Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Задача 2

В регіоні зареєстровано 1500 тис. осіб, яких за відповідними характеристиками можна віднести до категорії трудових ресурсів (qТР), з них 1236 тис. осіб є зайнятими (qЗ), 86 тис. осіб – військовослужбовці (qВ), а 108 тис. осіб навчаються з відривом від виробництва (qВІДР). Люди, які не бажають працювати (qНІ), складають 15 тис. осіб. Під час перепису населення (q) в регіоні було зареєстровано 1684 тис. осіб. Охарактеризуйте ринок праці з позиції зайнятості та безробіття.

Скорочені умови:

q = 168 тис. осіб; qтp = 1500 тис. осіб; qЗ = 1236 тис. осіб; qВ = 8б тис. осіб; qВІДР = 108 тис. осіб; q НІ = 15 тис. осіб.

q Н - ? q Б - ? k Н - ? k Б - ? k ТА - ? k ЕА - ?

Методичні вказівки

Розв’яжемо цю задачу за вимогами, сформульованими й наведеними в задачі 1.

Для аналізу ринку праці з позицій зайнятості та безробіття потрібно обчислити ряд показників: кількість незайнятих (qН), чисельність безробітних (qБ), коефіцієнт незайнятості (kН), коефіцієнт безробіття (kБ), коефіцієнт трудової (kТА) та економічної (kЕА) активності населення.

Кількість незайнятих визначається за формулою:

qН = qТР – qЗ – qВІДР

Кількість безробітних визначається за формулою:

qБ = qН – qН1

Коефіцієнт незайнятості слід розраховувати за формулою:

kН = qН / qТР

Коефіцієнт безробіття розраховується за формулою:

kБ = qБ / qТР

Коефіцієнт трудової активності дорівнює:

kТА = qЗ / qТР

Коефіцієнт економічної активності визначається так:

kЕА = qЗ / q .

Економічна (трудова) активність – прагнення працездатної особи застосувати на практиці наявні знання та досвід, одержуючи за це винагороду в натуральній або грошовій формі. Особа, що виявляє таке бажання, є носієм трудової (економічної активності).

Економічна активність може бути потенційною, що відповідає прагненням працездатної особи працювати за винагороду, і реалізованою, яка фактично є зайнятістю. Потенційна трудова активність є головним чинником формування робочої сили, а реалізована – її зайнятості. Таким чином, співвідношення між потенційною і реалізованою трудовою активністю досить повно і об’єктивно характеризує ситуацію на ринку праці.

Практичне заняття №3

1.3. Співвідношення динаміки валового внутрішнього продукту і безробіття в україні

Спробу математичними розрахунками визначити рух рівня безробіття і зайнятості залежно від відхилення фактично виробленого ВВП від потенційного здійснив американський вчений Артур Оукен. Він вивів закон, згідно з яким щорічний приріст реального ВВП приблизно на 2,7% утримує кількість безробітних на постійному рівні. Кожні додаткові 2% приросту реального ВВП зменшують чисельність безробіття на 1%.

З цього виходить, що визначення величини приросту ВВП необхідне для того, щоб не дати збільшуватися нормі безробіття. Від 2,5 до 3% щорічного приросту реального ВВП необхідно направляти на створення нових робочих місць, це сприятиме утриманню безробіття на тому ж рівні. Крім того, більш швидкий приріст ВВП скорочує безробіття, тоді як відносне падіння темпів росту збільшує кількість безробітних. Таким чином,

де V1 та VO обсяги ВВП відповідно у поточному та базисному періоді;

U1 та UO – рівні безробіття відповідно у поточному та базисному періоді.