Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод самост заочка ВФД.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Тема 2. Основи фінансової діяльності

Економічний зміст фінансової діяльності. Форми та види фінансової діяльності: фінансове посередництво, страхування та допоміжна діяльність у сфері фінансів.

Фінансові відносини як основа фінансової діяльності. Правове регулювання фінансової діяльності. Фінанси, фінансування, фінансові кошти – базові категорії фінансової діяльності. Фінансові послуги та принципи їх надання. Фінансові активи та фінансові інструменти.

Суб’єкти фінансової діяльності. Роль контрактних фінансових установ у здійсненні фінансової діяльності. Небанківські фінансово-кредитні установи, принципи їх функціонування. Держава як учасник фінансової діяльності.

Студент повинен знати:

Сутність фінансової діяльності; форми та види фінансової діяльності; економічний зміст фінансових відносин; сутність фінансування та фінансових коштів; визначення фінансових послуг; сутність фінансових активів; значення фінансових інструментів; види суб’єктів фінансової діяльності.

Студент повинен вміти:

Характеризувати та розмежовувати фінансове посередництво, страхування та допоміжну діяльність у сфері фінансів; розкрити правові основи регулювання фінансової діяльності; виділяти принципи надання фінансових послуг; дати загальну характеристику основних суб’єктів фінансової діяльності; розкрити роль контрактних фінансових установ у здійсненні фінансової діяльності; характеризувати принципи функціонування небанківських фінансово-кредитних установ; розкрити роль державних установ у фінансовій діяльності.

Фінансова діяльність включає грошове та інше фінансове посередництво, страхування, а також допоміжну діяльність у сфері фінансів і страхування.

Фінансовим посередництвом є діяльність, пов'язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями.

Страхуванням є діяльність, спрямована на покриття довготермінових та короткотермінових ризиків суб'єктів господарювання з використанням заощаджень через кредитно-фінансову систему або без такого використання.

Допоміжною діяльністю у сфері фінансів та страхування є недержавне управління фінансовими ринками, біржові операції з фондовими цінностями, інші види діяльності (посередництво у кредитуванні, фінансові консультації, діяльність, пов'язана з іноземною валютою, страхуванням вантажів, оцінювання страхового ризику та збитків, інші види допоміжної діяльності).

Фінансова діяльність в Україні регулюється рядом нормативно-правових документів, а саме: Господарським кодексом (глава 35), положеннями бухгалтерського обліку та рядом законопроектів, які визначають порядок функціонування вказаних сфер фінансової діяльності.

Об’єктом фінансової діяльності є фінансові послуги. Послуги – це будь-які функції, пов’язані безпосередньо або опосередковано із задоволенням людських потреб, але безпосередньо не направлені на виробництво яких-небудь предметів.

Фінансова послуга – операція з фінансовими активами, що здійснюється в інтересах третіх осіб за їх власний рахунок, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою одержання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів. Сферою реалізації фінансових послуг є посередницька діяльність.

Суб’єкти фінансової діяльності поділяються на три групи: контракті фінансові установи; небанківські фінансово-кредитні установи; держава (державні установи).

Контрактні фінансові інститути включають інвестиційні трасти, інвестиційні фонди та інвестиційні компанії, пенсійні фонди, страхові компанії, ломбарди, фінансові компанії, позичково-ощадні асоціації, благодійні фонди.

Пенсійні фонди у західних країнах створюються приватними та державними корпораціями, фірмами та підприємствами для виплати пенсій і допомоги робітникам та службовцям.

Страхові компанії відіграють надзвичайно велику роль на фінансовому ринку, забезпечуючи інвесторам страховий захист від різного роду ризиків. Угоди страхування, що з ними укладаються, є основою для фінансового забезпечення інвестиційних проектів.

Фінансові компанії – кредитно-фінансові установи, які спеціалізуються на кредитуванні окремих галузей або наданні певних видів кредитів (споживчого, інвестиційного та ін.), проведенні фінансових операцій.

Благодійні фонди діють на фінансовому ринку, вкладаючи засоби в різні цінні папери або отримуючи дивіденди з переданих їм цінних паперів, і, таким чином, збільшують свій капітал.

Небанківські фінансово-кредитні установи це установи кредитної системи небанківського типу, що акумулюють грошові доходи, капітали та заощадження населення, підприємств, держави, спеціалізуючись на виконання кількох операцій або обслуговуючи обмежене коло клієнтів. До небанківських фінансових посередників належать: інвестиційні компанії та фонди; фондові біржі; страхові компанії та кредитні спілки; лізингові компанії; пенсійні фонди; довірчі товариства; вузькопрофільні фінансові посередники.

Ринкові процеси в Україні відбуваються в умовах обмеженості інвестиційних ресурсів, необхідних для розвитку економіки. Однією з пріоритетних функцій держави (державних установ) є гарантування прав та визначення нормативно-законодавчих основ фінансової діяльності. Таким чином, держава повинна провадити єдину ефективну державну політику у сфері фінансової діяльності: сприяти захисту інтересів учасників фінансової діяльності; створювати сприятливі умови для розвитку та функціонування фінансових посередників; здійснювати контроль за прозорістю та відкритістю ринків фінансових послуг тощо.

Базові терміни та поняття:

Фінансова діяльність. Фінансування. Фінансові кошти. Фінансові відносини. Фінансове посередництво. Страхування. Допоміжна діяльність у сфері фінансів. Послуга. Фінансова послуга. Суб’єкти фінансової діяльності. Контрактні фінансові інститути. Пенсійний фонд. Страхова компанія. Фінансова компанія. Благодійний фонд. Небанківські фінансово-кредитні установи.

Індивідуальна робота студента під керівництвом викладача:

  1. Оцінка правового регулювання фінансової діяльності в Україні.

  2. Роль інвестиційних компаній та фондів у фінансовій діяльності.

  3. Принципи діяльності ломбардів на території України.

  4. Фінансові аспекти діяльності благодійних фондів.

  5. Фінансова діяльність лізингових компаній.

Самостійна робота студента:

  1. Дати характеристику базових категорій фінансової діяльності: фінанси, фінансування, фінансові кошти, фінансові відносини.

  2. Опрацювати Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Тестові завдання до теми 2:

1. Розрахункові і касові центри, що здійснюють перерозподіл грошових потоків на фінансовому ринку – це:

а) банки комерційні;

б) НБУ;

в) кредитні спілки;

г) небанківські організації.

2. До операцій, які має право здійснювати банк належать:

а) лізинг;

б) емісія цінних паперів;

в) випуск банківських карток;

г) всі відповіді вірні.

3. Банки, довірчі товариства, інвестиційні фонди та компанії, страхові компанії, ломбарди відносяться до...

а) фінансових установ;

б) фінансових інститутів;

в) кредитних установ;

г) контрактних фінансових інститутів.

4. Різноманітні фінансові документи, які обертаються на ринку, мають грошову вартість і за допомогою яких здійснюються операції на фінансовому ринку – це…

а) ………….фінансові інструменти;

б) ………….платіжні інструменти;

в) ………….нематеріальні активи.

5. Юридична особа, яка згідно закону надає одну чи декілька фінансових послуг та яка внесена до відповідного реєстру у порядку, встановленому законом – це...

а) фінансова установа;

б) фінансовий інститут;

в) кредитна установа;

г) банк.

Рекомендована література: 4, 6, 10, 12, 17,19, 20, 22, 23, 25, періодичні видання.