Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3.2. Який спосіб друку вибрати

Технічний прогрес у поліграфічній технології й машинобудуванні, 1 а також у суміжних галузях, особливо в електронній техніці, дозволив суттєво зблизити зображувальні можливості основних способів друку. Якщо чверть століття тому технолог-поліграфіст або професійний видавець сказали б, що для відтворення виконаних олійною фарбою картин переважнішим є спосіб високого друку, а для акварелей - офсет, то сьогодні практично будь-яким способом можна видрукувати репродукцію високої якості, і навіть фахівцеві не завжди просто визна­чити, яким способом репродукція отримана. Але в реальних умовах доводиться враховувати не тільки теоретичні можливості, а й конкретні матеріали, устаткування, економічні показники тощо. В умовах роз­витку ринкових відносин досить складно поєднати з поліграфічною технологією економічні аспекти.

Щоб видати текстову книгу, можна з однаковою економічною ефективністю використовувати способи високого й офсетного друку. Швидкість друкування тексту на так званих ротаційних машинах високого друку й на офсетних рулонних машинах приблизно однакова. Ці обидва типи друкарських машин мають «на вході» рулони паперу, а на «виході» - сфальцьовані (тобто складені в певному порядку), надруковані по обидва боки аркуші (зошити).

Використовувати такі машини доцільно при накладі приблизно в 25-30 тис. прим., тому що при невеликих накладах буде відчутною втрата паперу на технічні відходи. Якщо ж наклад видання невеликий, го використовують аркушеві друкарські машини, на яких друкують безпосередньо на окремих аркушах паперу.

При використанні машин високого друку час, необхідний для підготовки машини до друкування, є значно більшим, ніж під час друку на офсетних машинах. Тому й загальний час при випуску одного й того ж видання способом високого друку є більшим, ніж при використанні офсетної технології. Однак він прямо пов'язаний з організацією проходження замовлення й визначається керівництвом та виробничим відділом поліграфічного підприємства.

Сьогодні глибокий друк усе більше відходить у минуле. Це пояс­нюється багатьма чинниками: ускладнюється зміст книг, які видаються, підвищується якість і швидкість офсетного друку, знижується вартість видаткових матеріалів. І це ще не всі чинники на користь офсетного друку. Якщо видавничий оригінал містить значну кількість напівто- нових зображень (наприклад, репродукцій чорно-білих фотографій), то при його відтворенні слід віддати перевагу офсетному друку. Під час випуску книги з багатоколірними ілюстраціями (малюнки, слайди, складні кольорові діаграми й т. ін.) вибір офсетної технології визначений тому, що тільки в такому разі готове видання виявиться оптимальним за якістю поліграфічного виконання й за економічними показниками. Високий друк використовується для друкування неілюстрованих видань, у тому числі тих, що видаються великим накладом, деяких газет, бланків. Високий друк використовується для друкування неілюстрованих видань, у тому числі тих, що видаються великим накладом, деяких газет, бланків. Зовсім невеликим є обсяг видань, що випускають способом глибокого друку. Це журнали, альбоми, де переважають репродукції чорно- білих і кольорових фотографій, оскільки якість відтворення оригіналів способом глибокого друку дуже добра. Глибокий друк становить близько 1 % загального обсягу видань. Цей скромний показник визначається дорожнечею виготовлення друкарських форм глибокого друку та необ­хідністю використання токсичних друкарських фарб на основі толуолу.

Для кожного з основних способів друку потрібний профільний папір. Наприклад, використання паперу для високого друку під час друкування на офсетних машинах не дозволить досягти високої якості поліграфічного виконання: інколи такий друк не тільки призведе до колосальних відходів, але й буде взагалі неможливим через слабку міцність поверхні паперу, що не витримує навіть мінімального зволо­ження, неминучого під час офсетного друку.

Незважаючи на великі успіхи електронного кольороподілу, які багато в чому визначають якість видань, способи друкування мають певні обмеження. Наприклад, так звана оптична густина, що визначає насиченість зображення, при офсетному друці звичайно не перевищує навіть на крейдяному папері 1,7-1,8 одиниць. Водночас під час вико­ристання глибокого друку оптична густина може досягати 2,5-3,0 оди­ниць, однак у світлих ділянках зображення передача градацій досить ускладнена. Тому на відтворення цим способом оригіналів, наприклад, виконаних аквареллю, накладаються певні обмеження.

Створення багатокольорових зображень способом високого друку менше нормалізоване, ніж в офсеті, і, крім того, пов'язане зі складністю й тривалістю процесу приладження Тобто для відтворення кольорових оригіналів (дитячих книг, ілюстрацій, календарів і т. ін.) оптимальніше використовувати офсетний друк. Саме під час офсетного друку висока якість багатокольорової продукції поєднується з добрими економічними показниками.