Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
авіаперевезення туристів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

2.2 Загальні правила перевезення туристів і багажу Правила перевезення авіапасажирів

Повітряне перевезення здійснюється на підставі укладення договору перевезення пасажира, вантажу або пошти з перевізником.

Перевізник - це експлуатант, який має ліцензію на здійснення повітряного перевезення пасажирів, багажу чи пошти 2.

За договором повітряного перевезення пасажира перевізник зобов'язується перевезти пасажира повітряного судна в пункт призначення з наданням йому місця на повітряному судні, що здійснює рейс, зазначений у квитку, а в разі повітряного перевезення пасажиром багажу також доставити цей багаж до пункту призначення і видати пасажиру або уповноваженій на одержання багажу особі. Термін доставки пасажира і багажу визначається встановленими перевізниками правил повітряних перевезень.

Пасажир повітряного судна зобов'язаний сплатити повітряне перевезення, а за наявності у нього багажу сверхустановленной перевізником норми безкоштовного провозу багажу - і провезення цього багажу. Кожний договір повітряного перевезення та його умови посвідчуються перевізними документами, які видаються перевізником або його агентами. До перевізних документів відносяться:

пасажирський квиток (Passenger Ticket) - при перевезенні пасажира. Він являє собою документ, що засвідчує укладення договору повітряного перевезення пасажира та багажу і включає багажну квитанцію;

багажна квитанція (Baggage Check) - частина квитка, на якій позначено число місць і маса зданого багажу і яка видається перевізником як розписка за багаж, зданий пасажиром;

квитанція платного багажу (Excess Baggage Ticket) - документ, що підтверджує оплату провезення багажу понад норму безкоштовного провозу предметів, перевезення яких підлягає обов'язковій оплаті, а також оплату зборів за оголошену цінність багажу;

авіавантажна накладна (Air Waybill) - документ, що підтверджує контракт між вантажовідправником і перевізником на перевезення вантажу за маршрутами перевізника. Вона оформляється вантажовідправником або його довіреною особою 1.

Виконання умов договору на перевезення є обов'язковим незалежно від того, регулярна це перевезення або чартерна. Слід; мається на увазі, що укладення договору на перевезення пасажира увазі правила. Час відправлення, вказаний у розкладі та квитку, не є обов'язковою умовою договору і перевізником не гарантується. З метою забезпечення безпеки польоту рейс може бути скасований, перенесено або затриманий. Причиною цих змін можуть служити погані умови погоди в аеропортах вильоту, прильоту або зупиночних пунктах, стихійні лиха, порушення стану злітно-посадкової смуги і т. п.

Перевізник залишає за собою право провести заміну повітряного судна, змінити маршрут перевезення та пункти посадки, зазначені у розкладі та квитку. Це право перевізника також обгрунтовано забезпеченням безпеки пасажирів у разі поломки повітряного судна або виникнення форс-мажорних ситуацій за маршрутом прямування.

У будь-якому з перерахованих вище випадків перевізник, приймаючи до уваги законні інтереси пасажирів, зобов'язаний:

-Попередити їх про зміну розкладу;

  • виконати перевезення іншим своїм рейсом або рейсом іншого перевізника;

  • організувати обслуговування зареєстрованих пасажирів в аеропорту або забезпечити їх готелем у встановленому порядку.

Якщо обставини такі, що пасажир змушений відмовитися від перевезення внаслідок зміни розкладу, то перевізник зобов'язаний повернути йому грошову суму за не відбулася перевезення. Перевізник має право відмовити в перевезенні пасажиру, якщо його документи неправильно оформлені або представлені не в повному обсязі. При цьому слід мати на увазі, що наявність, достовірність і правильність оформлення документів, виданих державними органами, залежать тільки від компетентності цих органів і самого громадянина, у зв'язку, з чим всі претензії, які пред'являються часто в таких ситуаціях до перевізника пасажиром, є необгрунтованими. Перевізник не несе ніякої відповідальності за оформлення таких документів.

Пасажир має право перервати подорож і зробити зупинку в будь-якому проміжному аеропорту, якщо в ньому передбачена посадка. Така зупинка називається «Stopover». Пробувши в пункті посадки необхідне йому час, мандрівник може продовжити перевезення за цим маршрутом. При цьому він може відразу забронювати місце на аналогічному рейсі (якщо точно відома дата продовження перевезення) або запитати підтвердження місця на даному рейсі на бажану дату.

Пасажир повітряного судна має право:

-Проїзду на пільгових умовах відповідно до законодавства Російської Федерації і встановленими перевізником правилами повітряних перевезень;

-Безкоштовного провезення багажу (в тому числі речей, що знаходяться при пасажира) в межах встановленої норми в залежності від типу повітряного судна (не менше 10 кг на одного пасажира);

-Безкоштовного (при міжнародних повітряних перевезеннях - відповідно з пільговим тарифом) перевозу з собою одну дитину у віці не старше 2 років без надання йому окремого місця. Інші діти у віці не старше 2 років, а також діти у віці від 2 до 12 років перевозяться у відповідності з пільговим тарифом з наданням їм окремих місць.

Пасажир може повернути квиток до вильоту з мінімальними витратами у разі:

  • скасування або затримки рейсу, зазначеного у квитку;

  • неможливості надання місця на рейсі або класу обслуговування, зазначених у квитку, зважаючи на помилки при бронюванні;

  • неможливості виконання посадки в аеропорту, вказаному у квитку, зважаючи надзвичайних ситуацій;

  • заміну типу повітряного судна, що здійснює даний рейс;

  • хвороби самого пасажира або наступного з ним на повітряному судні члена сім'ї;

  • неправильного оформлення перевізником проїзних документів;

Добровільна відмова - це відмова, обумовлений особистими причинами пасажира. При цьому перевізник має право стягнути з повертаються грошових коштів всі належні йому суми 1.