Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ сем сам. роб.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 8. Закономірності спадковості та мінливості

Спадковість і мінливість.

ЗАВДАННЯ ТЕМИ:з'ясувати взаємозв'язок генетики з іншими науками; ознайомитися з етапами становлення генетичних знань; розкрити закономірності наслідування ознак у ряді поколінь та з'ясувати природу цих явищ; розкрити дію спадкових факторів та вплив умов середовища на формування ознак організму; на прикладах досягнень сучасної селекції рослин, тварин та мік­роорганізмів довести прикладний характер генетичних знань; засвоїти поняття і терміни.

У 1914 році в Англії ремонтували собор. Роботами керував нащадок першого герцога Шрюсбері Джона Тальбота, похованого у цьому соборі 1453 року. Джон Тальбот був історичною постаттю. Він воював проти Жанни д"Арк і помер від ран. Чотирнадцять поколінь відділяли рицаря п'ятнадцятого століття від його нащадків початку двадцятого. Нащадок розкрив гробницю. Те. що в ній лежав Тальбот, не викликало сумнівів. На кістках п'ятнадцятого століття були ушкодження, які свідчили про рани, згадувані літописцем. Про встановлення портретної схожості не могло бути й мови. І тут виявився неспростовний доказ спорідненості, надійніший, аніж засвідчені нотаріусом генеалогічні документи: на одному з пальців скелета дві фаланги зрослися в одну.

Нащадок порубаного французами герцога радісно простягнув свідкам, що були присутні під час розкриття гробниці, свою руку з розчепіреними пальцями. На тій же руці, що й у скелета, ті ж дві фаланги виглядали як одна. їх зростив домінантний алель, фенотипічний прояв якого в медицині називають симфалангією.

Отакою є сила гена. Така сила спадковості.

Етапи становлення генетики

(1865р.) 1900-1930 рр. - ПЕРІОД КЛАСИЧНОЇ ГЕНЕТИКИ: створення теорії гена та хромосомної теорії спадковості; формування уявлень про співвідношення генотипу та фенотипу, взаємодію генів, генетичні принципи індивідуального добору в селекції; залучення генетичних ресурсів планети для цілей селекції.

1930-1953 рр. - ПЕРІОД НЕОКЛАСИЧНОЇ ГЕНЕТИКИ: роботи в галузі штучного мутагенезу; виявлення того, що ген одночасно є і елементарною одиницею спадковості, і складною структурою; обґрунтування принципів популяційної генетики; створення біохімічної генетики, з'ясування ролі ДНК.

З 1953 р. ЕПОХА МОЛЕКУЛЯРНОЇ ГЕНЕТИКИ: розкриття структури та встановлення ролі ДНК як носія спадкових ознак організму; з'ясування на молекулярному рівні природи гена; початок робіт у галузі генної інженерії.

В математика фізика заємозв’язок генетики з іншими науками.

Кібернетика

Практична селекція

Еволюційне вчення

генетика

Синтетична теорія еволюції

Біотехнологія

Соціологія

Космічна біологія

Медицина

Молекулярна біологія

Генна інженерія

Самостійна робота Методи генетичних досліджень

Методи дослідженя

В чому полягає

Значення

1.Гібридологічний

2.Генеалогічний

3.Популяційно-статистичний

4.Цитогенетичний

5.Біохімічний

6.Близнюковий

7.Генетично-інженерний