Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ сем сам. роб.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Цитоплазматична спадковість.

Провідну роль у генетичних процесах відіграють ядро і хромосоми. Було встановлено, що мітохондрії і пластиди мають гени, що несуть інформацію про розвиток тієї чи іншої ознаки.

Запліднена яйцеклітина – зигота – одержує цитоплазму переважно від материнського організму. Від сперматозоїда при заплідненні в яйцеклітину потрапляє дуже мало цитоплазми, а в деяких видів – узагалі тільки ядро. Зрозуміло, що інформація буде передаватися тільки по материнській лінії, тобто від матері – до дочки і сина, але далі її може передати тільки дочка. Спадковість, яка передається тільки через матір, одержала назву материнської. Оскільки материнська спадковість пов’язана з цитоплазмою, вона одержала назву позаядерної, або цитоплазматичної. Відомо безліч факторів, що доводять існування цитоплазматичної спадковості не тільки у рослин, але й у тварин та мікроорганізмів.

Р

П-правозакрученість (домінантна) – D

Л-лівозакрученість черепашки G

(рецесивна алель) - d

F1

F2

F3

Тема 10. Індивідуальний розвиток організмів.

Тема 10.1. Запліднення. Онтогенез. Періоди онтогенезу у багатоклітинних організмів

План

  1. Будова і утворення статевих клітин. Запліднення.

  2. Періоди онтогенезу в багатоклітинних організмів. Ембріогенез.

  3. Постембріональний розвиток. Біогенетичний закон.

  4. Вплив генотипу та факторів зовнішнього середовища на розвиток організмів.

  5. Життєвий цикл у рослин і тварин.

Опорний конспект лекції

  1. Запліднення

Зовнішнє

Внутрішнє

Відбувається поза статевою системою самки. Характерне переважно для мешканців водойм (багатощетинкові черви, двостулкові молюски, річковий рак, ланцетники, кісткові риби, земноводні); деякі наземні тварини (дощові черви, деякі паукоподібні).

Це примітивний і досить ненадійний спосіб сполучення гамет. У тварин зазвичай не буває ніяких додаткових статевих структур, крім проток, що виводять гамети з організму назовні.

Відбувається в статевих шляхах самки. Характерне для більшості наземних тварин

( плоских, круглих червів, червононогих молюсків і комах, рептилій, птахів, звірів), а також для деяких жителів водойм (деякі ракоподібні, хрящові риби). Тварини зазвичай мають зовнішні статеві органи для перенесення спермальної рідини з тіла самця в тіло самки, де і відбувається запліднення.

У процесі запліднення відбувається: а) активація яйцеклітини; б) проникнення сперматозоїда в яйцеклітину; в) злиття їхніх ядер.