Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки самост.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

2.5 Шпонкові, шліцеві і профільні (безшпоночні) з'єднання

Основні типи шпонок: призматичні, сегментні, клинові і спеціальні. Області застосування. Стандарти на шпонкові з'єднання. Розрахунок шпонкових з'єднань. Напруги, що допускаються.

Шліцеві з'єднання. Області застосування. Прямобічні шлицеві з'єднання. Способи центрування. Трикутні і евольвентні шліцеві з'єднання. Розрахунок на міцність. Торцеві шлицеві з'єднання.

Профільні з'єднання. Області застосування.

  1. Механічний привід і основні типи механічних передач

Призначення і структура механічного приводу. Основні характеристики привода. Призначення і класифікація передач (передачі тертям і зачепленням: фрикційні, ремінні, ланцюгові, зубцюваті, черв'ячні, хвильові).

Передачі для постійного і перемінного передатного відношення. Передачі східчастого і безступінчастого регулювання. Загальні кінематичні й енергетичні співвідношення для механічних передач обертального руху. Загальні розуміння на вибір розрахункових навантажень.

    1. Фрикційні передачі і варіатори

Принцип роботи. Області застосування. Загальні експлуатаційні характеристики. Геометричне і пружне ковзання. Елементи конструкції: пристрою для притиснення. Матеріали.

Безступінчасті передачі — варіатори: лобові, конусні, багатодискові, кульові і торові.

Кінематика передач. Точність передатного відношення. Розрахункові Залежності для визначення сил притиснення тіл кочення. Сили, що діють на вали. Перевірка контактних напруга. Припустимі контактні напруги. Визначення розмірів тіл кочення. Втрати на тертя; коефіцієнт корисної дії.

3.2 Пасові передачі

Загальні зведення й основні характеристики. Області застосування. Різновиду пасових передач. Основні типи і матеріали плоских пасів. Нові типи пасів і паси з нових матеріалів. З'єднання ременів. Клинопасова передача. Основні характеристики й області застосування. Клинові ремені. Поліклинові паси.

Геометрія і кінематика пасових передач. Теорія роботи пасових передач. Сили і напруги в пасі.

Криві ковзання. Пружне ковзання і буксування. Коефіцієнт тертя між ременем і шківом. Коефіцієнт корисної дії. Розрахунок пасових передач по корисній напрузі, що забезпечує тягову здатність і необхідний ресурс.

Способи натягу пасів. Сили, що діють на вали від пасової передачі.

Шківи пасових передач - матеріали і конструкція. Стандарти на діаметри. Клинові варіатори.

Зубчасто-ремінні передачі і їхній розрахунок.

3.3 Ланцюгові передачі

Класифікація приводних ланцюгів (стандарти). Конструкція основних типів приводних ланцюгів. Шарніри кочення. Області застосування ланцюгових передач у машинобудуванні. Основні характеристики. Вибір основних параметрів ланцюгових передач. Кінематика ланцюгових передач. Довжина ланцюга і відстань між осями.

Критерії працездатності ланцюгових передач і вихідні положення для розрахунку. Натяг гілок. Несуча здатність і підбор ланцюгів. Облік частоти обертання, передаточного числа, довжини ланцюга й інших факторів.

Змінність передатного відношення. Динамічні навантаження. Коефіцієнт корисної дії. Навантаження на вали. Проектування зірочок. Змащення ланцюгових передач. Ланцюгові варіатори.