Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичн_ рекомендац_ї з ПДС (Восстановлен)2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни херсонський національний технічний університет

Кафедра Державного управління, педагогіки та психології

Реєстраційний номер №____________

Методичні рекомендації

і контрольні завдання до виконання лабораторних робіт,

практичних (семінарських ) занять

з дисципліни Психологія ділового спілкування

для студентів 1 курсу спеціальності:

6. 030504 – «Економіка підприємства»

6. 030508 – «Фінанси» за професійним спрямуванням «Фінанси»

6. 030509 – «Облік і аудит»

6. 030502 – «Економічна кібернетика»

галузі знань 0305 – Економіка та підприємництво

факультетів Економіки та Кібернетики

Херсон – 2011 р.

Методичні рекомендації до виконання практичних та семінарських занять з дисципліни Психологія ділового спілкування.

Укладач (і):к.психол.н., доцент кафедри державного

управління, педагогіки та психології Л.В. Змієвська

кількість сторінок 114.

Рецензент: член-кор.НАПНУ, д.п.н., професор В.Г. Бутенко

Затверджено

на засіданні кафедри ________

протокол №___ від _________

Зав. кафедри ______________

Відповідальний за випуск член-кор. НАПН У, д.п.н., проф. В.Г. Бутенко

ЗМІСТ

Вступ …..…………………………………………….…......................................................4

Семінарське заняття 1.

Психологічні й етнічні норми й принципи ділового спілкування……………….....7

Робота по самопізнанню…………..………………………..……………..……………....8

Завдання для перевірки та повторення……………………………………………….…11 Рекомендована література…………………………………………………..……….….11

Семінарське заняття 2.

Психологічні особливості ділового спілкування………………………………....…..12

Робота по самопізнанню …………….………...................................................................13 Завдання для перевірки та повторення..…………………………………………………26 Рекомендована література…………………………………………...…………………..32

Семінарське заняття 3.

Проблеми соціально ‑ психологічної адаптації. ………………………………….…..33

Робота по самопізнанню…………..…………………………..………………………….36

Завдання для перевірки та повторення……………………………………..………...….43 Рекомендована література………………………………………………………...……..43

Семінарське заняття 4. Стрес і його особливості. ………………………………………………………………..44 Робота по самопізнанню ………………………………………………………………....47 Завдання для перевірки та повторення…………………………………………………48 Рекомендована література……………………………………………………………….48

Семінарське заняття 5.

Поняття конфлікту, його сутність. ……………………………………………………49

Робота по самопізнанню......................................................................................................52 Завдання для перевірки та повторення…………………………….……………………57 Рекомендована література……………………………………………………………….64

Теми для самостійної роботи……………………………………………………………65

Теми для індивідуальної роботи………………………………………………………. 65

Перелік завдань для модульного контролю………………………………...……….. 69

Питання до заліку………………………………………………………………….……..91

Критерії оцінки успішності студентів………………………………………………....93

Словник основних психологічних термінів………………………………………......95

Перелік літератури……………………………………………………………………..111

ВСТУП

Методичні рекомендації дисципліни “ Психологія ділового спілкування ” розроблені відповідно до структури та змісту робочої програми з дисципліни, учбових посібників, які підготовлені для студентів вищих учбових закладів технічного та економічного напрямку.

Дисципліна “ Психологія ділового спілкування ” посідає важливе місце в загальній структурно-логічній схемі підготовки студентів. Дисципліна “ Психологія ділового спілкування ” спрямована на формування в студентів понять і уявлень про ділове спілкування як сумісну діяльність людей з метою створення суспільно значущого матеріального або духовного продукту. Поряд із забезпеченням знаннями, метою курсу є формування в студентів вмінь встановлювати та підтримувати ділові стосунки, професійно ставитися до людини як до суб'єкта професійної діяльності й застосовувати набуті знання та вміння в конкретних ситуаціях.

Актуальність даної дисципліни зумовлена тим, що сучасний сучасний розвиток держави розгортається в сторону соціологізації і психологізації, оскільки людина займає центральне місце в усіх соціальних, економічних, культурних і духовних перетвореннях. Психологія ділового спілкування – це міждисциплінарний науково-практичний напрям, який надає знання з психологічного забезпечення вирішення проблем життєдіяльності людини, функціонування груп і колективів як суб'єктів соціальних і економічних відносин, детермінує посідання людиною гідного місця в сучасному світі бізнесу й ринкових відносин, для успішної діяльності в нинішніх досить жорстких і непростих умовах і відносинах між людьми.

Виконання цього завдання на засадах модульної організації змісту навчальної дисципліни “ Психологія ділового спілкування ” дасть змогу студентам скласти повне уявлення про зміст навчальної дисципліни, а також сприятиме розвитку навичок самостійного здобуття знань та творчого вирішення задач організації та здійснення ділового спілкування як у виробничому колективі, так й установлення ділових відносин з колективами поза його межами ; підготувати їх до майбутньої ділової та підприємницької діяльності.

Мета дисципліни – підвищення рівня психологічної компетенції майбутніх спеціалістів через формування у студентів знань про факти, механізми і закономірності ділового спілкування, особливості його організації і ефективного функціонування, озброєння їх знаннями засобів та методів встановлення та підтримання ділових відносин з урахуванням досягнень сучасної вітчизняної і зарубіжної науки. Така підготовка студентів є необхідною умовою розвитку особистості як майбутнього суб'єкта професійної діяльності, а також є передумовою економічного та культурного розвитку суспільства.

Завдання дисципліни полягає в засвоєнні основних термінів і понять психології ділового спілкування на рівні відтворення і тлумачення; здобутті навичок та вмінь застосовувати їх у практичній діяльності.

Після вивчення даної дисципліни студенти повинні знати:

  • Сутність спілкування: його функції, сторони, види, форми, бар'єри,

психологічні особливості ділового спілкування;

  • Психологічні та етнічні норми та принципи ділового спілкування: професійно ‑ етнічні принципи й психометричні основи психодіагностики. Евристичні методи розв'язання творчих завдань.

  • Поняття групи та її структурної організації: закономірності перебігу групових процесів; проблеми соціально ‑ психологічної адаптації; поняття ” суспільна думка “ в колективі.

  • Психологію конфлікту: поняття конфлікту, його сутність; особливості поведінки в конфліктах.

  • Психологію стресу і його особливості.

  • Психологію управління: особистість і колектив як об'єкти управління. Особистість і колектив як суб'єкти управління. Взаємодія суб'єкта й об'єкта управління. Мистецтво управляти людьми;

  • Психологію й етику ділових відносин у бізнесі: психологічні особливості підготовки й проведення ділових бесід і переговорів. Етикет у діяльності сучасної ділової людини. Способи психологічного захисту.

Вміти:

  • застосовувати знання психології ділового спілкування в повсякденному житті і при здійсненні професійної діяльності;

  • використовувати психологічні методи дослідження;

  • на основі знань законів функціонування психічних явищ оцінювати і приймати належні рішення в конфліктних ситуаціях;

  • діагностувати власні психологічні стани та почуття з метою забезпечення ефективного ділового спілкування;

  • визначати цілі і завдання ділового спілкування та забезпечувати його ефективне здійснення;

  • організовувати власну діяльність як складову ділового спілкування.

Вивчення ”Психології ділового спілкування“ тісно пов`язане з такими навчальними дисциплінами як “Філософія”, “Психологія”, “Соціологія”, “Етика ділового спілкування”, “Психологія управління”, “Конфліктологія”, “Психологія діяльності”:

  • “Філософія” розглядає найбільш загальні закони розвинення природи, суспільства та людської психіки.

  • “Соціологія” має предметом свого вивчення – людину у суспільних відносинах.

  • “Психологія” надає знання основних закономірностей й механізмів функціонування психіки людини.

  • “Етика ділового спілкування” формує вміння розуміти прояви особистості в ділових і суспільних відносинах, приймати рішення у спілкуванні, знайомить с критеріями оцінки певних фактів психічних проявів у визначенні типів класифікації особистісних якостей людини.

  • “Психологія та педагогіка” спрямована на формування знань законів, закономірностей функціонування психіки та її розвитку.

  • “Психологія управління” психологічно забезпечує вирішення проблем керівництва групами і колективами.

  • “Конфліктологія” розглядає причини виникнення конфліктів та засоби їх усунення конфліктів, шляхи їх попередження під час соціальної взаємодії та управління трудовим колективом.

  • “Психологія діяльності” спрямована на формування в студентів понять і уявлень про соціальні й професійні функції, завдання, засоби, дії й цілі професійної діяльності людини як суб'єкта праці, а також питаннями реконструкції існуючих і проектування нових видів професійних діяльностей.Всі ці дисципліни пов’язані “людським фактором” відносно різних сфер життєдіяльності людини і суспільства. І саме ці дисципліни є базовими для вивчення дисципліни “Психологія управління” надає знання про факти, закономірності, механізми управління людськими спільнотами, зокрема трудовими, виробничими колективами.

Серед методів і форм викладання дисципліни переважають традиційні: лекційні і семінарські заняття, індивідуальна і самостійна робота. Але окрім них, студент матиме змогу оволодіти методами самостійного пошуку знань: робота в мережі Internet, аналіз і конспектування першоджерел, розв`язання психологічних ситуацій, складання психологічних характеристик і професіограм, застосування психологічних методик для досліджень та інтерпретації отриманих даних, а також соціально-психологічні тренінги.

Форми і засоби проміжного та підсумкового контролю. Контроль роботи студента є необхідним компонентом навчального процесу, який має на меті визначення реального рівня професійної підготовки студента, а також надання необхідних рекомендацій, сприяючих подальшому розвитку творчої особистості студента. Об`єктами контролю є отримані студентами знання в процесі засвоєння матеріалу дисципліни на лекціях, семінарах, диспутах та під час виконання самостійних та індивідуальних завдань. Логічним завершенням процесу контролю є процедура оцінювання.

Оцінка знань студентів здійснюється за результатами поточного та підсумкового контролю. Поточний та підсумковий контроль здійснюється в кредитно-модульній системі. Форми поточного контролю: психологічний диктант, експрес опитування на лекціях, тестування, рубіжні перевірочні роботи, контрольний захід. Оцінка знань та вмінь студента базується на сумі отриманих балів:

  • на лекційному занятті;

  • на практичному занятті;

  • за самостійну роботу;

  • під час індивідуальної роботи з викладачем;.

Активна участь під час обговорення матеріалу на лекційному занятті надає студентові можливості отримати 1 бал за кожну лекцію.

Контроль під час семінарського (практичного) заняття може бути реалізованим: у формі тестування, психологічного диктанту, за результатами роботи над індивідуальною роботою, участі в обговореннях, виступу з доповіддю.

Сума балів, отриманих в ході одного семінарського (практичного) заняття, не може перевищувати 3 бали за заняття.

Форма семестрового (підсумкового) контролю – ПМК.

На семінарських заняттях доречно буде розглянути питання про сучасну психологію ділового спілкування, більш глибоко вивчити питання про використання знань у практичній діяльності фахівців економічного напрямку.

Методичні рекомендації до проведення семінарських, з дисципліни “Психологія ділового спілкування” мають наступну структуру . Відразу після теми семінарського заняття висвітлено його мету питання до теми та основні методичні рекомендації до вивчення навчального матеріалу, потім запропоновані основні ключові поняття теми, запитання для самоконтролю і також роботи по самопізнанню. Наступним структурним елементом методичних рекомендацій є перелік тем для закріплення матеріалу, що планується на самостійне вивчення, методичні рекомендації як підготувати індивідуальну роботу, питання до заліку і перелік літератури, призначений для підготовки до семінарських занять.