Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія держави і права України.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
424.96 Кб
Скачать

СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І МЕНЕДЖМЕНТУ

Л.М. Товстопят

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА УКРАЇНИ

Методичний посібник

Для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 5.060100 „Правознавство” освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр”

Черкаси

2011

ВСТУП

Курс „Історія держави і права України”  дисципліна, що входить до циклу фундаментальної та професійно-орієнтованої підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст за спеціальністю 5.03040101 „Правознавство”.

Метою курсу є вивчення зародження, розвитку та функціонування державності та права українського народу в найрізноманітніших аспектах їхньої взаємодії.

Відповідно до мети основними завданнями вивчення курсу є:

  • вивчення еволюції української державної традиції в цілому, розвитку меха-нізмів державної влади в Україні, зародження та функціонування правової системи в цілому та окремих галузей права;

  • розвиток національної самосвідомості майбутніх спеціалістів;

  • виховання патріотичних та морально-етичних переконань студентів, причет­ності до тисячолітньої історії української державності;

  • прищеплення спеціалістам навичок наукового аналізу, спрямованих на забезпе­чення осмислення закономірностей державно-правових явищ.

Предметом історії держави і права України є пізнання процесу зародження й розвитку держави і права України, формування української державної традиції, вивчення державно-правових категорій та інститутів, правового становища населення, джерел права й правової системи в їхній історичній конкретності та хронологічній послідовності.

Зміст курсу розкривається в таких темах:

1. Перші державні утворення і право на території Північного Причорномор’я та Приазов’я (сер. I тис. до н. е. – V ст. н. е.).

2. Державність та право Київської Русі (VI – поч. XIII ст.).

3. Галицько-Волинське князівство – про­довження української державної традиції (І пол. XIII – ІІ пол. XIV ст.).

4. Укра­їн­ська державність та право в литовсько-руську добу (ІІ пол. XIV – ІІ пол. XVI ст.).

5. Українські землі під владою Речі Посполитої (ІІ пол. XVI – І пол. XVII ст.).

6. Українська держава та право в роки Визвольної війни середини XVII ст.

7. Українська державність під іноземною зверхністю (ІІ пол. XVII – XVIII ст.);

8. Україна під імперською владою (XIX – поч. XX ст.).

9. Національна державність і право за доби Української революції (1917 – 1923 рр.).

10. Форму­вання радянської державності в Україні (1917-1929 рр.).

11. Держава і право України в період панування тоталітарного режиму (1923- 1938 рр.).

12. Держава і право України в роки Другої світової війни (1939-1945 рр.)

13. Держава і право України в перші повоєнні роки і в період десталінізації (1945 – І пол. 60-х рр.).

14. Держава і право України в період неототалітарного режиму (сер. 60-х – сер. 80-х рр.).

15. Держава і право України періоду перебудови (1985-1991 рр.).

16. Держава і право України в період незалежності (1991-XXI ст.).

Навчальний курс продовжує формування комплексу знань студентів з фаху, розвиваючи основні положення, що викладені у низці історико-правових та соціально-гуманітарних дисциплін, таких як „Теорія держави і права”, „Історія України” та інші.

Під час вивчення дисципліни залежно від часу навчання використову­ються такі види контролю: поточний, модульний, підсумковий.

1. Навчальна програма курсу

Вступ. Історія держави і права України як наука та навчальна дисципліна

Предмет історії держави і права України. Функції історії держави і права України: пізнавальна, прогностична, виховна. Періодизація курсу. Принципи та методи пізнання історико-правових явищ: історизм, об’єктивність, системність, плюралізм. Методи: порівняльно-історичний, формально-логічний, статис­тичний. Історіографія історії держави і права України.

Література: [1–8].

Змістовий модуль 1. Держава та право України в стародавні та середньовічні часи

Тема 1. Перші державні утворення і право на території Північного Причорномор’я і Приазов’я (сер. I тис. До н. Е. – V ст. Н. Е.)

Держава скіфів. Античні міста-держави. Боспорське царство. Суспільний лад і державний устрій перших утворень. Основні риси права. Взаємозв’язок держави скіфів, грецьких міст-держав Північного Причорномор’я, Боспор­ського царства із східними слов’янами.

Література: [1–8].

Тема 2. Держава і право Київської Русі (VI – поч. XIII ст.)

Витоки української державності. Назва „Русь”. Норманська теорія. Загаль­ний історичний огляд подій та особистостей. Суспільний лад: вільні, напіввільні, невільні люди. Державний лад: Великий князь, боярська рада, віче, органи управління, церква. Розповсюдження християнства в українських землях. Суд і процес. Правова система: джерела права, галузі права: цивільне, спадкове, кримінальне право. Види злочинів. Види покарань.

Вклад Київської держави в розвиток національної державності та права.

Література: [1–8; 13; 14; 47; 66; 70].

Тема 3. Галицько-Волинське князівство – продовження традиції української державності (і пол. XIII – іі пол. XIV ст.)

Загальний історичний огляд. Монголо-татарська навала та її наслідки. Суспільний лад: вільні, невільні, напіввільні люди. Церква. Спроби Риму запро­вадити унію. Державний лад: князь, боярська рада, віче, центральне та місцеве управління. Правова система. Джерела права: звичаї, Руська Правда, князівське законодавство, Магдебурзьке право, церковне законодавство. Суд і процес. Роль Галицько-Волинського князівства в розвитку української державності та правової системи.

Література: [1–8; 11; 14; 27; 28; 30].

Тема 4. Литовсько-Руська держава та право (ІІ пол. XIV – І пол. XVI ст.)

Загальний історичний огляд. Суспільний лад; пануючі верстви населення: магнати, шляхта, бояри, панцерні слуги. Селянство: вільні, напіввільні, невільні селяни. Міщанство. Державний лад. Церковне життя. Суд і процес. Правова система.. Магдебурзьке право. Роль і місце Литовсько-Руської держави в збереженні і розвитку українських державно-правових традицій.

Література: [1–8; 26; 34; 64].

Тема 5. Запорізька Січ. Козацьке самоврядування та право (ХV - ХVІІ ст.)

Виникнення українського козацтва. Утворення Запорізької Січі. Реєстрове козацтво. Козацьке самоврядування. Судова система. Право в Запорізькій Січі. Зна­чення Запорізької Січі в примноженні державницьких традицій в українських землях.

Література: [1–8; 23–25].