Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

11. Нормативно-правове забезпечення

Сьогодні основи діяльності в галузі АВСС визначаються Законами України «Про зв'язок», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію», «Про частотний ресурс», а також іншими правовими актами України.

Проте деякі питання функціонування галузі в умовах структурної перебудови лишаються неврегульованими. Постає питання адаптації національної нормативно-технічної та правової бази до вимог міжнародного правового простору з пріоритетом щодо задоволення вимог ЄС.

На рівні законодавчих актів мають бути вирішені такі питання:

  • використання невідновлювальних та обмежених ресурсів;

  • надання соціальне значущих АВ-послуг;

  • використання радіочастотного ресурсу,

  • оперативно-технічне управління засобами АВСС за звичайних умов та в надзвичайних ситуаціях;

  • лібералізація ліцензування діяльності операторів щодо надання АВ-послуг;

  • сертифікація обладнання й АВ-послуг (з урахуванням положень директив ЄС стосовно сертифікації).

При цьому потрібно розширювати межі використання європейських і світових стандартів та інших актів, в розробці яких Україна брала і участь або до яких приєдналася.

Актуальною є участь України в європейському та світовому процесі міжнародної стандартизації. Це позитивно впливатиме на імідж України у світовому співтоваристві, а також максимально сприятиме врахуванню інтересів України при прийнятті важливих міжнародних рішень.

12. Заключні положення

Розвиток АВСС є необхідною складовою створення Національної інформаційної інфраструктури в Україні, інтегрованої в Європейську інформаційну інфраструктуру.

В основу концептуальних положень розвитку АВСС в Україні покладено стратегічні напрямки технічної політики ЄС у галузі АВСС.

Головним напрямком розвитку АВСС є перехід від аналогових технологій, систем і служб до сучасних цифрових, що є основою створення нових багатопрограмних інтерактивних АВ-служб з якісно новими можливостями.

Для реалізації технічного та технологічного прогресу у сфері АВСС потрібно побудувати в Україні відповідну науково-експериментальну, нормативну, метрологічну та промислово-виробничу базу, зорієнтовану на використання й упровадження нових технологій.

Додаток а. Визначення аудіовізуальних систем і служб

Аудіовізуальні (АВ) системи — це системи, в яких реалізується формування, оброблення, зберігання, передавання та відтворення:

зображень (сюжетних, графічних, символьних, вимірювальних тощо, зокрема зі звуковим супроводом);

звукової інформації, відтворюваної в будь-якому форматі, з можливістю передавання додаткової візуальної інформації;

даних, що містять будь-яку АВ-інформацію.

АВ-служби — організаційно-технічні комплекси, які забезпечують роботу з аудіовізуальними застосуваннями, що базуються на використанні конкретних АВ-систем.

Додаток б. Місце авсс в інформаційному суспільстві

Аудіовізуальні (АВ) системи та служби (АВСС) є основою створення АВ-середовища, без якого неможливе функціонування сучасного демократичного суспільства. АВ-середовище, в якому вільно поширюється інформація, відіграє фундаментальну роль у створенні та передаванні соціальних цінностей, сприяє духовному розвитку людини, створенню особистості майбутнього, є основою донесення духовних цінностей до всіх верств населення, у найвіддаленіші куточки країни.

У розвиненому інформаційному суспільстві АВ-сектору притаманна потенційна можливість створення сотень тисяч високопрофесійних робочих місць. Згідно з оцінками органів ЄС, в Європі протягом 1997-2005 pp. загальні прибутки АВ-галузі зростуть на 70%, що дасть змогу створити до 350 000 робочих місць. Здатність АВ-галузі до зростання зумовлена, насамперед, розвитком прогресивних служб, що базуються на цифрових технологіях.