Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки самост.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

5. Підшипники кочення

Роль підшипників кочення в сучасних підшипниках. Класифікація підшипників кочення. Система умовних позначок.

Конструкції підшипників. Вказівки на вибір типів підшипників у залежності від умов роботи. Матеріали тіл кочення і сепараторів. Критерії працездатності підшипників. Кінематика підшипників кочення. Навантаження на тіла кочення. Розрахунок підшипників на статичну вантажопідйомність. Динамічна вантажопідйомність і довговічність підшипників. Вибір розрахункових навантажень. Підбір підшипників.

Максимальні швидкості обертання підшипників. Втрати на тертя в підшипниках. Конструкції типових підшипникових вузлів. Змащення підшипників. Зборка і розбирання підшипникових вузлів.

6. Підшипники ковзання

Загальні зведення. Основні типи підшипників ковзання. Основні параметри підшипників. Підшипникові матеріали. Багатошарові вкладиші. Вкладиші зі стрічки. Пластмасові вкладиші і вкладиші з просоченням фторопластом. Види виходу з ладу підшипників. Критерії працездатності і розрахунку.

Розрахунок підшипників, що працюють в умовах граничного тертя. Вибір зазорів у підшипниках. Розрахунок радіальних підшипників за умови рідинного тертя з урахуванням розсіювання зазорів. Тепловий розрахунок підшипників. Природне і штучне охолодження. Підведення змащення в підшипниках. Розташування мастильних канавок. Витрата змащення. Системи змащення.

Конструкції підшипників ковзання. Регулювання зазорів. Сегменті підшипники. Розрахунок і конструкція осьових підшипників ковзання. Гідростатичні підшипники. Газові підшипники. Магнітні підшипники.

7. Муфти для з'єднання валів

Класифікація муфт. Постійні муфти: глухі, пружні що компенсують, тверді що компенсують і рухливі; зчіпні муфти: керовані і самокеровані — по моменті (запобіжна), по швидкості (відцентрова) і по напрямку обертання (обгінна).

Розрахункові моменти.

Глухі муфти: втулкові і поперечно -свертні. Конструкції і схеми розрахунку. Робота пружних муфт при дії перемінних і ударних моментів. Пружні муфти з гумовими і пластмасовими пружними елементами і металевими елементами. Здатність пружних муфт, що демпфірує. Конструкція і розрахунок.

Тверді що компенсують і рухливі муфти. Зубцюваті, дискові і шарнірні. Підбор муфт. Стандарти.

Зчіпні керовані муфти. Тверді зчіпні муфти: кулачкові і зубцюваті. Форма зубів. Включення і вимикання муфт. Розрахунок зубів.

Муфти тертя. Класифікація за формою робочих поверхонь і механізмом керування. Особливості конструкції для розрахунку муфт тертя.

Самокеровані муфти. Запобіжні муфти зі зрізними штифтами, пружино кулачкові і фрикційні. Особливості конструкції і розрахунок.

Обгінні муфти. Конструкції і розрахунок. Відцентрові муфти.

Поняття про електромагнітні муфти, електромагнітні муфти ковзання; області застосування.

3. Методичні рекомендації по вибору та оформленню контрольної роботи.

Методичні вказівки передбачають виконання контрольних робіт трьох рівнів атестації по основних темах: з’єднання деталей машин, зубчасті передачі , вали та осі. Кожен рівень має 24 завдання з задачею та по одному, по два і три теоретичних запитання відповідно кожному рівню.

Рішення контрольної повинне супроводжуватися посиланнями на використану літературу. Пояснювальна записка контрольної роботи оформляється в учнівському зошиті або на аркушах формату А4.

Номер варіанта контрольної роботи визначається двома останніми цифрами шифру залікової книжки студента.

На титульному аркуші контрольної роботи варто вказати: факультет, спеціальність, курс, шифр, номер контрольної роботи, найменування дисципліни, прізвище, ім'я, по батькові.