Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мегаметодичка часть_II.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.48 Mб
Скачать

2. Каломельний електрод сі | Нg2с12 | Нg

Робочий розчин цього електрода - хлорид калію, електрод - ртуть, покрита каломеллю Нg2С12. За аналогією із хлорсрібним електродом можна записати окремі електродні реакції:

Нg2+ + 2 = 2Нg°, (3.25)

Нg Сl2 = Нg2+ + 2Сl-, (3.26)

і сумарну реакцію

Нg2С12 +2 = 2Нg + 2Сl-. (3.27)

Відповідно, електродні потенціали можна подати у вигляді:

для реакції (3.25):

,

для реакції (3.26)

Нарешті, в узагальненому вигляді маємо:

. (3.28)

де - добуток розчинності каломелі Нg2С12.

Окислювально-відновні (Red-Ох) електроди. Електроди цього типу за встановленою класифікацією належать до електродів третього виду, відмінною властивістю яких є те, що всі компоненти, які беруть участь у електрохімічній реакції, знаходяться в розчині. Інертний метал, який використовується у цих системах (як правило, платина), є лише резервуаром для електронів; безпосередньо в реакції він участі не бере.

Типовими представниками електродів третього виду є феро-фери електрод та хінгідронні електроди. Розглянемо їх особливості.

  1. Феро-фери електроди 3+ | Fе2+ | Рt

Конструктивно цей електрод виконаний у вигляді платинова­ної пластинки, зануреної у розчин, що містить іони заліза різної валентності (наприклад, FеС13 та FеС12). Платинована пластинка здобуває певний потенціал внаслідок того, що іони заліза різної валентності перетворюються один в одного; при цьому вони або віддають електрони платинованій пластинці, або беруть їх від неї.

Електродна реакція записується у вигляді:

3++1 2+,

а електродний потенціал розраховується за формулою:

(3.29)

Стандартний потенціал відповідає умові

2. Хінгідронні електроди С6Н402, С Н4(ОН)2, Н+ | Рt

Це найбільш складні електроди третього роду, вони використовуються на практиці для визначення кислотності розчинів. Щоб приготувати такий електрод, необхідно пластинку інертного металу занурити у розчин хінгідрону, який є еквімолекулярною сполукою хінону та гідрохінону .

Сумарну електродну реакцій можна записати у вигляді:

С6Н402 + 2 + 2Н+ = С6Н4(ОН)2. (3.30)

Маючи на увазі, що всі речовини, які беруть участь у хімічній реакції - тверді речовини, електродний потенціал можна визна­чити за допомогою рівняння

(3.31)

або у скороченому вигляді, враховуючи, що гідрохінон у розчині є слабкою кислотою:

(3.32)

З останнього виразу випливає, що потенціал хінгідронного електрода визначається тільки активністю іонів водню.

Іон-селективні електроди. Типовим представником цього типу електродів є скляний електрод, конструктивно виконаний у вигляді скляної кульки, заповненої стандартним розчином, у який занурений хлорсрібний електрод. Схематично цей електрод має вигляд:

КС1, АgСl | Аg.

На поверхні скла проходить обернена реакція:

(3.33)

Потенціал скляного електрода визначається так:

(3.34)

Лабораторна робота №9

Тема: визначення значення електрорушійної сили мідно-цинкового гальванічного елементу та визначення значення електродних потенціалів.

Мета: ознайомитись з методикою складання найпростішихгальванічних елементів, вимірювання їх ЕРС,а також електродних потенціалів відносно електродів порівняння; розрахувати електродні потенціали і ЕРС елемента Якобі-Даніеля в залежності від різної активності електроліту.

Прилади і обладнання: прилад для вимірювання ЕРС, пластина із цинку, пластина із міді; хлорсрібний електрод; солевий міст; 5 хімічних стаканів на 50 мл; стакан хімічний на 500 мл; термометр; наждачний папір; гумові капіляри.

Реактиви: розчини: 1M та 0,01М CuSO4 ;. 1М та 0,01M, ZnSO4 ; H2O; насичений розчин KCl (255г/л).

Контрольні запитання:

  1. Наведіть та поясніть схему будови ПЕШ.

  2. Охарактеризуйте поняття електродного потенціалу, стандартного електродного потенціалу. Наведіть формулу Нернста для потенціалу електрода.

  3. Зобразіть будову гальванічного елемента Якобі- Даніеля. Запишіть рівняння електродних реакцій, що проходять при його роботі. За якими ознаками класифікують гальванічні елементи ?

  4. Що називають електрорушійною силою (ЕРС) гальванічного елемента ? Дайте термодинамічне виведення рівняння Нернста.

  5. Як представити ЕРС гальванічного елемента через стрибки потенціалів на межі поділу фаз ?

  6. Охарактеризуйте електроди першого та другого роду (виду). Запишіть електродні реакції, що характерні для даних електродів, та рівняння Нернста для визначення їх потенціалів.

Завдання до роботи:

  1. Зібрати мідно-цинковий гальванічний елемент Якобі-Даніеля та виміряти його ЕРС при різній активності розчинів електролітів.

  2. Порівняти експериментальне значення ЕРС гальванічного елемента з розраховано теоретично за рівнянням Нернста.

  3. Виміряти значення електродних потенціалів мідного і цинкового електродів відносно хлорсрібного електроду.