Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історичний портрет.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.34 Кб
Скачать

Богдан Хмельницький

Був новатором в організації козацького війська, і в державній діяльності. Засновник Української держави, він став і першим організатором адміністративного управління на Україні. Він багато сил доклав до зміцнення зовнішньополітичного становища України. Ніхто як до нього, так і після нього не вмів так уміло використовувати суперечності між Польщею, Османською імперією та іншими країнами.Богдан Хмельницький прагнув об’єднання України з Росією. Очолив національно –визвольну війну.Уклав зборівський договір (1659) з поляками.Було укладено Білоцерківський договір (1651) Було укладено березневі статті з Москвою.Він дозволив Україні зберегти державність, забезпечив її союзником для протистояння Речі Посполитій та туреччині.

Петро Дорошенко (1665 – 1676)

Був гетьманом правобережної україни. У своїй політиці він:часто скликав козацькі ради, де вислуховував рядових козаків;спирався на підтримку київського митрополита;установив нову митну лінію на укр-кому кордоні, почав карбувати власну монету;проводив колонізацію незаселених земель на кордоні зі степом; прагнув обєднання України;у 1668 обєднав ліво- і правобережжя, був проголошений гетьманом усієї країни;у 1669 р. уклав з туреччиною - корсунські статті(союзний договір)у 1675 він передав булаву кошовому отаману 0 сіркові та присягнув на вірність московському цареві.

Іван Мазепа(1640 – 1709)

Уклав із Росією Коломацькі статті (1687);всіляко підтримував Росію;створив систему найманих військ для особистої охорони гетьмана; надавав пільги організаторам промисловості;розвивав вівчарство,конярство;запровадив панщину в 2 дні /тиждень;силою придушував селянські повстання та виступи опозиції;реставрував 20 та заснував 12 храмів, унаслідок такої діяльності такий стиль назвали «мазепинське барокко»;домігся надання Києво – могилянській колегії статусу академії;сприяв роз-ку літ-ри;видав на власні кошти Євангеліє арабською мовою;направляв дітей старшини на навчання за кордон;у зовнішній політиці підтримував зв’язки з европ. Державами;у 1708 році уклав союз проти Росії.

Петро Калнишевський (1690-(01) – 1803)

Був військовим осавулом, потім суддею Війська Запорозького низового.За доблесть у російсько-турецькій війні 1768 — 1774 років Військо Запорозьке дістало подяку від цариці. Кошовий отаман став кавалером найвищого ордену Російської імперії — Андрія Первозванного, йому було присвоєно військовий чин генерал-лейтенанта.Відстоював права Запоріжжя, задля чого неодноразово їздив з депутаціями до Петербурга. Намагався посилити свою владу і обмежував права старшин та козацької ради. Дбав про поширення хліборобства та торгівлі у запорозьких степах. Був зарештований і довічно засланий до Соловецького монастиря.

Григорій Сковорода (1722 – 1794) український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог.

Освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Переслідуваний світськими та духовними властями, з 1770-х років вів життя мандрівного жебракуючого філософа. Сковорода обстоював права людської особистості в кожній людині, Твори Сковороди за життя були друковані сотнями, Власним життям він канонізував високі моральні принципи: волелюбність, твердість духу, гідність, щирість, добролюбство, прагнення мудрості, надійність, любов до ближнього. Цим утверджувалися моральні підмурки нового українського суспільства. Творча спадщина великого філософа стала невичерпним джерелом мудрості й життєдайної наснаги для українського народу на довгі-довгі віки. Вона злободенна й сьогодні. Вона актуальною буде і завтра. Межі духовному вдосконаленню людини так і не визначено.