Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ сем сам. роб.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Особливості структури популяції

Статева структура Вікова структура Просторова структура

Популяційні хвилі, або хвилі життя

(варіювання чисельності популяцій)

Сезонні ( обумовленні особливостями Несезонні (обумовлені змінами

життєвих циклів або сезонними різноманітних екологічних

змінами кліматичних факторів.) факторів: кліматичних, біо -

Розмноження комах. тичних, антропічних)

Нашестя сарани.

Завдання 6.

  1. Вставте пропущені слова в тексті:

Кожна популяція характеризується чисельністю. Чисельність особин у популяції коливається у значних межах , однак вона не може бути нижче певних меж. Скорочення чисельності за ці межі може призвести до ______________________ популяції. Вважають, що при чисельності популяції менше кількох сотень особин, будь – які випадкові причини (пожежа, повінь, снігопади, сильні морози) можуть скоротити _____________________ настільки, що особини, які залишились, не можуть __________________ та залишити _____________. Народжуваність припинить _____________________ природне зменшення, і особини, що залишилися, за короткий час ___________________________________. Якщо у популяції переважають старі особини, можна впевнено сказати, що дана _________________ закінчує своє ______________________ та має тенденцію на ____________________.

Слова для довідки: покривати, зустрітися, вимирання, чисельність, потомство, популяція, вимиранню, існування, вимруть.

  1. Дайте відповідь на питання: Один з очевидних факторів, які регулюють чисельність популяції – хижаки. Негативний вплив хижаків ( а також паразитів) зазвичай невеликий, якщо обидва види – хижак та жертва – існують разом протягом тривалого часу. « Вдумайтесь: тисячоліттями існували поруч вовки та олені, зайці та лисиці, але одних не стало від цього більше, інших – менше. Природа сама зрівняла шанси на життя кожному з них, а невміле втручання у ці відношення може завдати непоправної шкоди». Як ви розумієте цей вислів?

Вовки ↔ олені; зайці ↔ лисиці.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  1. У деяких видів суспільних тварин існує ієрархія домінування – організація групи, яка забезпечує домінуючим особинам ( наприклад, ватажкам зграї) право першості при виборі їжі, схованки або статевого партнера. Ієрархії домінування підтримуються за рахунок погроз з боку домінуючих особин та за рахунок упокірливої поведінки підлеглих. Упокірлива поведінка стримує особину - домінанту від нападів. Підтвердіть цей тезис прикладами.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________