Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ сем сам. роб.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 14. Історичний розвиток органічного світу. С утність теорій, що намагаються пояснити походження життя:

  • Теорія стаціонарного стану: життя існувало завжди.

  • Креаціоністська теорія: життя було створене надприродною істотою у певний час.

  • Теорія спонтанного зародження: життя виникло неодноразово з речовин неживої природи.

  • Т еорія панспермії: життя занесене на нашу планету іззовні.

  • Теорія біохімічної еволюції: життя виникло в результаті багатоетапних процесів, що підпорядковуються природним законам.

Передбачувані етапи виникнення життя за теорією біохімічної еволюції

Теорія завоювала широке визначення, але вона лишає нерозв’язаними проблеми, які пояснили б появу здатності системи до самовідтворення.

Виникнення дихання

Утворення хлорофілу

Виникнення живих організмів

Виникнення

самовідтворюваних систем

Створення мембран

Виникнення коацерватів

Виникнення біополімерів

Найпростіші органічні речовини

Простіші органічні речовини

Поміркуйте! У чому полягає причина такої різноманітності поглядів на походження життя? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Якій гіпотезі чи теорії ви віддаєте перевагу? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Завдання 1. Дайте відповіді на питання:

  1. Що собою являли перші наземні рослини? Впишіть пропущені слова.

Риніофіти мали _______________ будову. Їхнє тіло складалося з __________________________, кожна з яких щоразу розгалужувалась на ____________________________ рівні частини. Такий спосіб розгалуження називають _____________________________. До ґрунту вони прикріплювалися _______________________________.

Слова для довідки: дихотомічним, ризоїдам, примітивне, дві, корені, гілочок, листків. (Далі продовжіть самостійно.) Однак вижити на суходолі їм дозволило:

а) _________________________________________________________________________________________________________________

б) _________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2. Заповніть схему.

Завдання 3. Впишіть пропущені в тексті слова.

За наших часів процес історичного розвитку амфібій призвів до утворення трьох різко відокремлених груп, рядів __________________________________________________, ______________________________________ і дуже своєрідного ряду ________________________________, або ____________________________________________, який налічує близько 50 видів, пов’язаних з вологими ________________________________________ країнами обох півкуль.

(Слова для довідок: тропічними, безхвостих, хвостатих, черв’яг, безногих)