Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Курсова работа_Гербология_для студентів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГЕРБОЛОГІЯ

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи

Суми – 2013

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра ботаніки та фізіолгії с.-г. рослин

ГЕРБОЛОГІЯ

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи

для студентів 2 курсу денної форми навчання напряму підготовки 6.090105 «Захист рослин»

Суми – 2013

Вимоги до оформлення курсової роботи

Курсова робота повинна бути написана грамотно, охайно, оформлен за допомогою комп’ютера, або написана розбірливим почерком. Курсова робота обов’язково повинна включати всі необхідні розділи, зазначені у методичних рекомендаціях. Виклад матеріалу має бути лаконічним, логічним і послідованим, супроводжуватися необхідними таблицями, графіками і рисунками. Готову роботу необхідно переплести. Загальний обсяг роботи – 30 – 35 сторінок.

Курсова робота має бути написана на сторінках формату А4 шрифтом Times New Roman 14 pt, інтервал – 1,5. Параметри сторінки: ліве поле – 2,5 см, нижнє і верхнє – 2 см, праве – 1,5 см; текст має бути вирівняним по ширині сторінки. Приклади оформлення титульного аркушу та змісту курсової роботи наводяться у Додатках А та Б даного видання.

Нумерацію сторінок слід проставляти у верхньому правому куті. На титульному аркуші номер сторінки не ставиться.

Посилання на використані джерела слід наводити у квадратних дужках після відповідного посилання, наприклад [15].

Використані літературні джерела подаються на окремій сторінці в алфавітному порядку.

У вступі (1 – 2 стор.) необхідно описати актуальність проблеми забур’яненості с.-г. культур у цілому та у ланці сівозміни в даній зоні, зокрема; проаналізувати рівень забур’яненості даних культур та її вплив на втрати врожаю. Необхідно визначити місце системи щодо зниження рівня присутності бур’янів в інтегрованій системі захисту даних культур.

Розділ 1. Проблема забур’яненості посівів сільськогосподарських культур має включати літературний огляд щодо проблеми забур’яненості посівів сільськогосподарських культур і сучасних шляхів її вирішення (5 – 6 стор.).

Розділ 2. Кліматичні та грунтові умови регіону дослідження» включає два підрозділи: 2.1. Кліматичні умови регіону дослідження та 2.2. Грунтові умови регіону дослідження.

    1. Кліматичні умови регіону дослідження

До кліматичних умов, які неоднакові для проростання насіння і росту й розвитку бур’янів, в першу чергу, належать: температурний режим та рівень зволоженння грунту. Останній визначається кількістю опадів і температурним режимом.

Дані щодо температури та опадів необхідно представити у формі таблиці 1.

Таблиця 1

Місяць

Декада

Температура повітря, 0С

Опади, мм

Січень

1

2

3

За місяць

Лютий

1

2

3

За місяць

На основі табличних даних проводиться аналіз отриманих даних (температура повітря на початку вегетаційного періоду, ріст і зниження температури у вегетаційний період, температура на кінець вегетаційного періоду, чи сприятлива температура для росту і розвитку кульутр в даному регіоні. Аналіз рівня зволоження вегетаційного періоду, тобто періоду достатнього зволоження, помірного та посушливого).

    1. Грунтові умови регіону дослідження

Охарактеризувати грунти Вашого регіону дослідження. Визначити глибину орного шару, виходячи з вимог культури до глибини основного обробітку грунту та глибини гумусового шару. Дані занести у таблицю 2.

Таблиця 2.

№ з/п

Показники

Значення

1

Тип грунту

2

Вміст гумусу, %

3

Механічний склад

4

Кислотність грунтового розчину

5

Глибина орного шару, см

Провести аналіз даного типу грунту, в якому відмітити його позитивні і негативні властивості.

Розділ 3. Морфобіологічна характеристика культурного компоненту агрофітоценозу. До показників, які визначають рівень протибур’янової конкурентноспроможності культури, належать:

  1. Інтенсивність використання космічних факторів життя рослин.

  2. Інтенсивність використання грунтових факторів життя рослин.

  3. Можливість застосування агротехнічних заходів регулювання рівня присутності бур’янового компоненту в даному агрофітоценозі.

До перших можна віднести: 1) густоту стояння, яка визначає швидкість покриття поверхні грунту рослинами або захоплення горизонтального простору екологічної ніші. Чим швидше культура захоплює і контролює простір у горизонтальному і вертикальному напрямі, тим більшою мірою обмежується використання космічних факторів бур’янами, а зничить тим більшу конкурентну спроможність має ця культура у боротьбі з бур’янами. Крім загальної густоти стояння при цьому має суттєве значення і рівномірність розподілу рослин даної культури на площі. Як перший, так і другий показник визначається землеробом, який вибирає спосіб посіву і норму висіву даної культури.

Завдання: навести способи посіву кожної культури з визначенням площі живлення та її конфігурації. Вказати можливість збільшення норми висіву та її межі.

2) інтенсивність росту і максимальна висота рослин. Ці показники визначають швидкість захоплення і рівень контролю культурою екологічної ніші у вертикальному напрямі. Найбільшою конкурентною спроможністю відрізняються культури, які здатні швидко рости в першій половині свого вегетаційного періоду. Цим вони значно обмежують використання космічних факторів (сонячної радіації, температури) бур’янами, пригнічуючи цим самим їх ріст і розвиток.

Завдання: вказати періоди найбільш інтенсивного росту культурних рослин та їх тривалість. Дати аналіз висоти різних сортів даних культур.

3) площа листкової поверхні, інтенсивність її наростання і тривалість функціонування протягом вегетаційного періоду культури. Якщо листковий апарат культури формується до збирання, то в посівах даної культури створюються умови для формування поновлювального бур’янового угруповання за рахунок появи сходів бур’янів після освітлення травостою культури, їх поява зумовлена збільшенням надходження космічних факторів до поверхні грунту.

Завдання: встановість період набільш гострих конкурентних відносин між культурами і бур’янами за космічні фактори життя рослин.

До другої групи можна віднести наступні показники:

а) глибина й інтенсивність формування, розвитку та функціонування кореневої системи. Чим глибше здатна проникати коренева система культури, тим з більшого об’єму грунту вона споживає вологу і поживні речовини, а значить тим більша її конкурентна спроможність у боротьбі з бур’янами за грунтові фактори життя.

б) вказати пікові періоди споживання вологи і поживних речовин культурою. У ці періоди присутність в агрофітоценозі бур’янів може справити значний негативний вплив на ріст, розвиток і продуктивність культури (гербокритичі періоди). Визначити, на Вашу думку, період найбільш гострих конкуретних відносин між культурами і бур’янами за грунтові фактори життя рослин (поживні речовини, вологу).

До третьої групи відносяться наступні показники:

а) тривалість вільного від вирощування культури періоду. Він починається від дати збирання попередника і закінчується датою посіву культури. У цей період проводиться основний і передпосівний обробіток грунту;

б) тривалість досходового періоду. Він починається з дати посіву і закінчується датою появи сходів культури. У цей період можливе проведення прийомів догляду за культурою у досходовий період;

в) тривалість післясходового періоду догляду за культурою. Він починається від дати посіву культури і закінчується датою можливого застосування прийомів механічного обробітку грунту. Кожна культура або група культур має свою фазу розвитку, коли застосування заходів захисту від бур’янів землеробом у сьогоднішніх технологіях неможливо:

- у зернових культур суцільного посіву це початок фази виходу рослин у трубку;

- у льону – досягнення рослинами висоти 8 – 10 см (фаза ялинки);

- у культур широкорядного посіву (цукрові буряки і картопля) – фазою змикання листків у міжряддях;

- у соняшника і кукурудзи – досягнення рослинами висоти 50 – 60 см, коли внаслідок ламання рослин рамою, неможливо застосовувати культиватори для міжрядного обробітку.

Для визначення терміну цих періодів необхідно встановити наступні дати: 1 ) посіву кожної культури; 2) появи сходів культури; 3) настання фази розвитку, коли неможливо проведення заходів захисту від бур’янів; 4) збирання культури.

Необхідність цих показників зумовлена тим, що агротехнічні заходи впливу на рівень присутності бур’янів не можуть бути застосовані протягом усього періоду вегетації культури і мають різний рівень ефективності по відмічених вище періодах.

Дані третьої групи необхідно представити у формі фенологіної карти-схеми росту і розвитку культурних рослин Вашої ланки сівозміни.

Досходовий і післясходовий періоди можливого застосування механічних прийомів регулювання рівня присутності бур’янів називають агротехнічно активним періодом.

Дату почату і кінця вегетаційного сезону визначають за переходом середньодобової температури повітря через +5 градусів. Дані можна отримати на метеорологічній станції певного регіону.

Дати настання фаз розвитку конкретної культури можна взяти із агрокліматичного довідника по даній області, або з монографії по цій культурі, як середні багаторічні.

Проаналізувати фенологічну карту росту і розвитку культур ланки сівозміни від початк вегетаційного сезону і до його завершення.

Розділ 4. Агробіологічна характеристика бур’янового компоненту агрофітоценозу. В даному розділі необхідно навести агробіологічну характеристику по 8 найбільш поширених у посівах Ваших культур бур’янів, характерних для природно-кліматичної зони (Полісся, Лісостепу, Степу), в якій розташована дана область.

Ефективний захист посівів сільськогосподарських культур можливий при достатньо глибоких знаннях агробіологічних властивостей різних видів бур’янів, поширених у конкретних умовах. До головних із них належать особливості насіннєвої репродукції бур’янів (плодючість, період спокою насіння, його довговічність, умови проростання і появи сходів), здатність до вегетативного розмноження, місця переважного поширення тощо.

Для опису бур’янів рекомендуємо використовувати атласи або довідники по бур’янах. Опис бур’янів доцільно звести в таблицю 3. Нижче наведений приклад опису бур’янів. Необхідно також віднести досліджувані бур’яни до тих чи інших класифікаційних груп відоповідно до особливостей їх життєвої форми (ярі (ранні, ефемери, пізні), озимі, зимуючі, дворічні, а також багаторічні бур’яни – кореневищні, коренепаросткові, стрижневокореневі тощо). Інфомарцію щодо вказаних характеристик рекомендуємо брати у Довіднику з гербології [4]. В описі насіння зверніть увагу характериситку плода. За розмірами насіння Ви можете зробити висновок, наскільки важко виділити його з зернового вороха даної культури. При розробці системи захисту від бур’янів термін спокою вказує на можливість і доцільність використання методу провокацїі проти даного виду.

Показники біології ровитку дозволяють Вам визначити можливий стан рослин кожного виду бур’янів на період збирання культури, оцінити рівень його технологічної шкоди та вибрати оптимальний спосіб збирання, який дозволить знизити втрати урожаю від бур’янів та надходження насіння в грунт.

Характеристика екологічних вимог кожного виду бур’янів дозволяє точніше врахувати в інтегрованій системі захисту культури екологічні методи.

Таблиця 3.

Агробіологічна характеристика найпоширеніших бур’янів у посівах культур

№ з/п

Видова назва

Ботанічний клас

Родина

Морфологічн і ознаки

Тривалість життєздатності насіння в грунті, років

Період спокою насіння, місяців

Температура проростання насіння, 0С

Глмбина, з якої з’являються сходиь, см

Час появи сходів, місяців

Стебло, см

Листя (вид, форма)

Коренева система

Суцвіття

Плід

Форма і розмір насіння,мм

Кфлькість насіння з однієї рослнин, тис. Шт.

Час проростання

мінімальна

оптимальна

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Однорічні ранні ярі та ефемери

1

Гірчиця польова (Sinapis arvensis L.)

Дводольні

Капустяні (Brassicaceae)

Пряме, 30 – 70

Прости, яйцеподібна

Стрижнева

Китиця

Стручок

Куляста, 1,5-2

52

VII

До11

-

2-4

14-20

0-3

ІV- V

Провести аналіз даної таблиці щодо агробіологічних особливостей бур’янів.

Розділ 5. Заходи регулювання рівня присутності бур’янового комопненту в агрофітоценозі» включає декілька підрозділів.