Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка сам раб по техн мех для МВТ 21.01.201....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
8.17 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Херсонський національний технічний університет

Кафедра Основи конструювання

Рег.№

Методичні рекомендації та індивідуальні завдання до виконання самостійної роботи студентів

з дисципліни «ТЕХНІЧНА МЕХАНІКА»

для студентів напряму підготовки: 6.051001 „Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології ”

галузі знань 0510 Метрологія, вимірювальна техніка та інформаційно-вимірювальні технології

факультету Машинобудування

Херсон 2010

Методичні рекомендації та індивідуальні завдання до виконання самостійної роботи студентів з дисципліни «Технічна механіка».

Укладач к.т.н., доц Мєшков Ю.Є.- Херсон: ХНТУ, с.

Рецензент: Блінов Е.І., д. фіз-мат. н .проф.

Затверджено

на засіданні каф.ОК

протокол № від 2010.

зав каф.ОК________Розов Ю.Г.

Вступ

Головною метою курсу є:

забезпечення знань загальних методів дослідження і проектування механізмів, необхідних для створення машин, устаткування, обладнання, автоматичних пристроїв, які б відповідали вимогам ефективності, точності, надійності і економічності.

При проектуванні різних конструкцій і споруджень необхідно робити розрахунки на міцність, при цьому неправильний розрахунок навіть другорядної деталі в конструкції може привести до важких наслідків. Крім розрахунків на міцність при проектуванні промислових будинків, споруджень, механізмів необхідно проводити розрахунки на жорсткість і стійкість. Важливими напрямками при проектуванні машин і споруджень, є не тільки забезпечення міцності, але й забезпечення економії матеріалів, зниження ваги конструкції, забезпечення її мінімальної вартості.

Основні завдання курсу:

дати знання про будову основних видів механізмів, кінематичних і динамічних характеристиках із жорсткими і пружними ланками і керованих кінематичних ланцюгів, знання методів знаходження параметрів механізмів по необхідним умовам, методам вітрозахисту людини і машини, знання про керування рухом систем механізмів і машин.

Прикладна механіка - одна з дисциплін, що викликає певні труднощі у студентів при її вивченні, особливо самостійно. Приступаючи до вивчення курсу, студент повинен поставити перед собою задачу - домогтися регулярності роботи над цією дисципліною. Бажано не відкладати початок виконання самостійних робіт і вивчення теоретичного матеріалу на перед сесійний період. При вивченні курсу і розв’язанні задач необхідно уважно вивчити наявні в задачниках і підручниках вказівки до розв’язання прикладів і задач, а також відвідати встановлені кафедрою консультації. При вивченні теоретичного матеріалу рекомендується вести конспект, причому варто залишати більші поля для наступних уточнень і доповнень. Особливу увагу варто приділяти розумінню фізичної сутності явищ, розібратися в схемах і кресленнях, у допущеннях і обмеженнях, які робляться при виводі формул.

Після вивчення теми варто постаратися відповісти на питання для самоперевірки. Рекомендується до кожного розділу розв’язати завдання, із зазначених нижче збірників задач.