Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Задача 12

Спискова кількість працівників підприємства 2530 чол., з них зайнято механізованою працею – 1600, ручною – 930 чол. У наступному році планується провести оновлення матеріально-технічної бази підприємств, у наслідок чого за плановий період на механізовану працю переводиться 35 % всіх працівників, зайнятих ручною працею, при цьому продуктивність праці кожного зросте в 1,7 рази.

  1. Визначте питому вагу працівників механізованої праці до і після оновлення матеріально-технічної бази підприємства.

  2. Розрахуйте зростання виробітку всіх працівників підприємства.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

1. Питома вага працівників, зайнятих механізованою працею визначається шляхом ділення кількості працівників зайнятих механізованою працею на спискову кількість працівників підприємства.

2. При розрахунку зростання виробітку всіх працівників підприємства слід виходити з того, що продуктивність праці всіх працівників зросте прямо пропорційно зменшенню їх кількості, або, що одне й те саме, продуктивність праці буде тим вищою, чим більша кількість працівників буде переведена на механізовану працю і чим продуктивніше буде працювати обладнання.

Для розрахунку рекомендується використовувати формулу:

,

де ПВРМ – питома вага працівників, яких переводять на механізовану працю, в загальній кількості працюючих, зайнятих ручною працею; ПВМ – величина, яка характеризує рівень механізації і автоматизації праці за базисний період (розраховується як відношення кількості робітників, зайнятих механізованою працею до загальної кількості працівників); ППМ – зростання продуктивності праці працівника, якого переводять на механізовану працю.

Задача 13

В таблиці наведені дані, про роботу двох цехів підприємства.

Таблиця 5

Виробничі показники діяльності підприємства

цеха

Базисний період

Звітний період

обсяг продукції, тис. т

кількість працюючих, чол.

обсяг продукції, тис. т

кількість працюючих, чол.

1

60 000

600

55 000

500

2

126 000

900

154 000

1 000

Розрахуйте індекси зростання продуктивності праці окремо по цехах і в цілому по підприємству, проаналізуйте отримані результати.

Методичні вказівки

Для розв'язання задачі спочатку обчислюють продуктивність праці робітників в кожному цеху та по підприємству в цілому шляхом ділення обсягу продукції на кількість працюючих. Для обчислення індексів продуктивність праці звітного періоду ділять на продуктивність праці базисного періоду по кожному цеху і по підприємству в цілому.

Література

1. Адамчук В.В., Кокин Ю.П., Яковлев Р.А. Экономика труда: Учебник. – М.: ЗАО «Финстатинформ», 1999. – 431с.