Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2 Mб
Скачать

1.2.3.2 Міське господарство

Додатки в сфері міського господарства кар тографічних систем Trimble містять у собі контроль транспортних потоків і інфраструктури комунального господарства. Вулиці і проспекти можуть бути оцифровані при переміщенні по цих об'єктах з одночасним записом GPS координат. Стан доріг, небезпечні ділянки, ділянки потребуючі ремонту вводяться у вигляді додаткової інформації для наступного використання в програмах інвентаризації і ГІС.

GPS виявляється вкрай ефективним при зйомці каналізаційних, газових і водних трубопроводів, а також електричних і телефонних ліній.

Аварійні машини і ремонтні бригади можуть використовувати GPS для навігації безпосередньо до місця аварії комунікацій. Час їхнього прибуття і відправлення точно реєструється, разом з їхніми коментарями і планом виконання сервісних робіт.

Крім того, за допомогою GPS можна виконувати зйомку земельних ділянок, ділянок проведення будівельних робіт, об'єктів вулиць і заводів розташованих у межах міста.

1.2.3.3 Використання gps у сільському господарстві

GPS картографічні системи допомагають описувати особливості ділянок полів, що знаходяться в інтенсивному сільськогосподарському застосуванні. Ви можете точно зв'язати такі характеристики як мікроклімат, тип ґрунту, ділянки врожаю ушкоджені комахами або хворобами, обсяг продукції, що збирається, і т.п. з їхнім місцем розташування.

Положення трактора або літака може бути використане разом з даними про тип ґрунту для виконання більш ощадливої витрати добрив або хімічних розпилювачів. Це прямо знижує вартість витрат на добрива і зменшує забруднення природних водних джерел цими речовинами.

Технологія GPS надає агрономам істотну допомогу в створенні баз даних, після аналізу яких можна оцінити ефект впливу різних методик проведення сільськогосподарських робіт на збір вирощеної продукції.

1.2.3.4 Застосування в сфері соціальних наук

Археологи й історики можуть використовувати картографічні GPS системи для навігації і реєстрації розкопок і історичних місць. Коли бажана точка маршруту знайдена, у базу даних ГІС записуються вичерпні дані про об'єкт, що дозволяє надалі цілком відновити картину на визначений момент часу.

Як приклад, можна привести дослідження виконані антропологами в джунглях Венесуели. Учені досліджували “білі плями” у джунглях і використовували картографічні GPS системи для реєстрації місць проживання невідомих місцевих племен. Місця розташування і супутні дані про рівень культурного розвитку які були зібрані, допомогли надалі урядовим органам Венесуели створити резервації, щоб зберегти в недоторканності унікальний побут місцевих племен.

1.2.3.5 Інші області застосування

Картографічні GPS системи можна використовувати в будь-яких додатках потребуючої точної тимчасової прив'язки, положень і іншої атрибутивної інформації. Кінцевий результат не обмежується виводом на карту. Положення об'єктів і час можуть бути також передані в програмні пакети яким необхідна інформація для всілякого моделювання, наприклад створення цифрових моделей місцевості.[9]

Навігаційні можливості систем можуть надати неоціненну допомогу в пошуку і порятунку людей, у роботі міліції і пожежних, а також геодезистам при екстреному пошуку визначеного місця розташування.

Установивши картографічний GPS приймач на літак або вертоліт ви зможете створити оперативний план границь ділянок з великою площею, наприклад, палаючого лісу. GPS можна використовувати для визначення границь поширення пожежі.[8]