Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки самост.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

Херсонський національний технічний університет

Кафедра основ конструювання

Реєстр. №

І.А. Сєліверстов, к.т.н., доцент

Методичні рекомендації та індивідуальні завдання для самостійної роботи з дисципліни

«Деталі машин»

для студентів 3 курсу

напряму підготовки:

6.050502 - інженерна механіка

6.050503 - машинобудування

галузі:0505 – машинобудування та матеріалообробка

факультету машинобудування

Херсон 2011

Методичні рекомендації та індивідуальні завдання для самостійної роботи з дисципліни«Деталі машин» / І. А. Сєліверстов. – Херсон, ХНТУ, 2011 – 43 с.

Затверджено

на засіданні кафедри ОК.

Протокол № 2 від . . .2011

Зав. кафедри Ю. Г. Розов

1. МЕТА І ЗАДАЧА ДИСЦИПЛІНИ, ЇЇ МІСЦЕ В

НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Мета дисципліни «Деталі машин» полягає в тому, щоб навчити майбутніх спеціалістів розрахункам і конструюванню деталей машин і вузлів загального машинобудівного застосування, розрахунку і конструюванню деталей машин і вузлів загально машинобудівного застосування.

Основні задачі курсу: вивчення конструкцій, типажу і критеріїв працездатності складових частин машин — деталей, вузлів, агрегатів; вивчення основ теорії роботи і методів розрахунку деталей машин у спільній роботі; придбання навичок конструювання, розвиток творчих конструкторських здібностей; оволодіння при конструюванні сучасною обчислювальною технікою і машинною графікою.

Вимоги до знань і навичок студентів випливають з цих задач.

Курс базується на загальнонаукових і загально технічних дисциплінах. Найбільше широко використовуються: математика, теоретична механіка, креслення, опір матеріалів, ТММ, технологія матеріалів, матеріалознавство, ВСТВ.

Особливості курсу «Деталі машин» — великий типаж досліджуваних об'єктів і комплексність розрахунків по основних визначальних критеріях працездатності.

Від курсу потрібно досить докладне вивчення основ предмета і необхідна інформація про всіх принципово нових питаннях.

Рекомендуються наступні зразкові співвідношення між основними темами курсу: «Введення. Основи конструювання. З'єднання» - 25%; «Передачі» - 40%; «Вали, Підшипники, Муфти й інші деталі» - 35%.

Мета викладання дисципліни: надати конструкторську підготовку в галузі проектування деталей та вузлів машин загального призначення, вивчити методи розрахунку і конструювання типових деталей та вузлів машин і механізмів на основі їх функціональної класифікації.

Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни: знати призначення типових деталей та вузлів, особливості їх конструкцій і функціонування у готовому виробі, основні критерії робото здібностей деталей та вузлів, методи їх розрахунку та конструювання, можливості систем автоматизованого проектування деталей, методи оптимізаційного проектування, вміти оцінювати технічне завдання, ставити та вирішувати задачі складання кінематичних схем механізмів та розрахункових схем деталей та вузлів, вибрати робочу методику проектування та використовувати її, визначати матеріал і конструктивне виконання деталі або вузла, розробляти складальні креслення та креслення загального виду.