Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Введення наземного цифрового мовлення

Стратегічною мстою введення наземного цифрового мовлений І задоволення потреб масового споживача у багатопрограмному високоякісному мовленні з можливістю надання інших послуг, що відповідає тенденціям європейського і світового розвитку.

Створення системи наземного цифрового мовлення має бути спрямоване на досягнення таких цілей.

1. Збільшення кількості мовленнєвих програм за одночасного звільнення частини мовленнєвого діапазону частот для інших радіослужб, завдяки ефективнішому використанню радіочастотного ресурсу, енергетичного ресурсу, поліпшення якості та збільшення кількості мовленнєвих послуг.

2. Упровадження в наземному телевізійному мовленні стандартів підвищеної та високої якості, зокрема перехід до широкого формату зображення (16:9), упровадження телебачення високої чіткості (ТБВЧ), стереоскопічного телебачення (СТБ), з технічною можливістю багатомовного звукового супроводу в режимі моно, стерео або звукового оточення, що виведе службу телевізійного мовлення на якісно новий естетичний рівень.

3. Застосування в наземному звуковому мовленні нових компонентів — відеосупроводу, надання інформаційних послуг тощо.

4. Широке використання в наземному мовленні методів і технологій, що забезпечують перехід від розподільного принципу подачі інформації до інтерактивного, тобто надання інформації як усьому суспільству в цілому, так і окремим групам споживачів або індивідуальним споживачам.

5. Забезпечення універсального доступу до інформації, що додає домашньому мовленнєвому приймачеві зі звичайною антеною властивостей мультимедійного термінала. Це може бути реалізовано універсальним використанням цифрового потоку радіомовленнєвої служби.

6. Широке впровадження новітніх комп'ютерних технологій та нових принципів побудови засобів мовлення як у виробництво, так і в розподіл мовленнєвих про­грам та іншої масової інформації, поширюваної по мовленнєвих радіоканалах.

7. Посилення інтеграції з європейськими структурами завдяки організації загальноєвропейського обміну мовленнєвими програмами й технологіями на основі си­стеми загальних стандартів цифрового мовлення DVB та DAB.

8. Стимулювання розвитку вітчизняної промисловості з випуску радіоелектронних засобів та компонентів систем цифрового мовлення.

9. Сприяння загальному прогресу економіки, зумовлене створенням нових робочих місць і стимулюванням економічного бізнесу із залученням сфери інтерактив­них послуг, що розвивається через мережу мовлення.

Основні принципи розвитку систем наземного цифрового мовлення

1. Згідно зі світовими та європейськими тенденціями перехід від аналогового наземного мовлення до цифрового має бути поступовим, еволюційним,

2. На етапі впровадження нових технологій і нового обладнання необхідно максимально використовувати наявні споруди й устаткування, які можна модернізувати з урахуванням нових технічних вимог. Заміну мовленнєвих передавачів і ретрансляторів потрібно по змозі здійснювати на базі придатних станційних споруд, антен, комутаційного устаткування, знижуючи витрати на перехід від аналогового до цифрового мовлення.

3. Частотний ресурс, що вивільняється, має бути використаний з метою як упровадження програм мовлення вищого рівня технічної якості, так і розвитку нових видів послуг, зокрема інтерактивних, відео за замовленням телебачення в будь-який час, широкосмугового доступу до мережі Інтернет тощо.

4. Для передавання програм цифрового телевізійного мовлення мають використовуватися канали з такою самою смугою частот, як і для аналогового. Має бути передбачено в одному каналі передавання кількох телевізійних програм з якістю, що відповідає стандартному аналоговому ТБ, або дві-три програми ТБ підвищеної якості, або однієї програми ТБВЧ.

5. З метою радіочастотного ресурсу доцільно організувати систему синхронного мовлення.