Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мегаметодичка часть_II.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.48 Mб
Скачать
  1. Приготування екстрагую чого розчину для визначення нітратів в капусті,редисці, редькі

Зважити 10г алюмокалієвих галунів і перенести в мірну колбу на 1 літр, розчинити в дистильованій воді. Потім зважити 1г марганцевокислого калію (точність зважування 0,01г) і помістити в ту ж саму колбу,куди ще добавити 0,6мл концентрованої сірчаної кислоти. Одержану суміш збовтати до розчинення всих інгредієнтів, розчин довести до мітки дистильованою водою і зберігати в склянці з притертим корком не більше 1 року.

  1. Підготовка іономеру до роботи

Підготовити до роботи мембраний нітратний іон селективний електрод згідно паспорту до цього електроду.Провести градуіровку іономіру по калібрувальним розчинам калію нітрату в одиницях рСNO3- - згідно інструкції з експлуатації приладу.

Проведення аналізу сирого рослинного матеріалу

Проби для аналіза подрібнити за допомогою механічної терки, гомогенізатора, зелені культури різати ножицями, ножом або за допомогою м’ясорубки. Зважити 10г подрібненого матеріалу з точністю до 0,01г , помістити в стакан, залити 50мл 1% розчину алюмокалієвих галунів і перемішувати періодично на протязі 3 хвилин.В одержаній суспензії виміряти концентрацію нітрат-іону. При аналізі таких рослин як капуста, редька, редиска, 10,0г подрібненого матеріала залити 50мл спец.підготовленого екстрагую чого розчину (див.п. 2), перемішати, добавити по краплям (2-3кр.) 33% розчин пероксиду водню для знебарвлення суспензії і виміряти концентрацію нітрат-іону.

При проведенні іонометричних вимірів помістіть підготовлені електроди в аналізує мий розчин. Переконайтесь, що на дисплеї відображено: Вибір режиму рН-метр-іономір. Натисніть кнопку Ф1 та кнопками ← і → підберіть назву продукту, в якому буде проводитись вимірювання нітратів:

  • картопля (в цьому режимі також досліджується буряк, цибуля, виноград);

  • капуста (також досліджується морква, помідори, огірки, зелена цибуля, дині, кавуни, гарбузи, кабачки, зелені культури,яблука, груші);

  • сік картоплі (такж в цьому режимі сік зеленої цибулі);

  • сік буряка (сік моркви);

  • сік капусти (сік перцю солодкого, сік винограду);

  • сік огірка (сік томатів, кабачків, дині, кавуна, гарбуза, яблук,груш).

Ці продукти рослинництва об’єднані в групи з урахуванням середнього вмісту вологи.

На дисплеї зявиться відповідний напис, наприклад: Нітрати Сік буряка. Натиснути кнопку Вимір. Почнеться вимірювання і відображення виміряної концентрації нітрат-іону в аналізує мій пробі в мг/кг, наприклад: Сік буряка 21,6 мг/кг. Показники з приладу переписати тоді, коли вони перестануть змінюватись (30-60 сек.). На цьому прцес вимірювання завершений. Для вимірювання вмісту нітратів у наступній пробі достатньо витягнути електроди зі стакану, промити їх дистилятом, висушити фільтрувальним папером і опустити в наступний зразок.

Для виходу з режиму вимірювань натисніть кнопку Відміна. Після закінчення вимірювань виключіть прилад, натиснувши кнопку Відкл.

Одержані результати занесіть у таблицю.

Вид продукції

Вміст нітратів, мг/кг

ГДК

Зробіть висновки до роботи.