з: частини інвестиційного прибутку, отриманого з пенсійних внесків, які розміщено на іменних пенсійних рахунках, що залишається в розпорядженні фонду і є його власністю. Вона визначається у відсотках від суми прибутку; комісійного збору, що встановлюється у відсотках від суми першого пенсійного внеску вкладника; доходу з обігу власних коштів пенсійного фонду; надходження з інших джерел, які не заборонені законодавством.

Після того, як укладено договір на додаткове пенсійне забезпечення, фонд здійснює витрати, пов'язані з веденням справи: витрати на виготовлення бланків договорів, контрактів, полісів, книжок учасників; витрати, пов'язані з математичними розрахунками пенсійних схем; витрати на рекламу; витрати на накопичення необхідної інформації; заробітна плата персоналу фонду; плата за оренду приміщення; оплата комунальних послуг, послуг зв'язку; витрати на утримання й обслуговування автотранспорту; амортизаційні відрахування. Перелічені витрати становлять собівартість послуг недержавних пенсійних фондів.

Базові терміни та поняття:

Пенсійне забезпечення. Пенсійна система. Державне пенсійне забезпечення. Недержавне пенсійне забезпечення (НПЗ). Недержавний пенсійний фонд (НПФ). Учасник НПЗ. Відкритий НПФ. Корпоративний НПФ. Професійний НПФ. Пенсійна схема.

Індивідуальна робота студента під керівництвом викладача:

  1. Особливості державного пенсійного забезпечення в Україні.

  2. Законодавче регулювання пенсійного забезпечення в Україні.

  3. Діяльність корпоративних та професійних пенсійних фондів.

  4. Роль недержавних пенсійних фондів у процесах інвестування.

  5. Перспективи реформування пенсійної системи в Україні.

Самостійна робота:

  1. Економічний зміст пенсійної реформи в Україні.

Тестові завдання до теми 8:

1. Прийнятий Верховною Радою України 9 липня 2003 року пакет Законів по пенсійній реформі законодавчо організовує з 01.01.2004 р. пенсійну систему:

а) одного рівня;

б) двох рівнів;

в) трьох рівнів;

г) вірної відповіді немає.

2. Відповідно до прийнятого законодавства про недержавне пенсійне забезпечення пенсійний вік, з якого учасник фонду має право розпочати отримувати пенсійні виплати:

а) може відрізнятися від пенсійного віку в системі державного пенсійного забезпечення;

б) може відрізнятися від пенсійного віку в системі державного пенсійного забезпечення, не більше ніж на 10 років;

в) не може відрізнятися від пенсійного віку в системі державного пенсійного забезпечення;

г) вірної відповіді немає.

3. Пенсійні виплати в системі недержавного пенсійного забезпечення можуть бути:

а) накопичувальні;

б) термінові;

в) протягом життя;

г) вірної відповіді немає.

4. Особа, яка сплачує пенсійні внески на користь учасника шляхом перерахування грошових коштів до недержавного пенсійного фонду відповідно до умов пенсійного контракту – це:

а) учасник недержавного пенсійного фонду;

б) вкладник недержавного пенсійного фонду;

в) учасник недержавного пенсійного забезпечення;

г) вірної відповіді немає.

5. Юридична особа, яка провадить професійну діяльність з управління активами на підставі відповідної ліцензії на провадження такої діяльності – це:

а) адміністратор пенсійного фонду;

б) компанія з управління майном;

в) банк – хранитель;

г) вірної відповіді немає.

Рекомендована література: 12, 15, 22, 23, періодичні видання.