Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
історичний портрет.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.34 Кб
Скачать

Дмитро Вишневецький 1516 (1517) — 1563

Дмитро Вишневецький у 1553 році на власні кошти розпочав будівництво фортеці на острові Мала Хортиця, куди до нього стікалися козаки. Він був засновником ЗС, походив із великого роду Гедиміновичів, мав значні маєтки, обіймав посади канівського й черкаського старости. Вн очолив низку козацьких походів на Крим та на Туреччину. У 1563 р. Вишневецький був виданий туркам Молдавією і страчений у Константинополі. В історію він увійшов під іменем Байда. Значення: Дмитро Вишневецький вiдомий як перший органiзатор козацьких військ Вишневецький спирався на козацтво як на головну силу, якою вiн пiдпирав власнi полiтичнi амбiцiї.

Василь – Костянтин Острозький ( 1526-1608)

Був першим князем ВКЛ. намагався підтримувати з козаками партнерські стосунки, зокрема приймаючи їх на службу. Однак на початку 1590-х років Острозький вороже поставився до назріваючих козацьких заворушень, які загрожували розгалуженим земельним володінням князівського роду. Під час козацького повстання Криштофа Косинського у 1591—1593 роках, незважаючи на ряд невдач, військо зібране Острозьким у вирішальні битві під П'яткою нанесло нищівної поразки повсталим. В релігійній сфері Острозький виявився гідним продовжувачем справи свого батька, який ретельно дбав про українське православ'я. За його часів місто Острог, один з двох титулярних центрів єпархії Східної Волині, стає центром православної духовност. За сприянням Острозького в Острозі була зібрана велика бібліотека, яка включала в себе грецьку та західноєвропейську богословську літературу, передруки античних творів, словники, космографії, граматики та інше.

Петро Сагайдачний (1577 – 1622)

Був Лідером українського визвольного руху в першій чверті VХІІ. Організатор козацьких походів проти турок і татар (у 1616р. під його проводом козаки зруйнували турецьку фортецю Кафу та найбільший у Криму невільницький ринок), борець за права православних (у 1615 р. він з усім Військом Запорізьким вступив до Київського братства, що дало останньому матеріальну підтримку, а в 1620 р, за його допомогою відновлено Київську митрополію).Під його керівництвом козацтво остаточно перетворилося на окремий стан. Він був змушений підписати Вільшанську угоду 1617 р. за якою реєстр скорочувався до 1 тис. козаків, однак невдовзі за Роставицькою угодою 1619 р. він добився дозволу розширити реєстр до З тисяч. Під час Хотинської битви (1621 р.) в результаті якої було перекрито шлях туркам до Європи, гетьман був тяжко поранений і у 1622 р. помер. Він похований в Києві - на території Києво-Могилянської академії.

Петро Могила (1596 – 1647)

Брав участь у битві під Цецороюта Хотинській війні.Своє життя присвятив укріпленню і захисту православної церкви.У 1631 став опікуном Київського братства і відкрив Лаврську школу за типом польських колегій У 1632 році Київська братськаі лаврська об’єднались в Києво – Могилянську академію. За його сприянням було відкрито колегії у Вінниці та Кременці і Молдавії. Щорічно збирав церковні собори для вирішення нагальних церковних проблем; реставрував Софіївський собор, розкопав Десятинну церкву. Значення: його діяльність сприяла зміцненню позицій прав. Церкви в сус – тві як об’єднавчого центру інтересів українців.