Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

9. Державна політика регулювання розвитку авсс

Згідно з документами органів ЄС структура державного регулювання на перше місце має поставити користувача і виконувати соціальні завдання із забезпечення широкого набору послуг високої якості за прийнятною ціною для різних груп населення, інформаційне забезпечення має сприяти розвиткові індивідуальностей у суспільстві, а тому розмаїття доступної інформації є важливою соціальною вимогою. Одним зі специфічних інструментів, що може використовуватися в ринковому суспільстві,— це субсидування незаможних громадян для надання доступу до якісних АВ-послуг.

Основний вплив на структури, що доставляють послуги, може реалізовуватися тільки через ринкові механізми. Державне регулювання застосовується лише в разі нездатності незрілого ринку досягати поставлених цілей. У розвинених європейських країнах функції і регулювання в секторі пропозиції послуг (наприклад, громадського мовлення) покладені на незалежні від уряду та операторів зв'язку структури.

Регулювання стосовно виробників АВ-продукції (скажімо, реклами) має враховувати суспільні інтереси й грунтуватися на загальних цінностях, таких як свобода самовираження і право на відповідь, плюралізм, захист авторських прав, заохочення культурної та мовної різноманітності, захист неповнолітніх, захист людської гідності, прав споживачів.

Основні вимоги ринкових відносин, яким має сприяти державна політика регулювання щодо АВСС, наведено в додатку Ж.

10. Наукове забезпечення та кадрова політика

Національна наука має відігравати провідну роль у технічному прогресі щодо розвитку АВСС.

Незважаючи на те, що нині за технічним станом АВСС Україна відстає від європейського й світового рівня, турбота держави має поширюватися не лише на впровадження закордонних розробок, а й на проведення власних широкомасштабних досліджень.

Проблема розвитку вітчизняної галузі телекомунікацій стосується й кадрового забезпечення, підготовки та підвищення кваліфікації інженерно-технічного й управлінського персоналу у сфері нових технологій АВСС, виробництва та ринку відповідних систем і компонентів, світових та європейських стандартів. Підготовка й перепідготовка кадрів має здійснюватися на всіх рівнях — від робітників до фахівців найвищої кваліфікації.

Вирішення питань кадрової—це завдання держави, яка має підтримувати високий рівень вітчизняної науки та професійної освіти.

Навчальні заклади технічної освіти потребують економічної та технічної підтримки провідних операторів і провайдерів АВ-послуг у справі створення навчально-науково-виробничих комплексів з підготовки спеціалістів у напрямку АВСС на рівнях фундаментальних та прикладних знань, оволодіння прийомами проектування, експлуатації та моніторингу сучасних систем і комплексів.

Зазначені комплекси мають бути оснащені новітніми зразками систем і обладнання та використовуватися для апробації сучасних технологій, систем і засобів, а також як навчальна база для підготовки майбутніх фахівців.

Для стажування студентів та підвищення кваліфікації технічного персоналу потрібно по змозі використовувати також закордонні навчальні й наукові заклади в рамках гуманітарної допомоги, що її надає ЄС, та обміну спеціалістами й студентами.

Високий професійний рівень кадрів є запорукою того, що в державі реально впроваджуватимуться та грамотно використовуватимуться нові технології.