Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
авіаперевезення туристів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

4. Взаємодія туристської організації з авіакомпанією

Для організації авіаційних подорожей радам по туризму та екскурсіях, бюро подорожей і різним туристським фірмам необхідно:

- Спланувати і скласти маршрут подорожі;

- Укласти між туристсько-екскурсійними організаціями угоди та договору про направлення і прийомі туристських груп відповідно до затверджених графіків;

- Здійснити взаємозв'язок між екскурсійними організаціями і транспортними підприємствами.

Договір турфірми і авіапідприємства. Для упорядкування діяльності щодо забезпечення туристів авіаквитками укладаються договори між турфірмами і агентствами авіакомпаній про перевезення туристів по повітряних лініях усередині країни і міждержавним. У договорі повинні бути передбачені:

- Терміни подачі заявок;

- Терміни внесення гарантійних авансів;

- Строки викупу авіаквитків;

- Позачерговість оформлення групових авіаквитків, а також реєстрація груп туристів;

- Право керівника тургрупи користуватися каналами службового зв'язку у разі затримки вильоту літаків з вини авіакомпанії або з-за метеоумов для ведення необхідних переговорів з туристської організацією про зміну графіка обслуговування групи у зв'язку із запізненням прибуття;

- Надання туристської організації необхідної інформації всередині авіакомпанії;

- Майнова відповідальність сторін.

Сторонам надається право внесення в договір змін, доповнень і поправок, викликаних необхідністю. При незгоді однієї зі сторін на внесення в договір змін, доповнень або поправок спір вирішується в установленому законом порядку.

4.1. Перевезення туристів чартерними рейсами

На повітряному транспорті існують: авіаційні рейси, що здійснюються за розкладом повітряних пасажирських перевезень за встановленими маршрутами; рейси поза розкладом (в основному чартерні та інші, що не підкоряються розкладом повітряних пасажирських перевезень), а також оренда літальних апаратів з екіпажем.

Для масових туристських перевезень, як правило, використовується Авіачартер (англ., charter - зафрахтоване судно), тобто оренда фірмою - туроператором літака конкретної авіакомпанії на певний строк: один рейс, місяць, сезон, цілорічно і ін У цьому випадку фірма пропонує компанії зручний для туристів графік перевезення, а також несе ризик заповнення літака туди і назад. Літаки можуть використовуватися, як чартерні спеціально або орендовані на регулярних авіалініях.

Чартерними перевезеннями користуються зазвичай великі фірми-туроператори, повністю викуповують орендовані місця; в ряді випадків вони здають у суборенду блок-місця більш дрібним фірмам.

Види чартерних рейсів:

Закритий чартер. Його особливістю є те, що за перевезення своїх співробітників повністю сплачує організація, яка купує чартер. Як правило, маршрути таких перевезень не входять в регулярні повітряні лінії. Закритий чартер в загальному обсязі чартерних рейсів займає незначний відсоток.

Цільовий чартер. Це перевезення спеціалізованих груп пасажирів, об'єднаних якою-небудь метою: футбольні вболівальники, спортсмени, які летять на великі міжнародні змагання; члени професійних асоціацій, учасники фестивалів, паломники і т. п. Замовником чартеру є відповідна організація, яка частково може оплатити своїм членам перевезення.

Інклюзив-тур чартер. Як правило, це перевезення туристів, організована і оплачена турфірмою. При цьому вартість квитка включається у вартість туру. Переліт в такому разі обходиться туристам досить дешево, оскільки ціна авіаквитка при Авіачартер на 30 -50% нижче в порівнянні з найдешевшими пільговими тарифами. Інклюзив-тур чартер і цільової чартер є найбільш поширеними видами авіаперевезень на чартерному ринку.

Блок-чартер. Цей варіант припускає покупку замовником тільки частини комерційної ємності літака (20 - 30 місць) на регулярному рейсі. При цьому оплата здійснюється, як правило, за весь блок місць незалежно від того, будуть використані всі куплені місця чи ні. Блок-чартер використовується звичайно в тому випадку, якщо у турфірми недостатньо туристів, щоб орендувати літак повністю. Договір на квоту місць між турфірмі і перевізником може носити «жорсткий» або «м'який» характер При «жорсткою» квотою місць фірма не має права відмовитися з нереалізованих заявлених місць, і в цьому випадку вона несе фінансові збитки. Якщо договір укладений за «м'якої» схемою, то авіакомпанія встановлює граничний строк, до якого турагент може відмовитися від квоти заявлених місць або її част; При такому варіанті перевізник залишає за собою право продажу цих місць іншим своїм клієнтам.

Нецільовий чартер. Він являє собою перевезення, при якій група авіапасажирів підбирається незалежно від мети подорожі. Організатором такого виду перельоту може бути будь-яка транспортна компанія, що виступає як посередник при пасажирських перевезеннях з одного пункту в іншій. Наприклад, Московська туристська транспортна компанія (МТТК), створена в травні 1999 р., представляє собою велику фірму - консолідатор, яка займається організацією такого виду перевезень. Вона пропонує послуги користувачам чартерів, співпрацюючи з двома авіакомпаніями - «Авіаенерго» і «Пулково». При цьому компанія забезпечує квитками на чартерні рейси не тільки московські і регіональні турфірми, але також корпоративних і приватних клієнтів, що подорожують з самими різними цілями.

Спліт-чартер. Відноситься до найбільш складного виду перевезення пасажирів, яка здійснюється регулярними і нерегулярними рейсами на різних ділянках маршруту. При цьому в формовану групу можуть входити пасажири, що прямують в різні кінцеві пункти.

Здійснення чартерного маршруту вимагає дуже великої підготовчої роботи: планування маршруту, заповнення неодружених прольотів, одержання всіх дозволів на повітряний коридор, забезпечення мінімально допустимої стоянки в аеропорту прибуття і відправлення та ін

Чартерні рейси мають певну географію і яскраво виражену сезонність, тобто авіаперевезення організовуються в туристські центри. Все це повинно бути добре сплановано: повинен бути розроблений спеціальний маршрут чартерного рейсу, по можливості слід уникати холостого прольоту, мати дозволу на повітряний коридор і ін