Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
авіаперевезення туристів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

1.3. Коротка характеристика окремих аеропортів Росії

Аеропорт Шереметьєво розташований в 28 км на північний захід від Москви і в 11 км від МКАД (Московської кільцевої автомобільної дороги). Територіально і функціонально він розділений на 2 сектори - Шереметьєво-1 і Шереметьєво-2. Перший термінал був зданий в експлуатацію в 1959 р., другий - в 1980 р., напередодні XXII Олімпійських ігор. Аеродром аеропорту обслуговують обидва діючих терміналу, він здатний приймати всі існуючі типи повітряних суден вітчизняного та зарубіжного виробництва. В кінці літа 2002 р. аеропорт отримав міжнародний сертифікат, який дозволяє йому безперебійно працювати в метеоумовах будь-якої складності. Аеропорт Шереметьєво став другим аеропортом СНД, після київського Борисполя, і першим в Росії, отримав III категорію метеомінімума ICAO, роздільну літакам заходити на посадку при видимості від 0 м по висоті і всього 200 м по дальності.

Загальна пропускна здатність обох терміналів не перевищує 10 млн. пасажирів на рік, що практично вичерпує можливості аеропорту. Особливо важко влітку, а також на новорічні свята, різдвяні канікули, коли десятки тисяч росіян прагнуть відлетіти на відпочинок за кордон. Умови аеропорту вже не дозволяють обслуговувати пасажирів у відповідності з міжнародними вимогами, тому в останні роки потік туристів з Європи до Азії став переміщатися до Відня, Франкфурта, Гельсінкі, хоча найкоротший шлях з Європи до Азії лежить через Москву. У зв'язку з цим в даний час в аеропорту почалося будівництво третього терміналу з пропускною здатністю 8 -10 млн. осіб на рік. Новий термінал буде обслуговувати рейси іноземних авіакомпаній, а також внутрішні і міжнародні рейси вітчизняних перевізників. Його збираються здати в експлуатацію в 2004 р.

Аеропорт Домодєдово розташований в 22 км на південь від МКАД. Він був побудований в 1964 р. як базовий аеропорт для далекомагістральних польотів в Сибір, на Далекий Схід і до Середньої Азії. У 1992 р. він отримав статус міжнародного, а в 1996 р. почалася його велика реконструкція. В даний час цей аеропорт здатний приймати будь-які типи вітчизняних і зарубіжних повітряних суден, до того ж він не має обмежень по зльоту і посадки, а також за рівнем шуму у нічний час. Це єдиний аеропорт у Московському авіаційному вузлі, де незалежно можуть використовуватися дві паралельні злітно-посадкові смуги з пропускною здатністю 20 і 60 повітряних судів / год при простих метеоумовах і 7 і 12 - при складних. Аеропорт має безліч зарезервованих земель, що дозволяє йому за необхідності до двох чинним побудувати ще дві злітно-посадочні смуги.

Аеродром обладнаний магістральними стернових доріжках, мережею швидкісних і сполучних руліжних доріжок, пероном з 92 місцями для стоянок повітряних судів.

Загальна площа аеровокзалу складає 63 000 кв. м, пропускна здатність - 2100 пасажирів / год на російському секторі і 1100 пасажирів / год на міжнародному. Аеровокзал має комфортабельні зали для пасажирів, обладнані за останнім словом техніки та оформлення інтер'єрів. У них встановлено 42 стійки автоматизованої системи реєстрації пасажирів і обробки багажу, що практично виключає черги.

У аеровокзалі розташовані численні магазини, кафе, ресторани, є відділення банку та пошти. У міжнародній зоні до послуг пасажирів магазин «Duty - Free» і бар. Посадка і висадка пасажирів здійснюються за допомогою телескопічних та критих трапів, комфортабельних автобусів «Неоплан».

У аеропортовий комплекс "Домодєдово" входить повністю реконструйований готельний комплекс «Домодєдово Аеротель», відповідний класу «4 зірки» за європейськими стандартами якості.

Аеропорт Домодєдово займає перше місце в країні за внутрішнім і міжнародним вантажним авіаперевезень. Його карго-термінал має пропускну здатність до 1300 т на добу, рівень технічної оснащеності відповідає кращим світовим стандартам. Крім цього, аеропорт Домодєдово є одним з найбільших авіаремонтних підприємств - в його ремонтних ангарах може знаходитися відразу чотири літаки типу Іл-8б.

Основним аеропортом північно-західного регіону Росії є аеропорт Пулково, відкритий дли пасажирських перевезень в липні 1934 р. В даний час аеропорт пов'язаний з 65 містами Росії і СНД та з 48 містами далекого зарубіжжя. Географія польотів простягається від Північної Америки до Японії і Таїланду, від Кольського півострова до Африки та Індії.

Аеродром аеропорту має дві злітно-посадочні смуги, систему руліжних доріжок, три пасажирських і два вантажних перону. Аеропорт має у своєму розпорядженні двома аеровокзальним комплексом Пулково-1 і Пулково-2. У 1998 р. аеропорт Пулково був визнаний кращим аеропортом Росії. Згідно з планом розвитку підприємства, який розроблений до 2015 р., передбачається будівництво третього терміналу Пулково-3, а також будівництво готелю на 300 номерів з бізнес-центром.

Таким чином, можна провести спостереження розвитку авіаційного транспорту з початку його виникнення, до наших днів, розглядаючи найбільші авіабудівні підприємства світу і сучасні аеропорти російської Федерації. Контраст між стародавніми часом і сучасними нововведеннями дає зрозуміти наскільки активно розвивалося удосконалення авіації протягом багатьох тисячоліть. Авіаційний транспорт від «примітивного» розвинувся до більш комфортабельного, що дає туристам більше можливостей для подорожей в більш зручних умовах.