Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Загальні рекомендації щодо проведення практичних занять

Дисципліна «Економіка праці та соціально-трудові відносини» вивчається згідно з навчальним планом. Для більш ґрунтовного оволодіння курсом програма передбачає проведення практичних занять. Ці практичні заняття складені на основі програми названого курсу. В практичних заняттях велика увага приділяється вивченню механізму функціонування сучасного ринку праці, організації праці.

Проведення практичних занять підпорядковано закріпленню студентами теоретичного матеріалу та набуттю ними навичок самостійної роботи. На них проводиться усне опитування студентів для визначення ступеня засвоєння ними важливих теоретичних питань, забезпечення поглибленого вивчення теми, розвитку навичок самостійно вирішувати конкретні ситуації. На семінарські заняття студенти готують реферати, доповіді на актуальні теми регулювання соціально-трудових відносин.

Заняття присвячені розв'язуванню задач.

Такий порядок проведення занять дозволяє інтенсивніше використовувати навчальний час, активізувати позааудиторну самостійну роботу студентів. Глибше вивчити особливості функціонування ринкової системи організації господарського життя.

Виконання практичних занять передбачає глибоке знання теоретичного матеріалу, вміле його застосування та сприяє виробленню у студентів уміння самостійно працювати.

Практичне заняття №1

1.1. РИНОК ПРАЦІ

Ринок праці є складовою загальної соціально-економічної системи, що розвивається циклічним шляхом за загальними законами. Робоча сила, яка продається на ринку праці, має специфічні якості, обумовлені тим, що вона в результаті купівлі-продажу не відокремлюється від свого власника.

Пропозиція робочої сили визначається чисельністю населення, яке пропонує свою робочу силу на ринку праці за винагороду. Попит на робочу силу визначається кількістю робочих місць. Ступінь збалансованості пропозиції робочої сили і попиту на неї характеризується зайнятістю. Однак в кожний конкретний проміжок часу частина робочої сили лишається незайнятою, а частина робочих місць – вакантними.

В складі ринку праці є чітко окреслені підсистеми, що розрізняються за пропозицією робочої сили, попитом на неї, умовами купівлі-продажу тощо. Найбільш важливими ознаками сегментації є: кваліфікація робочої сили, галузь, стандартність, працездатність тощо.

Задача 1

В регіоні після перепису населення зареєстровано 1896 тис. осіб, з яких працездатне населення становить 1023,84 тис. осіб, молодь працездатного віку – 113,76 тис. осіб, особи пенсійного та перед пенсійного віку – 568,8 тис., особи обмеженої працездатності та непрацездатні особи – 189,6 тис.

На ринку праці свої послуги пропонують 95% працездатного населення, 83% молоді працездатного віку, 64% осіб пенсійного віку та 20% осіб обмеженої працездатності. Загальний попит на робочу силу в регіоні становить 1400 тис. осіб.

Необхідно проаналізувати загальний стан ринку праці, визначивши пропозицію на ринку праці, коефіцієнти пропозиції, співвідношення попиту та пропозиції, а також зробити сегментацію ринку праці за критерієм працездатності.

Скорочені умови:

q = 1896 тис. осіб; qnp = 1023,84 тис. осіб; qм = 113,76 тис. осіб; q = 568б8 тис. осіб; qon = 189,6 тис. осіб;

α np = 95% (0,95); β м = 83,0% (0,83); χn = 64% (0,64); δon = 20% (0,20);

D = 1400 тис. осіб. S - ? ks - ? k D - ? kDS - ?