Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

8. Шляхи розвитку технічних засобів авсс

Якість роботи АВ-служб істотно підвищиться за умови перетворення студій на компонентні цифрові, які мають формувати сигнали відповідних форматів, зокрема для телевізійних служб—ТБ стандартної чіткості (ТБСЧ), підвищеної чіткості (ТБПЧ), а в перспективі ТБ високої чіткості (ТБВЧ) з форматом зображення 4:3 або 16:9.

Основною характерною особливістю техніки студій і центрів забезпечення АВ-служб майбутнього слід вважати повсюдну комп'юте­ризацію використовуваних технологій виробництва та поширення АВ-інформації. Очевидно, як оперативні та напівоперативні засоби зберігання й обробки АВ-інформації прямого доступу використовуватимуться відеосервери, а як засоби довгострокового та напівоперативного зберігання великих масивів інформації — засоби відео-запису (поки що відеомагнітофони, яким прийдуть на зміну пристрої, засновані на інших фізичних принципах).

Із упровадженням АВ кабельних систем і служб центральні та вузлові станції оснащуватимуться системою серверів, що забезпечують прямий доступ користувачів або груп користувачів до АВ-інформації. На цьому етапі істотно зросте роль служб умовного доступу, причому ці служби мають бути побудовані так, щоб забезпечувалася повна сумісність різних мовленнєвих і немовленнєвих служб.

На зміну існуючим системам комутації мають прийти цілком елек­тронні цифрові системи, що реалізують принцип пакетної комутації, а отже, одним із найбільш складних і дорогих компонентів систем забезпечення виробництва АВ-програм і організації АВ-служб стане програмне забезпечення.

Розвиток мовленнєвих і споріднених із ними АВ-служб у різних регіонах України (залежно від місцевих умов) може відбуватися за напрямками:

створення цілком цифрових мереж мовлення, зокрема інтерактивного, на основі первинних і вторинних цифрових мереж розподілу мовленнєвих програм до приймача споживача, інтегрованих з інформаційними мережами;

створення первинної цифрової мережі розподілу мовленнєвих програм до входів радіопередавальних станцій або кабельних терміналів із подальшим мовленням в аналоговому форматі;

поліпшення існуючої аналогової мережі мовлення.

Побудова первинних мереж розподілу мовленнєвих програм може здійснюватися в будь-якій комбінації трьох компонентів — супутникового, кабельного та наземного (ефірного).

Супутниковий, кабельний та наземний компоненти розподільних мереж АВ-служб характеризує додаток Є.

Локальні кабельні мережі є найбільш дорогою ділянкою розподільних мереж.

У цифрових мережах на основі коаксіального кабелю залежно від необхідної швидкості передавання доцільно використовувати один із видів модуляції — КАМ16, КАМ64, КАМ256. При цьому цифровий телевізійний сигнал розміщується у смузі, яка дорівнює смузі аналогового сигналу.

У двопроводових цифрових кабельних мережах доцільно використовувати модуляцію типу CDFDM у поєднанні із завадостійким кодуванням.

Термінали локальних кабельних мереж і серверні установки доцільно розташовувати у приміщеннях місцевих АТС з огляду на перспективу подальшого введення додаткових цифрових інтерактивних АВ-служб на базі вже створених локальних кабельних мереж із використанням інших радіо- (для коаксіальних мереж) або оптичних (для оптичних мереж) частот. Для цих служб можна застосовувати інші оптичні волокна, розміщені в оптоволоконному кабелі разом із волокнами, призначеними для розподілу мовленнєвого ТБ.