Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
авіаперевезення туристів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Правила перевезення багажу

Багаж - особисті речі пасажира, що перевозяться на повітряному судні за угодою з перевозчіком.Весь перевозиться пасажирами на повітряному судні багаж повинен бути зареєстрований. Багаж зареєстрований - багаж пасажира, який прийнятий перевізником до перевезення і за збереження якого він несе відповідальність. На будь-який зареєстрований багаж перевізник видає спеціальний номерний талон - багажну квитанцію і бірку. Багажна квитанція - документ, що видається перевізником виключно для розпізнавання зареєстрованого багажу. Відривна частина талона з цим же номером наклеюється на багажну одиницю (валізу, сумку, ящик, пакет).

Багаж незареєстрований (ручна поклажа) - багаж пасажира, що знаходиться під час перевезення в салоні повітряного судна за згодою перевізника і без додаткової оплати. В авіації вагу і розміри багажу обмежуються в залежності від виду літака та класу обслуговування.

Безкоштовний багаж

Норми безкоштовного провезення багажу визначаються напрямом вильоту і класом обслуговування польоту. У світі існують дві системи норм провезення багажу - вагова і система кількості місць.

Вагова система визначає норми маси багажу, дозволені до безкоштовного провезення пасажиром. Маса безкоштовно провозиться багажу регламентується перевізником у залежності від типу повітряного судна, конкретного маршруту і класу обслуговування пасажирів (але не менше 10 кг).

Система кількості місць визначає кількість місць багажу, яке можна перевозити пасажирові. Ця система звичайно застосовується на трансатлантичних рейсах. Згідно з її правилами пасажири всіх класів обслуговування мають право провести безкоштовно два місця багажу масою до 32 кг кожне. При масі одного місця більш як 32 кг за нього стягується додаткова плата, навіть якщо друге місце важить менше 32 кг. За сумою трьох вимірів кожне місце не повинне перевищувати 158 см для пасажирів, які подорожують економ класом, і 203 см для пасажирів першого і бізнес класу.

При реєстрації пасажир зобов'язаний пред'явити до зважування всі речі, за винятком предметів, які можуть йому знадобитися під час посадки, висадки або в польоті (плащ, пальто, парасоль, тростина, портфель, «дипломат», дамська сумочка, складне крісло-коляска для інваліда , харчування, дитяча колиска при наявності дитини до 1 року). Ці речі можна провозити понад норму безкоштовного багажу, якщо вони знаходяться на руках у пасажира і не вкладені в багаж.

Пасажир має право оголосити цінність зареєстрованого багажу; при цьому сума оголошеної цінності не повинна перевищувати його фактичної вартості. За оголошення цінності багажу з пасажира стягується грошовий збір, що підкріплюється квитанцією платного багажу.

Після реєстрації багажу перевізник бере на себе відповідальність за його збереження й перевезення. З цього моменту до моменту видачі в аеропорту призначення пасажир не має доступу до зареєстрованого багажу (за винятком випадків його додаткового огляду відповідними службами).

Як правило, багаж пасажирів першого, бізнес класу, трансфертних пасажирів, а також учасників бонусних програм маркується відмітними бирками і завантажується на борт повітряного судна в останню чергу, з тим, щоб у пункті призначення його розвантаження проводилася в першу чергу.