Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Додаток в. Характеристика сучасного прогресу авсс у промислово розвинених країнах

Сучасний прогрес характеризується впровадженням у промислово розвинених країнах цифрового телебачення і споріднених із ним аудіовізуальних систем і служб, інтеграцією телевізійного, звукового, мульти- та гіпермедійного мовлення і мовлення даних, а також конвергенцією мовленнєвих і телекомунікаційних служб та побудовою на цій основі інтегрованих інформаційних служб, упровадженням телебачення високої чіткості (ТБВЧ), створенням систем зображення надвисокої чіткості, упровадженням у телебаченні широкоформатного зображення та порядкової розгортки, створенням принципово нових систем відтворення — плазмових і рідиннокристалічних екранів, упровадженням нових технологій телевізійного виробництва, заснованих на використанні цифрових методів обробки зображень, паралельним розвитком наземного, супутникового, мікрохвильового і кабельного сегментів мереж телевізійного мовлення й переходом до багатопрограмного телевізійного мовлення, упровадженням інтерактивних служб, появою нових аудіовізуальних ІР-послуг і Web-мовлення на базі використання мережі Internet. З'явилися нові служби електронного кіно, домашнього телевізійного театру, служба «ТБ у будь-який час», відеослужби вдома тощо.

Спостерігається прогрес, пов'язаний із упровадженням цифрових технологій на всіх етапах, починаючи від виробництва програм і закінчуючи їх розподілом і зберіганням. Розробка основоположних стандартів JPEG, JPEG-2000, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MPEG-7, MHEG, DAVIC щодо втілення новітніх АВ-технологій дала поштовх до розвитку систем цифрового телевізійного, звукового, мультимедійного та гіпермедійного мовлення, а також АВ-служб усіх рівнів.

Нині у світі діють три системи цифрового телевізійного мовлення — DVB (Європа), ATSC (Північна Америка) та ISDB (Японія). Усі три системи передбачають спільне передавання сигналів усіх видів мовлення та телекомунікаційних служб.

Єдиною розробленою для всіх середовищ розподілу АВ-інформації є європейська система DVB, яку було створено Консорціумом DVB, призначеним для забезпечення ЄС системою відповідних стандартів. Сьогодні ця система найпоширеніша у світі, на кінець 2000 року кількість її абонентів досягла 25 млн. Лідерами з упровадження цифрового телебачення в Європі є Велика Британія, Німеччина, Франція та Іспанія.

У багатьох країнах Європи організуються мережі, застосовувані для побудови широкосмугових мовленнєвих служб, що грунтуються на використанні асинхронного методу передавання. Почато впровадження інтерактивного мовлення, безпосередньо інтегрованого з телекомунікаційними службами. Після 2010 року в промислове розвинених країнах мовлення буде в основному цифровим. Широко використовуватимуться мультимедійні технології. Почнеться впровадження інтерактивного мульти- та гіпермедійного мовлення. В основу виробництва та передавання АВ-інформації надалі буде покладено, швидше за все, об'єктно-орієнтований підхід із широким використанням дескрипторів АВ-об'єктів.

Основною тенденцією розвитку АВ-служб є висока їх інтеграція із телекомунікаційними службами. Метою є розробка інтерфейсів, протоколів та методів передавання, що дозволять побудувати мережу розподілу цифрової інформації залежно від її змісту. Основним засобом керування такою мережею є концепція якості служби (QoS), що дозволяє регулювати й контролювати якість надаваних послуг.