Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
авіаперевезення туристів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать
    1. Технічне забезпечення авіаперевезень

Останні десятиліття XX ст. охарактеризувалися істотним зростанням авіаційних перевезень в усьому світі. Значною мірою це обумовлено позитивними тенденціями в світовій економіці, розширенням торгових зв'язків, а також бурхливим розвитком туризму. Однак транспортне обслуговування мандрівників на повітряних лайнерах спричинило за собою виникнення ряду проблем, пов'язаних з такими причинами, як:

- Відторгнення територій під будівництво і обладнання аеропортів;

- Збільшення викидів в атмосферу шкідливих речовин від відпрацьованого палива;

- Шумові забруднення навколишнього середовища.

Тому питання, що стосуються технічного забезпечення повітряних перевезень, є дуже актуальними і припускають два важливі напрямки в їх вирішенні: 1) вдосконалення самої авіатехніки і 2) модернізація аеропортів. Коротко зупинимося на розгляді цих напрямків.

Удосконалення авіатехніки

Найбільшу популярність в пасажирських перевезеннях отримали сучасні літаки, різної модифікації. Головними причинами є, безумовно, і, перш за все, висока надійність, вантажопідйомність, пасажиромісткість і дальність польоту з повним навантаженням без дозаправки паливом до 12 тис. км. Іншим критерієм є критичність до довжини злітно-посадочн6ой смузі (ЗПС).

У сучасному світі існує кілька великих авіабудівних підприємств, які виробляють цивільні літаки для авіаперевезень. Найбільшими з них є американська компанія «Boeing», європейський консорціум «Airbus Industry »і англо-французький консорціум« British Aerospace - Sud-А via »1.

Компанія «Boeing» носить ім'я засновника цієї відомої всьому світу фірми - лісопромисловця Вільямса Боїнга, який в 1916 р. побудував першу модель свого літака, призначену для перевезення пошти. В даний час фірма випускає пасажирські лайнери різних модифікацій і моделей - В-737, В-747, В-757, В-767, В-777, що відрізняються технічними характеристиками, дальністю польоту і місткістю. Всі машини сімейства «Boeing» відрізняються високою надійністю, комфортними умовами для пасажирів, відповідають екологічним вимогам. Остання розробка літаків сімейства «Boeing» - У-777 визнано найбезпечнішим і технічно оснащеним у світі - практично весь політ може виконуватися їм в автоматичному режимі. У Росії експлуатуються моделі В-737, В-767 і В-777. У найближчому майбутньому компанія «Boeing» не збирається створювати абсолютно новий тип повітряного лайнера, оскільки її політика щодо цього спрямована на удосконалення наявних моделей У-747, В-767 і В-777.

Літакобудівний консорціум «Airbus Industry »створений в липні 1967 р. поруч європейських фірм за підтримки урядів Франції, Англії, Німеччини та Іспанії, які вирішили покласти край монополії США на авіаринку. Перший літак цієї компанії А-300В піднявся в повітря в жовтні 1972 р. Сімейство повітряних лайнерів європейського консорціуму має високу економічність, низькі показники по витраті палива і рівнем викидів в атмосферу, дуже зручно при перевезенні вантажів.

В даний час «Airbus Industry »займається створенням суперлайнера А-380. Цей літак буде перевозити від 500 до 700 пасажирів на маршрутах великої протяжності і до 1000 чоловік на коротких рейсах. Двопалубні конструкція машини обумовлена ​​тим, що сучасні аеропорти світу не можуть приймати лайнери з розмахом крила понад 80 м, тому збільшити ємність пасажирських судів іншим способом поки не представляється можливим. На борту нового літака будуть невеликі офіси, ділові центри, спальні відсіки, місця для розваг - спортивні та ігрові зали, які задумано розмістити під підлогою головної палуби. Тут же знаходитимуться місця відпочинку для екіпажу, кухонні блоки, туалети. Суперлайнер відповідає сучасним екологічним характеристикам, і, крім того, він на 20% економічніші за своїх побратимів. Заявку на придбання нового аеробуса А-380 вже зробили авіакомпанії «Air France »,« Singapore Airlines »та« Dubai Emirate ». У цілому до 2016 р. «Airbus Industry »збирається оновити більше половини світового літакового парку, випустивши 16 000 нових літаків різних типів.

Якщо говорити про надзвукових пасажирських літаках, то це єдині у світі надзвукові лайнери «Concord», розроблені і побудовані англо-французьким консорціумом British Aerospace - Sud-А via в 1969 р. Швидкість такого літака в 2 рази вище швидкості звуку, що дозволяє йому перетинати Атлантику за 3 год, місткість - 130 чоловік. Всього було побудовано 14 машин цього класу, які належать двом авіакомпаніям - «British Airways »і« Air France ». До останнього часу вони експлуатувалися в основному на трансатлантичних лініях, а також на деяких чартерних маршрутах і обслуговували, головним чином, багатих, заможних клієнтів. Однак після трагічних подій 11 вересня 2001 р. у США попит на перевезення на них різко впав. У зв'язку з цим «British Airways »і« Air France »заявили, що з травня 2003 р. всі лайнери сімейства« Concord »знімаються з експлуатації.

Бізнес-джет - спеціальний літак з турбореактивними двигунами business - jet, обладнаний для перевезення VI Р - бізнесменів, державних діячів, музикантів та ін У світі експлуатується більше 2000 великих реактивних лайнерів типу business - jet, в тому числі в Росії - понад 100. За кордоном для цієї мети найчастіше використовуються американські літаки Senna, французькі - Falcom і британські - ВАЕ-125, У Росії найчастіше це ЯК-40 із салоном, обладнаним під літаючий офіс (такі літаки має, наприклад, Автоваз). Багато сучасні західні бізнесмени використовують для швидких поїздок невеликі військові надзвукові літаки, придбані для цієї мети в приватне користування.

Заборона на польоти в європейському просторі, обумовлений підвищеними шумовими характеристиками застарілих вітчизняних літаків, змушує національних перевізників оновлювати свій парк літаків. Вирішувати цю проблему можна по-різному: один шлях - модернізація наявних транспортних засобів; інший шлях - купівля іноземної уживаної авіатехніки; третій - більш тісне співробітництво з російськими заводами, які мають і в принципі можуть виробляти сучасні літаки, що відповідають світовим і європейським стандартам.

Модернізація старих двигунів вимагає від 5 до 7 млн. $ США та більше (для чотиримоторного лайнера), у зв'язку, з чим багато фахівців вважають, що витрачати такі гроші на стару техніку немає сенсу. У зв'язку з цим багато великі російські перевізники йдуть шляхом придбання повітряних суден закордонного виробництва, таких як «Boeing» і «Airbus», проте середнім і дрібним авіакомпаніям найчастіше це не під силу.

Третій шлях до останнього часу в значній мірі ускладнювався відсутністю механізму реалізації літаків. Адже один лайнер коштує кілька десятків мільйонів доларів (наприклад, Ту-214 коштує 25 - 26 млн. $ США) - такі гроші одноразово навряд чи можуть знайтися навіть у великої авіакомпанії. Тому зазвичай у світовій практиці повітряні судна будуються і реалізуються за лізинговими схемами або під конкретне замовлення. Лізинг передбачає поступовий викуп лайнера після внесення авансу (за деякими даними - до 15% його вартості). Решта платежі здійснюються помісячно, що складає приблизно 1% вартості літака. При цьому літак вже літає і сам заробляє на свій викуп. У всьому світі уряди підтримують авіаційний лізинг своїми гарантіями 1.

На жаль, всі вищеназвані літаки останнього покоління (Ту-204, Ту-214, Ту-334) до 2006 р. можуть знову перестати відповідати шумовим нормам у зв'язку з черговим посиленням вимог стандартів, які з 2006 р. збирається вводити ICAO. Однак вітчизняні авіабудівники поки не готові запропонувати серійні зразки нової техніки, що задовольняють європейським нормам, що є однією з головних проблем технічного забезпечення авіаперевезень зараз і найближчим часом 2.