Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мегаметодичка часть_II.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
3.48 Mб
Скачать

Експериментальна частина

Пiдготуйте кондуктометр до роботи згiдно iнструкцiї. Приготуйте робочi розчини барiю хлориду з концентрацiєю 0,001 н та натрiю сульфату з концентрацiєю 0,01 н. Залийте 30-40 мл розчину барiю хлориду у стакан для титрування,додавши 5-7 крапель етилового спирту,з метою збiльшення швидкостi випадiння осаду (зменшення розчинностi ) та зниження адсорбцiйної властивостi осаду. В бюретку на 10 мл залийте 0,01 н розчин натрiю сульфату. Помiстiть 0,001 н розчин барiю хлориду на магнiтну мiшалку, опустiть в нього електроди i, ретельно перемiшуючи, почнiть титрувати 0,01 н розчином натрiю сульфату. Приливайте невеликi порцiї (0,1мл) 0,01 н розчину натрiю сульфату в титруємий 0,001 н розчину барю хлориду i вимiряйте питому електропровiднiсть розчину після кожної порції титранту, до тих пiр, поки не отримаєте на кривiй кондуктометричного титрування двi гiлки. Це значить, що пiсля досягнення точки еквiвалентностi,додайте ще 5-7 порцiй (по 0,1мл) 0,01 н розчину натрiю сульфату.

Побудуйте криву кондуктометричного титрування дослiджуємої системи в координатах питома електропровiднiсть розчину – об׳єм доданного титранту. Знайдiть на графiку точку еквiвалентностi та розрахуйте концентрацiю титруємого розчину та об׳єм барiю хлориду, що був використаний при титруваннi.

Зробiть висновок до роботи.

Лабораторна робота №8

Тема: визначення розчинностi важкорозчинної солi у водi за електропровiднiстю розчину при рiзних температурах.

Мета: розрахувати розчиннiсть важкорозчинної солi у водi за електропровiднiстю розчину та показати вплив температури на електропровiднiсть.

Обладнання: колби на 150-200 мл, пiпетки,хiмiчнi стакани на 50,100 мл; водяна баня, термометр, фiльтри, кондуктометр, терези.

Матерiали i реактиви: кристалiчна важкорозчинна сiль, двiчi перегнана та прокипячена дистильована вода.

Контрольнi запитання:

Якi властивостi розчинiв електролiтiв вивчаються за даними вимiрюваннями електропровiдностi?

  1. Як експериментально визначають розчиннiсть важкорозчинної солi за даними вимiрювання електропровiдностi?

  2. Що називається абсолютною рухливiстю iонiв? Яка розмiрнiсть цiєї величини?

  3. Вiд яких факторiв залежить рухливiсть iонiв?

  4. Як впливає температура на електропровiднiсть?

Завдання до роботи:

  1. Вимiряти питому електропровiднiсть дистильованої води i розчину важкорозчинної солi при кiмнатнiй температурi та температурi, що на 10˚С вище кімнатної.

  2. Розрахувати добуток розчинностi солi при рiзних температурах та розчиннiсть солi при рiзних температурах.

Електропровiднiсть розчинiв електролiтiв збiльшується з пiдвищенням температури. Гранична рухливiсть для бiльшостi iонiв у водному розчинi при 100˚С у 5-6 разiв бiльша, нiж при 0˚С. Така залежнiсть обумовлена, головним чином, зменшенням вязкостi води при пiдвищеннi температури. При цьому знижується електрофоретичне гальмування, а електропровiднiсть збiльшується. Одночасно з пiдвищенням температури розчинника зменшується його дiелектрична проникливiсть, що призводить до зниження ступеню дисоцiацiї слабких електролiтiв та зростання релаксацiйного гальмування сильних електролiтiв. Наслiдком цього є зниження електропровiдностi розчинiв. Але це друге явище вносить досить незначнi змiни в електропровiднiсть. Тому взагалi з пiдвищенням температури електропровiднiсть зростає. Температурну залежнiсть електропровiдностi можна представити рiвнянням виду:

= а + вТ + сТ²

де а,в,с –емпiричнi коефiцiєнти.