Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для модуля 2 по НЕ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
297.47 Кб
Скачать

Модуль ІІ Національна економіка

1.Методи державного регулювання економіки

2. Необхідність та напрями структурної перебудови економіки України та їх вплив на ділову активність економічної системи.

3. Демократія та економічна свобода як економічні категорії.

4. Класифікація економіко-математичних моделей економіки і соціального прогнозування.

5. Суть та показники цільових комплексних програм.

6. Принципи та методи прогнозування національної економіки.

7.Структуралістський та маржиналістський підходи до економічного зростання.

8.Теорія економічного зростання.

9. Принципи економічної інтеграції і внутрішні проблеми України.

10. Інституційні основи і форми економічної та політичної інтеграції України.

11. Міжнародна підтримка ринкових перетворень в Україні в умовах членства в СОТ.

12. Економічна свобода та її основи. Суть та суб’єкти економічної свободи.

13. Реалізація політики економічного зростання.

14. Організаційна структура державного управління.

15. Цілі та етапи структурних змін в економіці країни.

16. Конституційні засади побудови структур державного управління.

17.Вплив інтеграційних процесів на формування ринків товарів, послуг і капіталу.

18. Стратегія структурних перетворень в Україні на сучасному етапі.

19. Стабілізація фінансової політики – запорука економічного зростання.

Економічна свобода і її основи

Економіка як суспільне явище розвивається на основі дії об'єк­тивних суспільних законів, зокрема законів відтворення населен­ня, відтворення виробництва та ін. Це означає, що економіка теж є об'єктивне, тобто незалежне від волі й свідомості людини яви­ще. Людині належить лише пізнавати об'єктивні економічні зако­ни та пристосовувати до їхніх вимог, свої господарські дії.

Теорія національної економки вчить, що в основі формування господарства країни є вимоги дії таких об’єктивних законів :

1 Господарської збалансованості :

Q ц = v Гм,

Де Q – фізична кількість товарів , робіт і послуг ; ц – ціна одиниці товару і послуг ; Гм – маса грошей, необхідна для оцінювання вартості створених товарів, робіт і послуг; v – коефіцієнт оборотності маси грошей.

2. Товарообміну:

Q = v х Гм / ц

3. Товаровиробництва:

Qц = О + Т + ВП,

Де О – проміжне споживання ( матеріальні затрати на виробництво продукту) , Т – вартість вкладеної праці в доданій вартості.

Рівняння господарської збалансованості Qц = v Гм (або рівнян­ня ринку), де Qц — національна пропозиція, vГМ — національний попит, засвідчує, що головними суб'єктами ринку є продавець (виробник) товарів, робіт і послуг та покупець (споживач) тих са­мих товарів, робіт і послуг.

Їхня поведінка на ринку зумовлена вимо­гами дії закону рівноваги та збалансованості. Власне названий закон визначає їх поведінку так, щоб між їхніми інтересами існу­вала рівновага. Відповідно закон визначає їх спосіб економічного мислення і економічної дії, тобто певну свободу дії за тих чи інших обставин і стану економіки загалом. Тому економічну свободу тре­ба розуміти з погляду інтересів двох суб'єктів ринку:

економічна свобода виробника (продавця): характеризує вільний вибір виробника організувати той вид діяльності, випу­скати той вид продукції і в такій кількості, які забезпечують йому визначений ним його економічний інтерес, тобто доходи, соціальний статус та ін.;

економічна свобода споживача (покупця): характеризує віль­ний вибір місця праці, набуття професії і підвищення рівня кваліфі­кації, на що витрачати свої доходи, який товар і на якому ринку йому купувати, скільки і чого споживати, як використовувати свій вільний час та ін.

Усе це свідчить про те, що економічна свобода суб'єктів ринку — явище об'єктивне настільки, наскільки об'єктивний закон госпо­дарської рівноваги і збалансованості. Закон передбачає насампе­ред саморегулювання економічної поведінки суб'єктів ринку.

Економічною основою економічної свободи суб'єктів ринку є головне економічне відношення — відношення власності на засоби виробництва (капітал) та результати праці (продукт).

Становлення економічної свободи можна ілюструвати декіль­кома етапами : поляризації капіталу, становлення механізму саморегулюванню, деполяризації капіталу, свободи ( лібералізації) руху праці, капіталу, товару.

Етап поляризації капіталу.. Історично відбувається переходом від рабовласницького до феодального способу мислення та виробництва і розвитку процесу так званого первісного нагромаджен­ня капіталу.

Етап становлення механізму саморегулювання. Нагромаджен­ня капіталу окремими групами і кланами змусило їх формувати систему відносин, в якій кожен з них міг відносно вільно викори­стовувати свій капітал у виробництві та збільшувати його обся­ги. Появляється відносно нове економічне явище — конкуренція, тобто встановлення рівних можливостей власників капіталу дія­ти на ринках. Це призводить до обмеження абсолютної виробни­чої ініціативи одних власників стосовно інших, становлення пев­ного рівня економічної свободи для кожного.

Економічна свобода на цьому етапі охоплює власників капі­талів у різних галузях економіки.

Етап деполяризації капіталу. Практика показала, що надмірна поляризація капіталу викликає декілька проблем:

по-перше, зниження зацікавленості найманих працівників до продуктивної й ефективної праці;

по-друге, загострення соціальної нерівності між власниками капіталу та найманою працею, яка не володіла капіталом і почу­валася обділеною.

Етап свободи руху праці, капіталу, товару. Деполяризація капіталу і часткове "овласнення найманої праці" зняло частково соціальну напруженість і зблизило позиції та інтереси всіх учасників виробничо-фінансових об’єднань Це дало імпульс до посилення процесу капіталізації виробництв, здійснення інноваційних капіталовкладень, підвищення продуктивної та ефективної функцій праці і капіталу загалом. Виробництво і споживання набували природної рівноваги та збалансованості, економічну свободу от­римували як конкретні виробники, так і споживачі. Наслідком економічної свободи стали прозорі економічно, інвестиційно та фінансово інтеграційні процеси в Європі, Північній Америці та інших регіонах світу.