Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історичний портрет.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.34 Кб
Скачать

Княгиня Ольга (945-964 )

Діяльність: У 946 р. за наказом Ольги винищується знать, спалюється столиця, земля підпорядковується безпосередньо великій княгині. У 947 р. реформувала систему збору данини. Були встановлені норми податків і повинностей - устави, уроки, оброки, а також новий порядок їх стягнення.Велика княгиня вжила заходів і для поповнення скарбниці добуванням хутра, полюванням на певних територіях, де встановлювалися знаки князівської власності. Реформи Ольги відіграли важливу роль у підпорядкуванні племінних княжінь. Ольга відвідала Константинополь, де прийняла хрещення під іменем Олена.Вона зробила чимало для поширення християнства, готуючи ґрунт для його утвердження як державної релігії. Вона уклала договір із Візантією, за яким Київська Русь допомагала імперії в боротьбі з болгарами ,норманами й арабами в обмін на данину.Ольга віддавала перевагу мирним засобам урегулювання конфліктів.Значення: сприяла створенню єдиної держави, у зовнішній політиці віддавала перевагу дипломатії перед військовою силою, підвищила міжнародний авторитет КР.

Володимир великий (980-1015)

Діяльність: Своїх синів і вірних дружинників посадив у містах для контролю над місцевою знаттю;на зміну родоплемінному поділу сус-тва прийшов територіальний.Він завершив формування території Кр, приєднавши племена білих хорватів, дулібів, в’ятичів, радимичів;З а його політики була здійснена військова реформа: сформував військо з дружинників-словян, а не з варягів.Провів релігійну реформу: бл. 980р. спробував реформувати язичництво з метою обєднання племен навколо Києва, призначвши головним богом Перуна, але ця спроба була невдалою; тоді у 988р. прийняв хрещення за православним обрядом і запровадив на Русі християнство;відбувся розквіт освіти; почав карбувати золоті та срібнв монети;Шляхом династичних шлюбів він зміцнив дипломатичні зв’язки з польшею, угорщ, чех, норв, швец.Значення: укріпив князівську владу;створив сильну централізовану державу, охрестивши русь, зрівнявши її з провідними європейськими державами.

Ярослав Мудрий ( 1019-1054)

Сприяв відновленню сильної князівської влади ;Ям склав перше рукописне зведення законів – Руську правду. Опікувався будівництвом нових міст і розвитком тих, що вже існували, побудував соф. Собор, георгіївську та ірининську церкви;ВВ сприяв обранню руського митрополита Іларіона (1051);піклувався про роз-ток освіти та культури:відкрив. школи, започатк. літописання,.розбив печенігів;здійснив похід на візантію;розширив територію русі за рахунок угрофінських племен (прибалтика) і червоної русі (польша); сприяв укладенню династичних шлюбів із європейськими монархічними династіями.Значення: КР досягла розквіту і стала однією з провідних держав Європи; сприяв посиленню єдності та централізації русі.

Володимир Мономах (1113-1125)

Відновив централізовану владу одноосібну владу на Русі;придушував князівські уособиці;був переможцем в усіх походах проти половців;знизив податки залежних верств населення;зменшив відсотки за позиками лихварів;опікувався розбудовою Києва, освітою;написав «Повчання дітям» ;значення: загальмував процес розпаду держави;забезпечив її обороноздатність; відновив міжнародний авторитет КР;

Данило Галицький (1238-1264)

У ярославській битві (1245) ДГ переміг об’єднані сили поляків, угорців і галицьких бояр;створив озброєне піхотне військо, що складалось з селян і міщан, підтримував міста у їхній боротьбі х власниками-феодалами;укріплював старі міста, заснував нові (Холм 1237, Львів 1256);відвоював Люблінську землю у польші; приєднав литовські племена ятвягів; заснував Галицьку митрполію;сприяв роз-ку культури; прийняв корону від папи римського (1253) ставши першим укр. Королем;Значення:відновив єдність Г-В князівства; підняв авторитет Г –В держави;був видатним полководцем, дипломатом, держ. Діячем.