Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUL_TURA_vidpovidi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

9. Міфологія та релігія давніх словян.Побут,обряди,ритуали.

Серцевиною культури стародавніх слов'ян, як і культури будь-якого народу є світогляд. Уяву про світогляд стародавніх слов'ян дають їхні релігійні вірування та міфологія. Їх вивчення вимагає екскурсу в глибини стародавніх епох, оскільки вони почали формуватися ще на світанку людської цивілізації. Крім того, етнографія слов'янських народів дає нам багатий і дорогоцінний матеріал для вивчення релігійних вірувань стародавніх слов'ян та їх залишків у сучасній релігійній культурі.Дослідники стародавньої культури відзначають, що первісні релігійні вірування мали характер практичний, домашній і господарський, необхідний людині на кожному кроці життя. За характером ці вірування були натуралістичного спрямування, тісно пов'язані з навколишнім світом. Людина прагнула бути в єдності і найкращих стосунках з природою, оскільки вона на кожному кроці переконувалась у своїй залежності від неї. Тому в первісних релігіях відображено шанобливе ставлення людини до навколишнього середовища — перш за все до сонця, води, землі, дерев і т. д., а особливо до тварин і птахів.Ранні релігії стародавніх слов'ян були анімістичними (лат. anima, animus — душа, живе). Людина вірила, що все навколо неї живе: почуває, розуміє, має свої бажання, бореться за існування. Тому до природи стародавні слов'яни ставились як до живої істоти. Культ природи лежав в основі первісного релігійного світогляду. Основу анімістичного світогляду складають три елементи: аніматизм — оживлення, анімізм — одухотворення і антропоморфізм — уособлення (олюднення). Анімістичний світогляд був основою всіх стародавніх вірувань, він глибоко проник в художню культуру, навіть нашу мову. Ми й тепер говоримо: сонце сходить і заходить, ударив грім, буря виє, вітер свище — усе це вирази анімістичного світогляду, хоч ніхто тепер не вірить в їхній реальний зміст, а сприймаємо це як фразеологічні трафарети. Але для стародавньої людини це була реальна правда.

Ранні релігійні вірування майже всіх народів Землі у своєму розвитку, крім анімізму, пройшли такі стадії: фетишизм, магія, тотемізм, землеробські культи, шаманство. Всі ці форми ранніх релігійних вірувань були властиві релігії і міфологічному світогляду стародавніх слов'ян. З допомогою ранніх форм релігійних вірувань люди вчились узагальнювати свій життєвий досвід, розвивати уяву про навколишній світ, шукати першопричину буття. Так у стародавніх слов'ян складалась уява про богів і першооснову світу, про походження життя (з'єднання небесного вогню і води, за стародавніми віруваннями, творить життя). Культура Русі складалася від початку як синтетична, що під впливом різних культурних напрямів, стилів, традицій. Тут важливу роль у вивченні культури та побуту грають археологічні дослідження.Розкопки на територіях древніх міст показують все розмаїття побуту у міському житті. Безліч знайдених скарбів і розкриті могильники донесли до нас предмети домашнього вжитку і ювелірні прикраси. Велика кількість жіночих прикрас у знайдених скарбах, зробило доступним вивчення ремесел. Велике значення язичники надавали одязі. Вона несла не тільки функціональне навантаження, але й деяку обрядовість. Одяг прикрашався зображеннями берегинь, рожаницами, символами сонця, землі і відображала многояростность світу. Верхній ярус, небо зіставлялося з головним убором, землі відповідала взуття і т. д.На жаль, майже вся язичницька архітектура була дерев'яної і для нас майже втрачена, але в збережених ранніх кам'яних християнських храмах можна побачити в оздобленні та орнаменті поганські мотиви. Це типово для періоду двовірства, коли художник міг зобразити поруч християнського святого і яического божества, звести разом у вітіюватому орнаменті хрест і давні слов'янські символи.Великою різноманітністю відрізнялися поганські обряди і святкування. У результаті багатовікових спостережень слов'янами створили свій календар, в якому особливо яскраво виділялися наступні свята, пов'язані з земледельним циклом.були язичницькими і ґрунтувалися на обожнюванні сил природи. Найбільше вражали слов'ян явища природи,пов'язані з виявом

сили та міці: блискавка, грім, сильний вітер, палахкотіння вогню. Верховним божеством був Перун-бог блискавки і грому

Не менш сильними і грізними були Сварог-бог вогню; Стрибог-бог вітрів,який втілює стріли і війну; Даждьбог-бог успіху, який ототожнювався з сонцем;Хорс - бог сонця; Симаргл - бог підземного світу.Уявляли його в образі крилатого пса.Мало богів, які безпосередньо втілюють інтереси людини (Велес-бог багатства, худоби і торгівлі,Мокош-богиня дощу і води, ще ткацтва,Дана-богиня річок.

Унікальним пам'ятником культової скульптури є так званий Збручський ідол. Побут обряди ритуали

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]