Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод самост заочка ВФД.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Основи фінансової діяльності та посередництва

Тема 1. Історія розвитку наукових уявлень про фінанси та фінансову діяльність

Виникнення та розвиток фінансів як науки. Етапи розвитку фінансів. Сутність, функції та ознаки фінансів. Місце фінансової думки в економічній науці.

Перетворення грошей на капітал та виникнення кредиту. Економічний зміст грошей. Сутність, форми та функції кредиту. Вплив кредиту на капіталізацію грошових відносин.

Історія виникнення та розвитку фінансових посередників. Поняття та специфіка послуг фінансових посередників. Сутність та роль фінансових інститутів.

Студент повинен знати:

Історію розвитку фінансів; сутність та функції фінансів; передумови виникнення та економічний зміст грошей; етапи розвитку грошових відносин; історію виникнення та розвитку кредиту, його сутність, форми та функції; визначення та історію розвитку фінансових посередників; поняття «послуга»; основні види послуг, що надають фінансові посередники; сутність та значення фінансових інститутів.

Студент повинен вміти:

Виділяти основні ознаки фінансів; встановлювати місце фінансової думки в економічній науці; характеризувати процес перетворення грошей на капітал; виявляти вплив кредиту на капіталізацію грошових відносин; встановлювати специфіку послуг фінансових посередників.

Як історична категорія фінанси виникли одночасно з виникненням держави при розшаруванні суспільства на класи. Поняття ж “фінанси” вперше виникло у ХІІ-ХV ст. в торгових містах Італії за часів відособлення державної скарбниці та виникнення державного бюджету. Фінанси розуміють як це систему грошових відносин з приводу формування і використання фондів, необхідних державі для виконання своїх функцій.

Отже, виникнення поняття фінанси спричинив розвиток грошових відносин. Передумовою виникнення грошей є поглибення суспільного поділу праці та багаторівнева спеціалізація виробництва. Грошовий обмін долає обмеженість бартерного обміну, що передував йому.

Гроші – це загальноприйнятий вартісний еквівалент, який виражає сутність товару. Історія становлення та еволюції грошей нараховує багато різних теорій: монетарна теорія, теорія товарних грошей, теорія паперових грошей. Гроші виконують функцію нагромадження та засобу платежу.

Фінанси – сукупність грошово-вартісних відносин, повязаних з формуванням та використанням грошових фондів у процесі розподілу та перерозподілу ВВП.

Для фінансів як економічної категорії характерні три основні функції:

розподільча – фінанси обслуговують різні етапи розподілу та перерозподілу сукупного суспільного продукту;

контрольна – проявляється в контролі за розподілом сукупного суспільного продукту та національного доходу в грошові фонди та їх цільовому викоистанні;

регулююча – регулює відповідність розподілу та перерозподілу грошових коштів законодавчим та нормативним вимогам.

Характерними ознаками фінансів є: розподільний характер; направлений рух грошових коштів; створення централізовних та децентралізованих фондів грошових коштів.

Фінансові відносини супроводжуються виникненням та розвитком кредиту.

Кредит- це сукупність економічних відносин, що проявляється в наданні позики у грошовій або товарній формі. Умовами надання кредиту є терміновість, платність та поворотність.

Кредит має дві форми:

- державний, при якому взаємодіють держава та юридична або фізична особа;

- місцевий, при якому взаємодують юридичні і фізичні особи.

З розвитком кредитних відносин нерозривно пов’язаний розвиток фінансового посередництва, основою функціонування якого є надання різноманітних фінансових послуг. Поняття послуга включає в себе комплекс різноманітних видів економічної діяльності людини. В економічному розумінні послуга – це функції або операції, на які є попит і, відповідно, ціна, що встановлюється на відповідному ринку.

До основних послуг, які надаються фінансовими посередниками, належать: залучення коштів у вигляді депозитів та надання позик, задоволення інтересів юридичних та фізичних осіб щодо інвестування коштів у фінансові активи, а також інформаційні, консультаційні та управлінські послуги.

Специфіка фінансових послуг та механізм їх надання визначаються специфікою та ступенем розвитку фінансового ринку, а також регулюванням діяльності фінансових інститутів з боку держави.

Розвиток інфраструктури фінансового ринку в Україні сприяє утворенню ряду банківських та небанківських фінансових інститутів та посередників. Фінансове посередництво як окремий вид економічної діяльності на фінансовому ринку виділяється на даному етапі розвитку всіма сучасними економістами.

Фінансові посередники – це сукупність фінансових інститутів, функція яких полягає в акумулюванні грошових засобів фізичних та юридичних осіб з наступним наданням таких засобів у вигляді кредитів, інвестицій чи іншій формі позичальникам.

Фінансові інститути – юридичні особи, які згідно з ліцензіями і відповідними дозволами держави здійснюють фінансові послуги. До фінансових інститутів належать: банківські установи, фондові та валютні біржі, інвестиційні компанії і фонди, кредитні спілки, лізингові компанії, ломбарди, страхові компанії, пенсійні фонди.

Базові терміни та поняття:

Фінанси. Фінансові відносини. Гроші. Кредит. Грошово-кредитні відносини. Фінансові операції. Посередник. Фінансові посередники. Фінансові інститути.

Індивідуальна робота студента під керівництвом викладача:

  1. Сучасний етап розвитку фінансів.

  2. Значення фінансової думки в економічній науці.

  3. Вплив кредиту на капіталізацію грошових відносин.

  4. Роль фінансового посередництва у суспільному розвитку.

  5. Діяльність фінансових інститутів на сучасному етапі розвитку економіки.

Самостійна робота студента:

  1. Історія виникнення та розвитку грошових відносин.

  2. Значення фінансових та грошово-кредитних відносин у економічній системі держави.

Тестові завдання до теми 1:

  1. Історичними передумовами виникнення фінансів є:

а) поєднання у грошовій формі податків та держави;

б) обмеження влади монарха;

в) системний характер використання бюджету;

г) всі відповіді вірні.

  1. Термін «фінанси» виник у Італії в:

а) XVII ст.;

б) XIII-XV ст.;

в) XV-XVII ст.;

г) XIV ст.

  1. Перший навчальний трактат про фінанси «Система фінансового господарства» Ф.Юсті написана у:

а) 1766р.;

б) 1755р.;

в) 1689р.;

г) вірної відповіді немає.

  1. Економічні (грошові) відносини, пов´язані з формуванням та використанням грошових фодів у процесі розподілу ВВП – це:

а) гроші;

б) фінанси;

в) кредит;

г) вірної відповіді немає.

  1. Грошові відносини, в яких одим із субєктів є держава – це:

а) кредит;

б) фінанси;

в) виробництво;

г) вірної відповіді немає.

  1. Відмінність між фінансами та кредитом полягають у наступному:

а) фінанси і кредит повертаються на умовах платності;

б) фінанси повертаються без умови платності, а кредит – на умовах платності;

в) фінанси мають платний характер, кредит – безоплатний;

г) вірної відповіді немає.

  1. Умовами надання кредиту є:

а) платність;

б) поворотність;

в) строковість;

г) всі відповіді вірні.

  1. Перший філософ, що розглянув проблему фінансів – це:

а) Арістотель;

б) Платон;

в) Сенека;

г) вірної відповіді немає.

  1. Однією з основних функцій кредиту є:

а) розподільча;

б) формування коштів;

в) перерозподілу фінансових ресурсів;

г) всі відповіді вірні.

  1. Існує … форм кредиту:

а) 3;

б) 6;

в) 5;

г) 7.

Рекомендована література: 4, 6, 10, 20, 22, 25, періодичні видання.