Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

3.9. Як вибрати підприємство-виготовлювача

У першу чергу вибір залежить від характеру видаваної книги, її оформлення, накладу, можливостей придбання різного виду друкар­ського паперу й інших показників. Визначивши вихідні дані книги, підготувавши рукопис та ілюстраційні матеріали до виробництва, ви можете запропонувати її друкарні, що володіє необхідним для випуску книги обладнанням.

Якість продукції, рівень її поліграфічного виконання визначаються не тільки складом обладнання поліграфічного підприємства, що виконує замовлення, і використовуваними поліграфічними матеріалами, але й загальним рівнем технології на даному підприємстві.

Видавець, який хоче якомога швидше випустити книгу, часто вдається за допомогою організації, яка надає поліграфічні послуги, не знаючи, наскільки вона професійна, ґрунтуючись лише на економічних міркуваннях. Це дуже небезпечно, тому що замовлений набір або макет можуть не відповідати технічним вимогам або можливостям технології друкування тощо. Цілком імовірно, що виконаний за якимось приватним договором й без пробних відбитків кольороподіл не дозволить отримати продукцію задовільної якості. Тим часом фотонабір, кольороподіл цілком професійно виконуються великими поліграфічними підприємствами. Виробництво цих операцій рентабельне й може викликати інтерес підприємств-виготовлювачів. Якщо ви передаєте такому підприємству все замовлення (з набором і кольороподілом), то в більшості випадків його візьмуть з більшим задоволенням, ніж готовий макет із кольоро­поділеними діапозитивами та ще й без проби.

При виборі поліграфічного підприємства важливо виходити із призначення майбутньої книги. Якщо це чорно-біла брошура, що призначена для прочитування в літаку або вагоні - її можна надрукувати на газетному папері, і ви самі можете обговорити строки виходу й вартість роботи друкарні. Якщо ж це дитяча книга, подарункове або інше ілюстроване високоякісне видання, то необхідно, щоб підприємство- виготовлювач мало відповідну культуру поліграфічного виконання, зуміло забезпечити високу якість та ідентичність накладу.

Радимо не квапитися віддати підготовлену до видання книгу в першу ж друкарню, що згодна виконати ваше замовлення. Ознайомтеся з можливостями цього підприємства, порадьтеся з фахівцями друкарні, довідайтеся про їхню думку щодо підготовки до видання пропонованої книги, поцікавтеся шляхами поліпшення якості видання.

Будьте обережними, якщо вирішите самостійно впоратися з випуском наміченого видання, особливо при покупці різних настільних видавничих систем, рекламованих як «Видавництво (або друкарня) на столі». Вони можуть бути повністю добротними, але придатними лише для оперативного випуску невеликого накладу інформаційних матеріалів.

Наявні на ринку малі офсетні друкарські машини конторського типу часто вимагають фірмових видаткових матеріалів; у цих матеріалів немає вітчизняних аналогів, відповідно, знадобиться постійна закупівля валютних імпортних матеріалів, що далеко не завжди можливе. Краще все-таки користуватися послугами поліграфічних підприємств, ніж власною поліграфічною базою з обмеженими можливостями.

Нові можливості українських друкарень. Друк мінімальних накладів

Реструктуризація української поліграфічної промисловості викли­кана розвитком ринкових відносин і привела до появи багатьох акціо­нерних і приватних друкарень, а також, що особливо важливо, до зміни в економічних відносинах. Якщо раніше малонакладна високоякісна рекламна продукція не викликала ніякого інтересу в державних підприємств, то сьогодні ця ситуація змінилася.

Підприємства стали виготовляти найнестандартніші сувенірні поліграфічні вироби: квартальні календарі з «бігунком», рекламні вироби нестандартної форми, наприклад, трикутної, які встановлюються на столі; пакування за індивідуальними замовленнями та ін.

Постійно розширюються можливості обробки виробів за рахунок вибіркового лакування окремих ділянок зображення лаком з офсетної форми або під час використання трафаретного друку, за рахунок блінтового тиснення, коли зображення без фарбування просто видав­люється за допомогою штампа або тиснення фольгою, у тому числі голографічною.

З'явилися найрізноманітніші пристрої для скріплення щотижневиків, календарів, які можна легко повісити на стіну за допомогою ригеля тощо. Підприємства купляють різноманітні пристрої для складної висічки - від напівручних до автоматизованих висічних пресів. Побажання замовника округлити куточки на візитних картках або календариках уже не викликають непорозуміння у співробітників виробничого відділу.

Все більше виготовляється продукції на матеріалах, що самоклеяться, причому використовуються різні види друку: трафаретний, офсетний, флексографський. Гострим залишається питання і з друком малих, так званих пробних накладів. Зрозуміло, що видавцеві цікаво віддрукувати 300-500 прим, книги, подивитися, як ця книга розходиться, а вже потім замовити, наприклад, 10 тис. прим, книги. При цьому видавцеві хотілося б, щоб ціна одного примірника в пробному накладі несуттєво відрізнялася від його ціни в основному накладі.

Однак досягти бажаного не вдається: питомі витрати на монтаж, виготовлення друкарських форм, друк, фальцювання, палітурні роботи у разі друкування пробного накладу будуть значно вищими, ніж при друці накладу. Власне кажучи, ці витрати за абсолютною величиною приблизно однакові для обох випадків, але для пробного накладу їхня питома вага зросте в 20 разів. Тому рекомендується для твердої палітурки замовляти наклад не менше 3 тис. прим.

Можна з упевненістю стверджувати, що сервісні послуги українських друкарень і надалі розширюватимуться, причому очевидні переваги отримають ті підприємства, котрі можуть випускати продукцію при поєднанні, наприклад, офсетного й трафаретного друку, з різноманіт­ними можливостями кріплення й оздоблення.