Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Задача 7

В результаті проведення маркетингових досліджень встановлено, що ринок кондитерських виробів розширюється, тому на підприємстві планується збільшити випуск продукції з 50 млн. грн. до 55 млн. грн., а виробіток продукції на одного працівника з 12,5 тис. до 13,5 тис. грн.

Визначити: 1) чисельність працівників за звітний і плановий періоди; 2) приріст обсягів виробництва за рахунок збільшення продуктивності праці і чисельності робітників за звітний і плановий періоди:

а) абсолютний,

б) індексним методом,

в) за відсотками приросту обсягів випуску продукції, продуктивності праці і кількості працюючих.

Методичні вказівки

1. Кількість працівників визначають шляхом ділення обсягу виробленої продукції на виробіток продукції одного працівника.

2. Приріст продукції за рахунок росту продуктивності праці може бути обчислений у формі абсолютного приросту, в індексній формі і у відсотковій формі.

Абсолютний приріст обсягів виробництва за рахунок росту продуктивності праці (ΔQПП) розраховується як добуток приросту продуктивності праці за аналізований період на кількість працівників за базисний (звітний) період З):

ΔQ ПП = ( ПП ПППП З) · Ч З

де ПППП, ППЗ – продуктивність праці відповідно за плановий і звітний періоди.

Кількість працівників за звітний період визначається за формулою:

,

де Q ЗВ – випуск продукції за звітний період.

Абсолютний приріст обсягів виробництва за рахунок збільшення кількості працівників (ΔQЧ) визначається як різниця між загальним приростом продукції (Q) і приростом обсягів продукції за рахунок росту продуктивності праці (ΔQПП) за формулою:

ΔQЧ = QΔQ ПП .

Частка приросту продукції за рахунок росту продуктивності праці в загальному прирості продукції визначається як відношення ΔQПП на весь приріст продукції, розраховують у індексній або процентній формах:

, або ,

де ІQ , ІЧ – індекси зростання відповідно обсягів виробництва і кількості працівників; ПQ , ПЧ – відповідно зростання обсягів виробництва і кількості, %.

Задача 8

У механічному цеху кількість виготовлених виробів і трудові затрати на виріб характеризуються даними, наведеними у таблиці 2.

Кількість працюючих за звітний рік склала 300 чол., за базисний – 320 чол.

Визначити: 1) зростання обсягів виробництва; 2) зростання продуктивності праці.

Таблиця 2

Обсяги виробництва продукції і трудових затрат підприємства

виробу

Кількість виробів, шт.

Затрати праці на 1 виріб в базисному періоді, нормо-год

базисний період

звітний період

1

2500

2600

8

2

800

900

20

3

1200

1000

10

4

500

600

11

5

1400

1600

15

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Для розв'язання задачі необхідно визначити обсяг виробництва (у нормо-годинах) за базисний і звітний періоди за формулою:

,

де g i – кількість вироблених виробів i-го найменування;

– трудомісткість одиниці і-го виробу.

Далі розраховується збільшення обсягів виробництва, виробіток на 1 працюючого за базисний і звітний періоди і зростання продуктивності праці.